Π100: ΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΧΤΥΠΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΟ… ΑΧΤΥΠΗΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ!

Π100Λίγο πριν από την προσγείωσή μας στον Π100-Πλανήτης Τεχνόπολη, η Αναστασία Καραδήμου και η Ελίνα Λινοξυλάκη, που έχουν την επιμέλεια του καταπληκτικού προγράμματος, μας μιλούν για το μεγάλο στοίχημα που έβαλε φέτος η Τεχνόπολη, για τη δημιουργία ενός πολυσυλλεκτικού φεστιβάλ για παιδιά από μηνών μέχρι 17 ετών και τους γονείς τους.

Αναστασία Καραδήμου και Ελίνα Λινοξυλάκη

Αναστασία Καραδήμου και Ελίνα Λινοξυλάκη

Αναστασία και Ελίνα καλησπέρα! Πείτε μας καταρχάς πώς είχατε την ιδέα για ένα τέτοιο φεστιβάλ.

Η Τεχνόπολη τα τελευταία χρόνια εργάζεται στρατηγικά με στόχο τη δημιουργική μάθηση μικρών και μεγάλων, έχοντας σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία, μέσα από τις «Κυριακές στην Τεχνόπολη», τα προγράμματα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, τοSummer Camp, τα επιστημονικά προγράμματα του Innovathens, το AthensScience Festival και πολλά άλλα. Από την πρώτη στιγμή, τα προγράμματα αυτά με άξονα το παιδί και για το παιδί έγιναν τα αγαπημένα όλων μας, είδαμε πολύ γρήγορα πόσο ουσιαστική είναι η ύπαρξή τους και πόσο ανταποκρίνεται σε αυτά η οικογένεια. Ήταν σχεδόν αναπόφευκτο για την Τεχνόπολη, έναν ζωντανό πολιτιστικό οργανισμό στην καρδιά της πόλης, που λειτουργεί εξαρχής ως ιδανικός χώρος για την οικογένεια, να μην προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Έτσι, ο Π100 –Πλανήτης Τεχνόπολη προέκυψε μέσα από την επιθυμία να μοιραστούμε την αγάπη μας για το χώρο αυτό και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του κοινού μας για ποιοτική εκπαίδευση και διασκέδαση. Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε έναν θεσμό, φιλόξενο και προσιτό για κάθε παιδί, που θα καλλιεργεί τη φαντασία, το σεβασμό, τη δημιουργικότητα, την συνύπαρξη, την αγάπη και θα ταξιδεύει ακόμα και τους γονείς πίσω στην παιδική τους ηλικία.

p100-map-996

Γιατί Π100; Πώς προέκυψε αυτό το όνομα; Πώς είχατε την ιδέα ενός πλανήτη;

Επιθυμία μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ όπου τα παιδιά θα το νιώσουν δικό τους και όπου κάθε παιδί θα βρει όλα όσα μπορεί να φανταστεί! Κάπως έτσι ήρθε η ιδέα του πλανήτη και από εκεί οι συνειρμοί ήταν διαδοχικοί… Ο μαγικός αστεροειδής Β612 του Μικρού Πρίγκιπα, του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, είχε τρία ηφαίστεια και ένα τριαντάφυλλο. Ο Π100 είναι ο πλανήτης των παιδιών, η Τεχνόπολη. Οι τρεις καμινάδες της είναι τα τρία ηφαίστεια και οι μικροί της φίλοι, οι πρωταγωνιστές. Το όνομα σηματοδοτεί τόσο την ακριβή τοποθεσία του χώρου (Οδ. Πειραιώς 100), όσο και τον Πλανήτη Τεχνόπολη, που θέλει να αγκαλιάσει την οικογένεια και το παιδί, να κάνει την γνώση παιχνίδι, τον πολιτισμό έμπνευση, το ευ ζην κομμάτι της καθημερινής ζωής!

Technopolis

Πώς καταφέρατε να φτιάξετε ένα τόσο πλούσιο και γεμάτο πρόγραμμα; 

Όπως είπαμε, θέλαμε κάθε παιδί να βρει στον Π100 κάτι που θα το συναρπάσει! Η αφετηρία ήταν αυτή. Έχουμε την τύχη όλα αυτά τα χρόνια να έχουμε χτίσει ένα δίκτυο εξαιρετικών συνεργατών που δουλεύουν με το παιδί. Η ανταπόκριση όλων εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών ομάδων στο κάλεσμά μας ήταν ενθουσιώδης έως και συγκινητική, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που σχεδίασαν προγράμματα εμπνεόμενοι από το όνομα του νέου μας φεστιβάλ. Όταν έχεις γύρω σου τους καλύτερους, ένα τόσο όμορφο και πλούσιο πρόγραμμα είναι εγγυημένο!

