KARMAN| Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ… ΣΟΥΠΕΡΜΑΝ

Ένα μικρό τιζεράκι στο youtube μού κίνησε την περιέργεια και με οδήγησε να συναντήσω τον καραγκιοζοπαίχτη Τάσο Κώνστα και να μάθω όσο περισσότερα μπορώ για τον… KARMAN. Ποιος είναι αυτός; Διαβάστε!

12628578_10208276110891369_5611947826459044579_o

Κ. Κώνστα, θα μπω κατευθείαν στο… ψητό! KARMAN! Συνδυασμός Καραγκιόζη και Σούπερμαν! Πανέξυπνη ιδέα, ομολογώ. Ποιος είχε την αρχική σύλληψη και ποιοι ανέλαβαν την υλοποίησή της;

Το «copyright» θα το αναζητήσουμε στους προβληματισμούς ετών μέσα στην εικοσαετή καλλιτεχνική συνύπαρξή μου με τον λαϊκό μας ήρωα, ίσως και ακόμα πιο πίσω. Με τον Καραγκιόζη γνωριστήκαμε πριν από 35 χρόνια! Διανύουμε μια σχέση ζωής! Αντιλαμβανόμενος και βιώνοντας, από παιδί ακόμα ως θεατής, ως ερασιτέχνης καραγκιοζοπαίχτης στη συνέχεια και ως επαγγελματίας αργότερα την αμεσότητα του Καραγκιόζη σε όλες τις ηλικίες και παρατηρώντας, από την άλλη, τη μαζική απήχηση των εισαγόμενων ηρώων των βιομηχανιών παιδικού θεάματος, αναρωτιόμουν τι τον περιόριζε και τι τον εμπόδιζε να έχει ευρεία απήχηση σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Ενώ στη σωστή του απόδοση είχε και έχει τη δυναμική, τον περιτριγύριζε ‒ως σκιά‒ ένα ταμπού, ίσως λόγω της «γραφικότητας» που του προσδίδουν κάποιοι ή λόγω των λανθασμένων απόψεων της καταβολής του ή λόγω της μη εξέλιξής του για σειρά ετών.

Με την πάροδο του χρόνου και με την ιδιότητα πλέον του γονιού, παρακολουθώντας με την κόρη μου θεάματα δημοφιλών παιδικών ηρώων, οι προβληματισμοί αυτοί ενισχύθηκαν. Στα τόσα χρόνια, υπηρετώντας την παραδοσιακή μορφή της τέχνης του ελληνικού θεάτρου σκιών σε μόνιμες σκηνές («Φιγούρες & Κούκλες»-Πλάκα, Δημοτικό Θέατρο Σκιών Π. Φαλήρου ‒ Πάρκο Φλοίσβου ), πειραματιζόμασταν παράλληλα με τον ήρωα. Ισορροπώντας ανάμεσα στον ψυχαγωγικό και στον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, διασκευάσαμε και ανεβάσαμε στο πανί κλασικά θεατρικά έργα για παιδιά με ήρωα τον Καραγκιόζη, αλλά γράψαμε και νέες κωμωδίες. Τον βγάλαμε από τον φυσικό του χώρο και τον πήγαμε σε θέατρα και μουσικές σκηνές, σε τηλεοπτικά πλατό και σε ραδιοφωνικές εκπομπές, του βγάλαμε cd, dvd, πρωταγωνίστησε σε εικαστικά project και σε εκπαιδευτικά προγράμματα!  Έκανε μέχρι και σειρά διαφημιστικών σποτ!

Τώρα ήρθε η ώρα να «παίξει» ο Καραγκιόζης με την τεχνολογία, κλείνοντάς της το μάτι, όπως το κλείνει και στη ζωή. Είναι τόσα χρόνια λαϊκός ήρωας και αυτό τον κάνει σούπερ ήρωα! Θα παραμείνει διαχρονικός αν γίνει συγχρονικός. Αν θέλουμε να έχει λόγο ύπαρξης και να μην είναι πια μουσειακό είδος, πρέπει να μιλάει στο σήμερα. Πάντα στις παραστάσεις του σατίριζε τα κακώς κείμενα της κάθε εποχής, αυτό ακριβώς κάνει και τώρα.

Τους προβληματισμούς αυτούς μοιραζόμουν κατά καιρούς με φίλους από άλλα καλλιτεχνικά μετερίζια, και φέτος, που γιορτάζω 20 χρόνια στον χώρο, συγκεντρωθήκαμε και σας παρουσιάζουμε τον ΚΑΡΜΑΝ! Τον πυρήνα του KARMAN team αποτελούν ο εικαστικός Παντελής Μάκκας, που βρίσκεται πίσω από τα video, η Aλεξία Αλεξίου (κουκλοπαίχτρια –πολιτισμολόγος), ο εικονογράφος-σκιτσογράφος Amis Wormhole και η «αφεντομουτσουνάρα μου», όπως θα έλεγαν ο Καραγκιόζης και ο ΚΑRMAN! Την παραγωγή κάνουν οι «Φιγούρες & Κούκλες», ενώ μας πλαισιώνει επίσης ένα επιτελείο συνεργατών παραγωγής.

foto-t-konstas

Στο video-teaser της παράστασης αναφέρεται ότι ο Καραγκιόζης αλλάζει διάσταση. Εξηγήστε μας, λοιπόν, πώς θα λειτουργήσει; Η ιστορία σας θα διαδραματίζεται στον μπερντέ ή σε οθόνη; Η… φάση θα είναι θέατρο σκιών ή animation; Σάτιρα ή περιπέτεια;

Η ιστορία θα διαδραματίζεται σε μπερντέ-οθόνη! Η φάση θα είναι double phase! Θα είναι ένα κολάζ θεάτρου σκιών και video. Mια σατιρική περιπέτεια μέσα από μια περιπετειώδη σάτιρα!

