ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΕΛΛΑΣ| ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΓΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ

Περάσανε τα χρόνια
Μα πίσω απ’ τα σεντόνια
θα ζωντανεύουν πάντοτε οι σκιές…

Μια παράσταση υπέροχη! Μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε! Ο Καραγκιόζης του Ηλία Καρελλά στήνει την παράγκα του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ετοιμάζεται να γιορτάσει τα Χριστούγεννα με την Αγλαΐα και τα κολλητήρια τους, όταν ο Χατζηαβάτης του στέλνει ένα γράμμα με το οποίο ενημερώνεται ότι για τη φετινή χρονιά έχει οριστεί ως βοηθός του Άγιου Βασίλη.

Αναλαμβάνουν να τον οδηγήσουν στον Βόρειο Πόλο δυο ξωτικά, οι φοβεροί και τρομεροί String Demons (δεν τους ήξερα, τους έμαθα, θα τους παρακολουθώ), και πριν ακόμα ξεκινήσει το ταξίδι του, η σκηνή γεμίζει με μουσικές! Οι “Περασμένες μου αγάπες” γίνονται περασμένες φασολάδες, ενώ οι φίλοι του Καραγκιόζη έρχονται να ζητήσουν δώρα παίζοντας τα κάλαντα της περιοχής τους! Όλα βαίνουν καλώς και ο Καραγκιόζης ξεκινάει το ταξίδι του, μαζί με το κοινό (με ένα υπέροχο μουσικό παιχνίδι των String Demons με τα Λαινοχορταρούδια) μέχρι που εμφανίζεται, ως άλλο φάντασμα της Όπερας, ο Χρήστος Θηβαίος, ως βασιλιάς των Καλικαντζάρων, που μας εξηγεί τραγουδώντας ότι “ο ρόλος του κακού του πάει πολύ” και ότι έχει φυλακίσει τον Άγιο Βασίλη μέσα σε ένα μαγικό καθρέφτη.

15492153_10154389056392955_4859964767158285896_n

Πάμε ολοταχώς για αναβολή των Χριστουγέννων! Όπως καταλαβαίνετε, ο Καραγκιόζης αναλαμβάνει να σώσει την κατάσταση,  Και τα καταφέρνει, με πολλή αγάπη, χαμόγελο και μουσική! Αλλά ας μην σας πούμε πολλά ακόμα και κατηγορηθούμε για spoilers… Ας δώσουμε το λόγο στον δημιουργό, στον σκιοπαίχτη Ηλία Καρελλά που για άλλη μια χρονιά μεγαλούργησε!

karagiozispagenew16

1.Καλησπέρα Ηλία. Ο χριστουγεννιάτικος Καραγκιόζης στο Μέγαρο έχει γίνει πια θεσμός. Πόσα χρόνια έχεις αυτή τη συνεργασία και πού νομίζεις ότι οφείλεται η επιτυχία της; Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι για τέταρτη συνεχή χρονιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Είναι αλήθεια πως αυτό το ραντεβού πλέον έγινε καθιερωμένο και συνειδητό. Πρόκειται για μια εξαιρετικά επιτυχημένη συνεργασία και μια μεγάλη συμπαραγωγή με το Μέγαρο. Κάθε χρόνο συνεργάζομαι με διαφορετικούς και ετερόκλητους καλλιτέχνες στο κομμάτι της μουσικής μιας και το συγκεκριμένο concept είναι χριστουγεννιάτικο θέατρο σκιών σε μεγάλες διαστάσεις με πρωτότυπα κείμενα και ζωντανή μουσική. Έτσι, θεωρώ η επιτυχία της συγκεκριμένης παραγωγής έγκειται στην “παραδοσιακή δυναμική” του Καραγκιόζη  δοσμένη στο σήμερα.

2. Φέτος, ο Καραγκιόζης θα έχει πάρε δώσε με τον Αϊ-Βασίλη. Δώσε μας μια ιδέα για το τι θα του συμβεί… Φέτος ο Καραγκιόζης λαμβάνει ένα γράμμα από τον Αϊ- Βασίλη. Κάθε χρόνο μια δημοφιλής προσωπικότητα καλείται στο εργαστήριο παιχνιδιών για να βοηθήσει στην κατασκευή και διανομή των δώρων. Τι θα γίνει όμως, όταν ο ήρωάς μας φθάνοντας στο χωριό του Αϊ-Βασίλη, συναντήσει τη γυναίκα του και μάθει πως ο Αϊ-Βασίλης είναι φυλακισμένος στο μαγικό καθρέφτη του αρχηγού των Καλικαντζάρων; Η συνέχεια στο μπερντέ με πολλή μουσική και τραγούδι.

3. Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της μουσικής στις παραστάσεις σου; Και με ποιους μουσικούς συνεργάζεσαι φέτος στο Μέγαρο; Ο ρόλος της μουσικής σε μια παράσταση θεάτρου σκιών ήταν ανέκαθεν σημαντικός. Τα χαρακτηριστικά τραγούδια για την εισαγωγή των κλασικών ηρώων στη σκηνή, παραφράσεις γνωστών τραγουδιών με το στυλ του Καραγκιόζη, μουσική επένδυση παράλληλα με τη δράση. Κάτι παρόμοιο κάνουμε και φέτος στο Μέγαρο με πρωταγωνιστές στο τραγούδι και τη μουσική τον Χρήστο Θηβαίο και τους String Demons.

4. Πώς εμπνέεσαι τις καραγκιοζοϊστορίες σου; Και πώς τις προετοιμάζεις; Για παράδειγμα, τη φετινή παράσταση από πότε την έχεις στα σκαριά; Και πώς ακριβώς τη δούλεψες; Αρχίζω συνήθως με την ιδέα του σεναρίου-σκαλέτας, προσπαθώντας να συνδυάζει γνωστά-παραδοσιακά μοτίβα και ατάκες του Καραγκιόζη με στοιχεία του σήμερα. Στη συνέχεια φαντάζομαι καλλιτέχνες που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν όλα αυτά, κυρίως μουσικά. Και αφού αποφασίσω ποιοι θα είναι οι συντελεστές σαν τρίτο βήμα, το concept προσαρμόζεται πάνω τους. Η προετοιμασία της φετινής παράστασης για παράδειγμα, ξεκίνησε από το καλοκαίρι. Όμως, επειδή ο Καραγκιόζης είναι ένα θέατρο με έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού, πολλά πράγματα άλλαξαν ως τις τελευταίες μας πρόβες.

15682037_10154401710222955_2043604363_o

5. Πώς καταφέρνεις να δημιουργείς σε κάθε σου παράσταση έναν Καραγκιόζη σύγχρονο, που τον αγαπούν τα παιδιά αν και είναι ένας πολύ παλιός ήρωας; Θεωρώ ότι σε αυτήν την παράσταση αλλά και σε άλλες παραγωγές μου δρω με γνώμονα το ποιος είναι ο τελικός αποδέκτης του έργου. Τα παιδιά τού σήμερα μαγεύονται από τη σκιά και τη δυναμική της και ταυτίζονται με τον χαρακτήρα του Καραγκιόζη όπως έκαναν και άλλες γενιές. Όμως ο Καραγκιόζης πρέπει να ακολουθεί την εποχή του και να πιάνει το σφυγμό των παιδιών του σήμερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργώ παραστάσεις με πολλές και έντονες εναλλαγές και με έναν γρήγορο ρυθμό σαν την γρήγορη εποχή που ζούμε. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως η παράσταση ακολουθεί έναν φρενήρη και μονότονο ρυθμό χωρίς να αφήνει το περιθώριο στην ανάπτυξη του λόγου, της μουσικής ή της εικόνας όταν αυτό χρειάζεται. Τέλος, θεωρώ πως η παράσταση πέτυχε, όταν εξίσου διασκεδάσουν παιδιά και γονείς.

6. Έχεις μπροστά σου έναν γονιό και πρέπει να τον πείσεις ότι δεν νοούνται Χριστούγεννα χωρίς Καραγκιόζη στο Μέγαρο. Ποια θα είναι τα επιχειρήματά σου; Ό,τι και να σας πω είναι λίγο. Ελάτε να δείτε την παράσταση ή ρωτήστε κάποιον που την παρακολούθησε. Αυτή είναι η καλύτερη διαφήμιση.

7.  Και τέλος μια πιο προσωπική ερώτηση. Δεν σου λείπει να κάνεις διακοπές τις ημέρες των εορτών; Πόσο δύσκολο είναι για ένα καλλιτέχνη να “θυσιάζει” τον προσωπικό του χρόνια και να παίζει ακόμα και ανήμερα Χριστούγεννα; Τα τέσσερα τελευταία χρόνια τυχαίνει να κάνω Χριστούγεννα στο Μέγαρο. Όλα είναι στολισμένα, κάνω αυτό που αγαπάω, μιλάω με πολύ κόσμο, περνάω ωραία στα παρασκήνια και στο καμαρίνι, παίρνω ευχές και χειροκρότημα από πεντακόσιους θεατές σε κάθε παράσταση, το εστιατόριο καλλιτεχνών στον έκτο έχει ωραίο φαγητό και γλυκά, μικροί φανατικοί θεατές μου φέρνουν δωράκια. Τα αγαπημένα μου πρόσωπα έρχονται να δουν την παράσταση και εγώ παρέα με τον Καραγκιόζη ταξιδεύω στο βόρειο πόλο στο εργαστήρι του Αϊ -Βασίλη, τον οποίο και γνωρίζω από κοντά. Τι άλλο θέλω;

15492191_10211560574631227_7688415593930029933_n

Δείτε λεπτομέρειες για την παράσταση εδώ.

15590500_625659734286377_7258174063512500233_n

Leave a Reply