Π100_INNOVATHENS

Ανεξάρτητα από την ηλικία του, το παιδί θα βρει κάτι που θα του αρέσει. Θα ρωτήσω για τις πιο δύσκολες κατηγορίες, τα βρέφη και τους εφήβους. Τι τους έχετε ετοιμάσει; 

Κανείς δεν μένει παραπονεμένος στον Π100! Ναι, όπως θα δούμε στο πρόγραμμα, το βασικό ηλικιακό κοινό του φεστιβάλ, εργαστηριακά μιλώντας τουλάχιστον, είναι το 3 έως 12 ετών. Ωστόσο, γονείς με βρέφη θα βρουν ειδικά σχεδιασμένα πολυαισθητηριακά και μουσικοκινητικά προγράμματα, όπως και δυο ξεχωριστές ξεναγήσεις στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου. Επίσης, θα υπάρχει διαμορφωμένο Baby Room, στο οποίο θα μπορούν να ξεκουραστούν και να παίξουν οι μικρότεροι των φίλων μας! Οι έφηβοι, επίσης, έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε μια μοναδική διαδραστική έκθεση με θέμα τα επαγγέλματα του μέλλοντος, να παρακολουθήσουν εργαστήρια ρομποτικής, τεχνολογίας και επαγγελματικού προσανατολισμού στο Innovathens-Powered by Samsung, όπως και να στήσουν το δικό τους τουρνουά ποδοσφαίρου! Μικροί και μεγάλοι, από 3 έως 103 ετών, από τις 11.00 έως τις 21.00, επιπλέον, έχουν να επιλέξουν από ένα πλούσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικών performances και άλλων δράσεων κατά τη διάρκεια του διημέρου (Bubble Shows,  Show  κρουστών,  Circus  και Led Hula Hoops Performances, συναυλίες, τοίχους αναρρίχησης, τραμπολίνα, face painting, food market, The Meet Market Kids Edition κ.α.).

MG_0525s

Η κάθε ημέρα θα κλείσει με μια μεγάλη συναυλία. Ξεναγήστε μας παρακαλώ!

Όπως πρέπει να κλείνει πανηγυρικά κάθε γεμάτη ημέρα, με μια γιορτή! Άλλωστε, Σεπτέμβριος + Συναυλίες = Τεχνόπολη! Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στη μεγάλη μας σκηνή – σήμα κατατεθέν της πόλης – τον «Κόσμο Ανάποδα» από την Ομάδα Κοπέρνικος, ενώ για το κλείσιμο του Π100 δεν θα μπορούσαμε να καλέσουμε άλλους από τους rock star Burger Project, με το «Ένα τρελό κοντσέρτο» τους!

100-the-burger-project_orig

Γιατί επιλέξατε να δημιουργήσετε πρόγραμμα και για γονείς και εκπαιδευτικούς;

Είπαμε, ο Π100 είναι για όλους! Πρώτο μέλημα φυσικά είναι το παιδί, που είναι και πρωτίστως το μέλημα γονέων και εκπαιδευτικών. Δεν θα μπορούσε να είναι ολοκληρωμένο το φεστιβάλ μας χωρίς μια ενότητα που να αγγίζει θέματα λεπτά, ζητήματα που απασχολούν γονείς και παιδαγωγούς, ιδωμένα μέσα από την επιστημονική ματιά έμπειρων συνεργατών και τον διάλογο μαζί τους. Θεωρούμε ότι είναι από τους σημαντικότερους πυλώνες του προγράμματος, που στήθηκε από τη φοβερή ομάδα του Τaλκ και νιώθουμε πολύ τυχεροί για αυτό!

Π100_Σχεδία

Τα παιδιά μου ενθουσιάστηκαν που λίγο μετά την έναρξη των σχολείων θα έχουν να περιμένουν κάτι τόσο Grande! Θέλετε αυτό το φεστιβάλ να γίνει θεσμός και να “απαλύνει” λίγο τον πόνο των παιδιών λόγω της επιστροφής στις τάξεις;

Εδώ, στην Τεχνόπολη, παραδοσιακά δεν λέμε ποτέ «καλό χειμώνα» το Σεπτέμβριο! Θεωρούμε ότι είναι ένας μήνας για νέα όνειρα και καινούργια σχέδια! Ναι, ο Π100 έρχεται μια ανάσα πριν αρχίσει… για τα καλά το σχολείο, ένα βήμα μεταξύ καλοκαιριού και φθινοπώρου και θέλει να δίνει κάθε χρόνο το σήμα για ένα δυναμικό ξεκίνημα και να γίνεται η αφορμή για αξέχαστες εμπειρίες και νέους φίλους! Οπότε, 15 και 16 Σεπτεμβρίου το κουδούνι χτυπάει για το πιο αχτύπητο παιδικό φεστιβάλ στον Π100-Πλανήτης Τεχνόπολη, εκεί που όλα όσα μπορούμε να φανταστούμε μπορούν να συμβούν!

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα, καθώς και όλες τις πληροφορίες σχετικά με το φεστιβάλ εδώ

Leave a Reply