MUZIKE.FAMILY CONCEPTS: ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ

Muzike.Family ConceρtsΜετά τη μεγάλη συνέντευξη της Μαριλένας Τριανταφυλλίδου και της Βάσιας Παρασκευοπούλου για την κατάσταση που επικρατεί (και) εξαιτίας της πανδημίας στο θέατρο και τις παραστατικές τέχνες για παιδιά, για το επόμενο χρονικό διάστημα θα δημοσιεύουμε συνεντεύξεις με καλλιτέχνες και ομάδες που ασχολούνται με το παιδικό θέαμα και θέλουν να μιλήσουν για την παρούσα κατάσταση στη χώρα μας και να κινητοποιήσουν το «απόν» Υπουργείο Πολιτισμού. Στο Τaλκ, προετοιμάζουμε το project αυτό εδώ και τρεις μήνες και σας ζητάμε, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής σας, να βοηθήσετε και εσείς, κοινοποιώντας τα κείμενα αυτά και καθιστώντας έτσι ορατούς μια σειρά από ανθρώπους που αγαπούν τα παιδιά και θέλουν να τα εκπαιδεύσουν και να τα διασκεδάσουν, αλλά δεν μπορούν. Σήμερα, κοντά μας η muzike.family conceρts.

  • Είμαι η Λένα Μοσχά, χορεύτρια και χορογράφος, και δραστηριοποιούμαι στον χώρο του χορού, του θεάτρου και της μουσικής από το 2000. Η αγάπη μου για το παιδί και το παιδικό θέαμα ξεκίνησε το 2012 όταν συνεργάστηκα με την Εθνική Λυρική Σκηνή ως αφηγήτρια και χορεύτρια σε ένα περιοδεύον πρόγραμμα που ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα, στην παιδική παράσταση “Η όπερα διαδραστικά στα σχολεία”, αμέσως προτού επιστρέψω στη γενέτειρά μου, τη Θεσσαλονίκη, και συνεργαστώ ως χορογράφος με την εταιρεία θεάτρου «Μικρός Βορράς». Το 2015 έγινα και η ίδια μητέρα και τότε ήταν που ένιωσα την ανάγκη να δημιουργήσω κάτι που θα έδινε τη δυνατότητα σε εμένα αλλά και σε άλλους γονείς μικρών παιδιών να περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας δημιουργικά μαζί με τα παιδιά μας. Έτσι το 2017 μαζί με τη Sara πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας συναυλία.
  • Είμαι η Sara Kuhnt και έχω μετακομίσει τα τελευταία χρόνια από το Αμβούργο στην Ελλάδα. Είμαι Digital Marketing Specialist και Cultural Manager. Στη Γερμανία έχω εργαστεί κυρίως σε πρότζεκτ γύρω από τη σύγχρονη τέχνη και τον δημόσιο χώρο αλλά και ως σχεδιάστρια κοστουμιών στο παιδικό θέατρο. Ερωτεύτηκα αμέσως την ιδέα της Λένας για τις οικογενειακές συναυλίες και έτσι ξεκινήσαμε μαζί το εγχείρημα να εμπλουτίσουμε τις επιλογές των γονιών της πόλης όσον αφορά τις δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο τους. Το 2019 έγινα και εγώ μητέρα και τώρα καταλαβαίνω την παραπάνω έλλειψη ακόμη καλύτερα. 
