ΟΙ ΚΟΥΚΛΕΣ ΤΗΣ ΙΡΙΝΑ

Η βραβευμένη σκηνοθέτιδα Ιρίνα Μπόικο λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια στο κέντρο της πόλης, στο Χώρο Τέχνης Ασωμάτων, το θέατρο Κούκλας της «People & Puppets’ Svit», που φέτος φιλοξενεί 7 παιδικές παραστάσεις. Το Τaλκ μίλησε μαζί της για την ξεχωριστή δουλειά της.  

Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το θέατρο Κούκλας; Εξηγήστε μας τι σημαίνει ο τίτλος του. Το θέατρο κούκλας για μένα πάντα είχε ιδιαίτερη γοητεία. Μου αρέσει η μαγική στιγμή, που ένα άψυχο αντικείμενο ζωντανεύει στα χέρια του ηθοποιού. Είναι παραμυθένιο θέαμα, με καθηλώνει και παρασύρει το νου μου να ταξιδεύει. Πέρα από αυτά, οι δυνατότητες μιας κούκλας στη σκηνή είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δυνατότητες ενός ανθρώπου. Για την ακρίβεια, η κούκλα μπορεί να κάνει τα πάντα. Μου επιτρέπει να εκφραστώ ακριβώς με τον τρόπο που επιθυμώ. Μια κούκλα στη σκηνή μαγεύει και μικρούς και μεγάλους. Στο θέατρό μας, ηθοποιοί και κούκλες συνυπάρχουν, δημιουργώντας ένα κοινό, μαγικό κόσμο. Έτσι, ονόμασα το Θέατρο «People & Puppets’ Svit», όπου People σημαίνει Άνθρωποι, Puppets σημαίνει Κούκλες και Svit σημαίνει Κόσμος στα Ουκρανικά, τη μητρική μου γλώσσα. Ο Κόσμος των Ανθρώπων και των Κουκλών, δηλαδή.

Απευθύνεστε σε πολύ μικρά παιδάκια. Σίγουρα πρόκειται για ένα κοινό που συγκεντρώνεται δύσκολα. Πώς καταφέρνετε να κρατήσετε ζωντανό το ενδιαφέρον τους; Οι παιδικές μας παραστάσεις απευθύνονται σε παιδιά από 1,5 έως 6 ετών. Για μένα είναι μια υπέροχη ηλικία του ανθρώπου που αναπτύσσεται μέρα με τη μέρα, που έχει ανάγκη να γνωρίσει τον κόσμο γύρω του, να ερευνήσει τα πάντα και που πιστεύει στα παραμύθια, τα ζει κυριολεκτικά στη σκηνή μαζί μας! Για να κρατήσουμε το ενδιαφέρον, σαφώς μελετάμε τις ιδιαιτερότητες αυτής της ηλικίας. Στις παραστάσεις μας δεν υπάρχει τίποτα τρομακτικό, π.χ σκοτάδι ή ξαφνική δυνατή μουσική, οι έννοιες είναι κατανοητές, η διάρκεια είναι 50 λεπτά, οι σκηνές και οι δράσεις αλλάζουν με μελετημένο ρυθμό, που δεν αφήνει το παιδί να βαρεθεί. Έτσι προέκυψε και η ιδέα συμμετοχής των παιδιών, που σε κάποιες μας παραστάσεις είναι πιο έντονη. Δεν μπορούμε να απαιτήσουμε από ένα παιδί 2,5 χρονών να καθίσει ακίνητο, ιδιαίτερα όταν ενθουσιάζεται. Οπότε τα καλούμε να βοηθήσουν και αυτό τους προκαλεί μεγάλη χαρά. Κι έτσι, εναλλάσσοντας στιγμές συγκέντρωσης με στιγμές δημιουργίας και συμμετοχής, πιστεύω πως κρατάμε αμείωτο το ενδιαφέρον.

Πόσο σημαντική είναι η αφήγηση παραμυθιών για τα παιδιά; Τα παραμύθια παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού. Ξυπνούν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, το βοηθούν να εκφράζει συναισθήματα και να βγάζει συμπεράσματα. Στο Θέατρό μας τα “ζούμε” τα παραμύθια, όπως προανέφερα, άλλωστε λόγω και της ηλικίας των θεατών που απευθυνόμαστε, τους βάζουμε και αυτούς στο παραμύθι! Παίρνω μεγάλη χαρά όταν ένα παιδί, που έρχεται για πρώτη φορά στο θέατρο, και ίσως στην αρχή είναι διστακτικό ή δεν έχει σηκωθεί, στο τέλος έρχεται στη σκηνή, παίρνει αγκαλιά του ήρωες του παραμυθιού και δεν θέλει να φύγει!

Μιλήστε μας για την ιδιαίτερη τεχνική Sand Art που χρησιμοποιείτε! Η τεχνική Sand Art, που χρησιμοποιούμε στις δυο μας παραστάσεις «Πέτα, Λούδα!» και «Μαμά για το Μαμουθάκι», είναι η ζωγραφική με την άμμο σε ένα γυάλινο τραπέζι, που το αποτέλεσμα το βλέπουν τα παιδιά στην οθόνη. Μπροστά στα μάτια των θεατών ζωντανεύουν εικόνες του παραμυθιού και στο τέλος της παράστασης μικροί και μεγάλοι μπορούν να ζωγραφίσουν, δημιουργώντας δικές τους παραμυθένιες ιστορίες. Από φέτος παίζουμε το «Μαμά για το Μαμουθάκι» στο μέσο της εβδομάδας, κάθε Τετάρτη. Ακολουθεί εργαστήρι Sand Art με μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό.

ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ ΤΗΣ ΙΡΙΝΑ ΜΠΟΙΚΟ “PEOPLE & PUPPETS’ SVIT” 
ΟΔΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΣΩΜΑΤΩΝ 6 
Τηλέφωνο θεάτρου: 211-8009838
www.irinaboikotheatre.blogspot.gr

Leave a Reply