Ο Σούπερμαν είναι ο πρώτος και ο πλέον αναγνωρίσιμος χάρτινος υπερήρωας της μαζικής κουλτούρας. Ο Καραγκιόζης, στο δικό μας πολιτισμικό πλαίσιο, θα μπορούσε και αυτός να χαρακτηριστεί ως ένας ντόπιος χάρτινος υπερήρωας. Πώς θα μπορέσουν να συνυπάρξει ο πιο διάσημος υπεράνθρωπος των μαζών με έναν ταπεινό λαϊκό χαρακτήρα; 

Ο Καραγκιόζης είναι αυτόφωτος, αυτόνομος και σούπερ ήρωας χρόνια τώρα. Ο Superman, αλλά επίσης και o Batman, o Spiderman, o Iron man, κ.ά., είναι ήρωες λαϊκής αποδοχής και κουλτούρας, είναι pop προϊόντα. Με τη διαφορά ότι ο δικός μας έχει γαλουχήσει περισσότερες γενιές και έχει αντέξει περισσότερο στον χρόνο. Δεν τον έκαναν σουπερ τα εφέ, ούτε αποτέλεσε ποτέ grande παραγωγή. Άλλωστε αυτά είναι έξω από τη φιλοσοφία του, τον λόγο του και το πνεύμα του. Δεν έχει παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, έχει όμως σούπερ δυναμική, σούπερ λόγο και σούπερ απήχηση στο κοινό του. Ο KARMAN έρχεται για να σατιρίσει τους technology-movie heroes. Δεν έχει πίσω του μια βιομηχανία να τον στηρίζει, στηρίζεται στον λόγο του και στο πνεύμα του! Σε αυτό το project η τεχνολογία τον υποστηρίζει και αυτός τη σατιρίζει! Ο KARMAN είναι ο Καραγκιόζης για τα παιδιά του σήμερα και του αύριο. Αλλαγμένος, όχι όμως μεταλλαγμένος!

Ο Καραγκιόζης συνεχίζει να έχει μεγάλη πολιτιστική απήχηση σε μικρούς και μεγάλους, σε μια εποχή που τουλάχιστον θεωρητικά το θέατρο σκιών είναι πλέον παρωχημένο ως παραστατική τέχνη. Γιατί τον αγαπάει τόσο πολύ ο Έλληνας; 

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με τον όρο «παρωχημένο». Είναι μάλλον παρεξηγημένο. Μπορεί από κάποιους να θεωρείται ντεμοντέ λόγω των εμπειριών που έχουν βιώσει ως ανήλικοι ή ενήλικοι θεατές. Για αυτό φέρει ευθύνη ο καλλιτέχνης που υπηρετεί (;) το είδος. Εμείς, πατώντας γερά στην παράδοση, ισορροπούμε σε νέες τεχνικές και φόρμες, εμπλουτίζοντας, εκσυγχρονίζοντας και εξελίσσοντας το θέαμα, κάνοντάς το ζωντανό στο σήμερα. Ο Καραγκιόζης ή σήμερα ο ΚARMAN, με τον λόγο του, το πνεύμα του, τη θυμοσοφία του μιλάει στην ψυχή του Έλληνα, σκέφτεται, νιώθει και μιλάει δυνατά για αυτόν. Σε υπερβολικό βαθμό, γιατί είναι… σούπερ ήρωας!

SAMSUNG CSC

Προσωπικά, δεν είμαι η μεγαλύτερη φαν του Καραγκιόζη, αλλά ούτε του Σούπερμαν. Για να είμαι, όμως, ειλικρινής η επερχόμενη συνύπαρξή τους με ιντριγκάρει. Τι λέτε; Θα μου αρέσει η παράσταση; 

Βλέπετε; Σαν Καραγκιόζη κάποιοι δεν θα έρχονταν να τον δουν… Σαν ΚΑRMAN όμως; Τον ακούω να γελάει! Ο Καραγκιόζης / KARMAN μόλις σας έκλεισε το μάτι! Ελάτε και ίσως η γνωριμία με τον ΚARMAN σάς κάνει να αλλάξετε γνώμη για τον Καραγκιόζη και να θελήσετε να τον γνωρίσετε καλύτερα, σε βάθος. Του Σούπερμαν την τύχη ας τη διαχειριστούν άλλοι…

Μάλλον με πείσατε! Θα έρθω. Μόνο πείτε μου πού και πότε!

Ο KARMAN θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στις 18:00, στο ΘΕΑΤΡΟ ΠΚ, στο Νέο Κόσμο. Εκεί θα τον συναντάμε κάθε Σάββατο απόγευμα και καθημερινά το πρωί για επισκέψεις σχολείων. Σας περιμένουμε!

Info: Tηλ. 210 3227507 / www.fkt.gr

Θέατρο ΠΚ
Κασομούλη 30 & Ρενέ Πυώ 2, Τ.Κ. 11744, Νέος Κόσμος, Αθήνα Τηλ.: +30 210 9011677
Fax: +30 210 9011678
Email: info@pktheater.gr

karman-press-poster

Leave a Reply