  • Η ομάδα μας λέγεται muzike.family conceρts και δημιουργήθηκε το 2017, όταν αντιληφθήκαμε την έλλειψη εκδηλώσεων όπου γονείς και παιδιά θα περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί στη Θεσσαλονίκη. Εμπνευστήκαμε από όλους εκείνους τους γονείς που, σαν κι εμάς, ήθελαν να συνεχίσουν να ψυχαγωγούνται όπως έκαναν και πριν αποκτήσουν παιδιά. Δημιουργήσαμε τις συναυλίες μας που είναι φιλικές προς την οικογένεια χωρίς να προβληματίζονται οι ενήλικες για τους περιορισμούς και τις δυσκολίες που συναντά κανείς όταν έχει μικρό παιδί σε μια αίθουσα συναυλιών. Σε διαφορετικό χώρο της πόλης, με διαφορετικό καλεσμένο καλλιτέχνη κάθε φορά, οι οικογένειες απολαμβάνουν ζωντανή μουσική και τα παιδιά μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, να γελάσουν, να κλάψουν, να θηλάσουν, να χορέψουν και να μην ενοχληθεί κανείς από αυτό. Τα βασικά μέλη είμαστε δύο, η Λένα κι εγώ, αν και ίσως θα ήταν πιο σωστό να πούμε ότι η ομάδα μας αποτελείται και από τους μουσικούς που είναι καλεσμένοι μας κάθε φορά, τους χώρους που μας φιλοξενούν και όλους όσοι δουλεύουν για να γίνουν οι συναυλίες μας και δε φαίνονται.
  • Η ανακοίνωση της πανδημίας μας βρήκε πέντε μέρες πριν τη συναυλία των Fuku Cosmonaut στο χώρο του Robotixlab, η οποία βέβαια ακυρώθηκε. Ήταν μια συναυλία που περιμέναμε πώς και πώς! Γενικά ήταν μια πολύ ιδιαίτερη περίοδος για εμάς καθώς, μόνο έπειτα από δύο χρόνια λειτουργίας, μόλις είχαμε ανακοινώσει την αρχή καινούργιων εκδηλώσεων διευρύνοντας τις δράσεις μας. Το τελευταίο σαββατοκύριακο του Μαρτίου, στον χώρο του Apodec, είχαμε προγραμματίσει προβολή ταινιών χορού από το 10th International Dance Film Festival σε συνεργασία με το TCI- AVDP και ήμασταν πολύ ενθουσιασμένες για αυτό. Επίσης, οι επόμενες συναυλίες μας, η συναυλία που είχαμε σχεδιάσει για να ταξιδέψει στα σχολεία την άνοιξη του 2020,  καθώς και η συμμετοχή μας σε κάποια καλοκαιρινά φεστιβάλ δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.
  • Στην ομάδα μας δόθηκε το βασικό επίδομα έκτακτης εισφοράς για επιχειρήσεις. Το ποσό αυτό όμως, όπως καταλαβαίνει κανείς, δεν είναι αρκετό για να καλύψει τους τελευταίους επτά μήνες με πάγια έξοδα και πόσους ακόμη μήνες που το πιο πιθανό είναι να παραμείνουμε ανενεργοί. Δυστυχώς, δεν έχει προβλεφθεί πώς θα αποζημιωθούμε όλοι εμείς που δεν είμαστε πλέον σε αναστολή, αλλά δεν μπορούμε κιόλας να λειτουργήσουμε με τους περιορισμούς που υπάρχουν λόγω της πανδημίας. Παρόλο που έχουμε ζητήσει προσωρινή άρση φορολογικών υποχρεώσεων, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα δεκτό με αποτέλεσμα να πληρώνουμε όλες τις οφειλές στο κράτος χωρίς να υπάρχουν καθόλου έσοδα.
  • Στα θεάματα που περιλαμβάνουν μωρά και μικρά παιδιά δεν μπορείς να τηρήσεις τις αποστάσεις ασφαλείας όταν η εγγύτητα είναι ζητούμενο και προϋπόθεση. Τα μέτρα ακυρώνουν την ουσία αυτού που κάνουμε με αποτέλεσμα είτε να μη μας επιτρέπεται λόγω οδηγιών να διοργανώσουμε τις εκδηλώσεις μας, είτε να πρέπει να γίνονται με ελάχιστο κόσμο, οπότε τα έξοδα είναι αδύνατο να καλυφθούν. Δυστυχώς, στην Ελλάδα οι εκδηλώσεις για νεαρό κοινό αντιμετωπίζονται ως υποδεέστερο είδος ψυχαγωγίας και οι φιλότιμες προσπάθειες, η αγάπη και το όραμα των ίδιων των δημιουργών δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν τις χρόνιες ελλείψεις και να διορθώσουν τις συνέπειές τους. Στην ουσία είμαστε αυτοχρηματοδοτούμενοι αλλά για να συντηρηθεί μια ομάδα υπάρχουν και εργατικά δικαιώματα τα οποία πρέπει να κατοχυρώνονται.
