ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. ΠΑΡΑΜΥΘΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ LEBEE ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

ΠαραμυθούγενναΑπό τις 7 Δεκεμβρίου και για έναν ολόκληρο μήνα, ο δήμος Αθηναίων μας καλεί να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα στην πιο λαμπερή Αθήνα που έγινε ποτέ, με ένα πλούσιο πρόγραμμα που υπογράφουν ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του δήμου Αθηναίων και η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Στολίδια, λαμπιόνια, παιχνίδια, μαζί με μια σειρά ξεχωριστών εκδηλώσεων και δράσεων, γεμίζουν κάθε γωνιά της πόλης με φως, την πασπαλίζουν με χρυσόσκονη και φτιάχνουν τον πιο μαγικό προορισμό των φετινών γιορτών για όλες και όλους, μικρούς και μεγάλους, κατοίκους της πρωτεύουσας και επισκέπτες. Η επίσημη έναρξη δόθηκε στις 10 Δεκεμβρίου με τη φωταγώγηση στην Πλατεία Συντάγματος. Η δράση που ξεχωρίσαμε, όμως, μάλλον η ομορφότερη για τους μικρούς μας φίλους είναι τα Παραμυθούγεννα, ένας παράδεισος για τους επισκέπτες της, γεμάτη με παιδικούς ήρωες, μουσική και (φυσικά) πολλά παραμύθια, που φτάνει στην Αθήνα στις 21 Δεκεμβρίου. Μιλήσαμε, λοιπόν, με τον καθ’ ύλην αρμόδιο της δράσης αυτής, τον αγαπημένο μικρών και μεγάλων δημιουργό Γιώργο Δ. Λεμπέση, γνωστό τοις πάσι ως κύριο Lebee. Ας δούμε τι μας είπε!

updated-1000x741

Αγαπητέ Γιώργο Λεμπέση ή κύριε LeBee, τι ακριβώς είναι τα Παραμυθούγεννα. Ακόμα τι είναι το Δάσος των Πυγολαμπίδων και πού θα φυτρώσει; Και το Χριστουγεννόμετρο; Τι θα μετράει;

Τα Παραμυθούγεννα είναι ένα μικρό χωριό στο οποίο ζουν οι τέσσερις βοηθοί του Άγιου Βασίλη. Εκεί θα βρίσκεται και το Χριστουγεννόμετρο, το οποίο θα μετρά αγκαλιές, τραγούδια, ευχές και χαμόγελα, που θα φέρνουν μαζί τους μικροί και μεγάλοι επισκέπτες. Καθημερινά, όταν αυτά θα φτάνουν στο επιθυμητό επίπεδο, γύρω στις 17:30 το απόγευμα, θα ενεργοποιούνται εκατοντάδες μικρά φωτάκια και θα ανάβει το Δάσος των Πυγολαμπίδων, που θα βρίσκεται λίγο πιο έξω από το χωριό, στα δυο παρτέρια της πλατείας Κλαυθμώνος. Τα Παραμυθούγεννα, λοιπόν, είναι ένα χωριό μικρό μεν, μαγικό δε, οπότε θα χωρά μέσα του ολόκληρη την πρωτεύουσα!

Ποιους ήρωες θα συναντήσουμε στο μαγικό αυτό χωριό;

Στα Παραμυθούγεννα θα γνωρίσουμε τον Αρίστο, ο οποίος λατρεύει τις ιστορίες και μπερδεύει την πραγματικότητα με τα παραμύθια, την Καμαρωτή, που είναι τόσο περήφανη και όμορφη που κοιτάει συνεχώς τον ουρανό με αποτέλεσμα να κουτουλάει σε τοίχους και περαστικούς. Θα γνωρίσουμε ακόμα τον Αργησίλαγο που είναι ένας γλυκύτατος κατασκευαστής δώρων, αλλά ταυτόχρονα εκνευριστικά αργός, και τέλος τη Γλυκόριζα, που φτιάχνει γλυκά όνειρα, κυρίως με το βλέμμα της! Αυτοί οι τέσσερις ήρωες έχουν και από έναν βοηθό, που ανήκει στο τάγμα των Ζηζανοτρελιάρηδων, υπεύθυνων για την ομαλή λειτουργία του χωριού. Βεβαίως, μπορεί να σας ακούγεται αντιφατικό να βάζεις τους Ζηζανοτρελιάρηδες να προσέχουν τα Παραμυθούγεννα, όμως έτσι συμβαίνει στον κόσμο της φαντασίας. Όλα μπορούν να συμβούν αρκεί να πιστέψεις!