  • Η χρονιά που έρχεται φοβόμαστε πως θα είναι πολύ σκληρή για όλους μας και ιδιαίτερα για τον καλλιτεχνικό χώρο που πλήττεται έντονα. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε, καλούμαστε να διαφοροποιήσουμε τον χαρακτήρα των δράσεών μας ώστε να τηρούνται τα μέτρα αλλά οικονομικά είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσουμε. Αν και υπάρχουν ιδέες για του χρόνου, είμαστε επιφυλακτικοί επειδή οι οδηγίες είναι ασαφείς και διαρκώς αλλάζουν. Ακόμα δεν έχουμε ξεκινήσει να οργανώνουμε κάποιες από τις γνωστές μας συναυλίες, σχεδιάζουμε όμως την καινούργια μας συναυλία για τα σχολεία. Πέρυσι είχαμε τη χαρά να έχουμε την Ανθή Κύρκου και φέτος τον Θάνο Σταυρίδη και τη Στέλλα Τέμπρελη από τους Tales from the box.
  • Νιώθουμε ότι οι άνθρωποι της τέχνης ερχόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με την απροθυμία. Δεν είναι μόνο οικονομικό το ζήτημα, είναι και ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεσαι απέναντι στους ανθρώπους του πολιτισμού, η κατανόηση που τους δείχνεις, η ειλικρινής διάθεση για συζήτηση ώστε να βρεθεί λύση, το μήνυμα που περνάς στην κοινωνία σχετικά με την αξία της τέχνης και των δημιουργών της. Θα θέλαμε να δούμε τους αρμόδιους φορείς να αναγνωρίζουν την τέχνη ως ζωτικής σημασίας, να τη στηρίζουν και να την προωθούν, γιατί η ζωή χωρίς τον πολιτισμό θα ήταν φτωχή σε όλα τα επίπεδα.
  • Η υποβάθμιση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα σχολεία ανέδειξε τη γενικότερη αδιαφορία που υπάρχει στη χώρα απέναντι στον πολιτισμό. Η τέχνη δεν είναι διασκέδαση όπως πολλοί προσπαθούν να μας πείσουν. Δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια και σίγουρα δεν έχει δευτερεύουσα σημασία. Η τέχνη είναι κάτι πιο ουσιαστικό που έχει τη δύναμη να μας βοηθάει στο να αντιληφθούμε τη ζωή με πιο κριτικό τρόπο, πιο ανοιχτό αλλά και να έρθουμε σε επαφή με την ταυτότητά μας. Υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν τα οφέλη της τέχνης σε κάθε ηλικία και περιμένουμε κάποια στιγμή να αναγνωριστεί αυτό και να ενταχθεί στην εκπαίδευση δυναμικά.
  • Είναι σημαντικό να μην αφήσουμε τον φόβο να κυριαρχήσει στις ζωές μας. Προφανώς, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ευθύνη απέναντι στις πιο ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας, αλλά όταν όλα γύρω δείχνουν παράλογα χρειαζόμαστε συνειδητότητα και λογική. Καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί και γονείς χρειάζεται ειδικά τώρα να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον με γνώμονα την ψυχική υγεία των παιδιών. Είναι σημαντικό να μη διανύσουμε μια χρονιά χωρίς πολιτιστικά δρώμενα. Τα οφέλη της τέχνης για κάθε ηλικία και για την κοινωνία συλλογικά είναι πολλά και ειδικά τώρα, με τις συνθήκες που ζούμε, πρέπει η τέχνη να αναδειχθεί και όχι να αφανιστεί.

muzike.family conceρts

Leave a Reply