Ποιες δραστηριότητες θα μας προσφέρουν οι ήρωές σου;

Οι τέσσερις χαρακτήρες θα φιλοξενούν στα σπιτάκια τους τα παιδιά, δίνοντάς τους την ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν σε σχέση με τα ενδιαφέροντα του κάθε ήρωα. Στη Γλυκόριζα θα φτιάχνουν γλυκά όνειρα, στον Αρίστο θα ακούνε παραμύθια και ιστορίες, στην Καμαρωτή θα ζωγραφίζουν τα πρόσωπα των ενηλίκων, ενώ στον Αργησίλαγο θα κατασκευάζουν στολίδια από ύφασμα. Επίσης, τα παιδιά θα μπορούν να στείλουν το γράμμα τους στο ταχυδρομείο του Άγιου Βασίλη με τη βοήθεια των Ζηζανοτρελιάρηδων. Τέλος, όσοι επισκέπτονται τον κάθε ήρωα θα «παίρνουν» κι από μια σφραγίδα που θα βοηθάει το Χριστουγεννόμετρο να ανέβει, έτσι ώστε να ανάψει τελικά το δάσος των Πυγολαμπίδων.

Εσύ, πού θα βρίσκεσαι σε όλα αυτά;

Εγώ ως κύριος Lebee θα βρίσκομαι κρυμμένος μέσα στο Δάσος των Πυγολαμπίδων και θα εμφανίζομαι αναπάντεχα ως έκπληξη ανάμεσα στους μικρούς μας φίλους.

Θα έχουν τα παραπάνω κάποια σχέση με τη «Βυθούπολη», τη νέα παράστασή σου που παίζεται φέτος στο θέατρο Παλλάς; 

Η μόνη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στα Παραμυθούγεννα και στη Βυθούπολη είναι ως προς τον δημιουργό τους. Η Βυθούπολη είναι ένα θεατρικό έργο που έγραψα κάνοντας μια συρραφή των ιστοριών της Ψαρόσουπας, ενώ τα Παραμυθούγεννα είναι μια ζωντανή ιστορία φτιαγμένη αποκλειστικά και μόνο για τον δήμο Αθηναίων με τέσσερις ολοκαίνουργιους ήρωες και εκτός βυθού φυσικά!  Μπορεί, όμως, ο επισκέπτης της πόλης να κάνει μια στάση και στα δυο τους!

Τι άλλο έχεις να μας πεις, που δεν σ’ το ρωτήσαμε;

Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσα να σας πω άπειρα πράγματα αλλά ας μην αποκαλύψουμε περισσότερα προς το παρόν! Σας περιμένω όλους στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου θα μάθετε τα πάντα! Ωστόσο θα ήθελα να κλείσω λίγο πιο μαγικά, κάνοντας μια ευχή: Ας είναι οι άνθρωποι γεμάτοι από ευχές, να ’χουν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους όνειρα, ζεστασιές και ξεκινήματα, να ’χει έτσι αξία η ζωή και να κυλάει όμορφα.

Παραμυθούγεννα: Πλατεία Κλαυθμώνος, από Σάββατο 21 Δεκεμβρίου έως Δευτέρα 6 Ιανουαρίου, 12.00 – 18.00

Μάθετε περισσότερα για τον Γιώργο Δ. Λεμπέση ή αλλιώς κύριο Lebee στο Lebee.gr  

Christmas_in_Athens_Poster

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για τα Χριστούγεννα στην Αθήνα στο christmasinathens.gr