Ο ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗΣ ΜΑΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Με αφορμή την μουσική παράσταση Μύθοι του Κόσμου γίνονται τραγούδια για παιδιά. Μια ιστορία με σκιές και ήχους”, που θα παρακολουθήσουμε το Σαββατοκύριακο στη Στέγη, ο σκηνοθέτης Ηλίας Καρελλάς και ο αφηγητής Μανώλης Μαυροματάκης μιλούν στο Τaλκ για την ξεχωριστή αυτή παραγωγή!

 1. Κύριε Μαυροματάκη και Κύριε Καρελλά. Τιμή μου που μιλώ μαζί σας, είμαι μεγάλη φαν και των δυο και θα χαρώ πολύ να απολαύσω και φέτος τη δουλειά σας στη Στέγη. Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια για τους “Μύθους του κόσμου που γίνονται τραγούδια για παιδιά”; Πρόκειται για μια παράσταση-συναυλία που ακροβατεί μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, σκιάς και φωτός, λόγου και μουσικής. Έτσι, 20 διαφορετικοί μύθοι από την Ελλάδα και τον κόσμο γίνονται τραγούδια και ζωντανεύουν σε ένα σκηνικό χώρο με στοιχεία παραδοσιακού και μοντέρνου θεάτρου σκιών.
 1. Κύριε Καρελλά, έχετε συνεργαστεί ξανά με το Ελληνικό Σχέδιο στη Στέγη. Ποιες οι διαφορές της φετινής παράστασης από τις παλαιότερες; Η πρώτη μου συνεργασία με το Ελληνικό Σχέδιο ήταν στους μύθους του Αισώπου του Δημήτρη Παπαδημητρίου, μια σπουδαία και μεγάλη παραγωγή που ανέβηκε 2 φορές στη σκηνή της Στέγης. Πέρυσι, στο «Μια φορά και έναν καιρό» κλήθηκα να υπηρετήσω έναν ρόλο πρωτότυπο και πρωτόγνωρο για εμένα, αυτόν το αφηγητή. Τώρα σε αυτήν την παράσταση, έχοντας τη σκηνοθετική επιμέλεια μαζί με τους συνεργάτες μου θα προσπαθήσω να δώσω σάρκα και οστά στην Καλλιστώ, στο Νάρκισσο, τον Κάπταιν Χουκ και τόσους άλλους μέσα από τη δυναμική της σκιάς.
 1. Θα παίξετε σκηνοθετικά με το φως και τη σκιά. Είστε, λοιπόν, στο στοιχείο σας! Πόσες φιγούρες, μάσκες και κατασκευές ετοιμάσατε; Ως σκιοπαίχτης, μπορείτε να μας πείτε γιατί είναι τόσο γοητευτικό αυτό το παιχνίδι και πώς θα πλαισιώσει την αφήγηση και το τραγούδι; Για την παράσταση κατασκευάστηκαν πάνω από 60 γιγαντοφιγούρες θεάτρου σκιών. Έτσι, με τεχνικές που μας θυμίζουν το Ελληνικό θέατρο σκιών αλλά και ανθρώπινες σκιές ή σκιές αντικειμένων που εντάσσονται σε μια πιο σύγχρονη ματιά πάνω στο είδος αυτό, θα δούμε κάθε φορά και έναν διαφορετικό σκηνικό «σκιοχώρο» που θα μας ταξιδεύει μαγικά με κύριο άξονα τη μουσική και το τραγούδι.  
 1. Κύριε Μαυροματάκη, πόσους μύθους θα αφηγηθείτε φέτος στη Στέγη; Πώς θα πειραματιστείτε, ώστε να μην γίνει βαρετή για τα παιδιά, που είναι συνηθισμένα σε έντονες εναλλαγές, η παρουσία ενός μόνο ηθοποιού επί σκηνής;  Τα παιδιά δεν είναι συνηθισμένα σε έντονες εναλλαγές, θέλουν τη ρουτίνα τους, την κανονικότητά τους. Εμείς οι μεγάλοι τα τρέχουμε από δω και από κει – και καλά κάνουμε – για να είμαστε εντάξει με τον εαυτό μας ότι κάνουμε το σωστό και από την άλλη οι καλλιτέχνες θεωρούμε ότι κάνουμε καλά τη δουλειά μας προσφέροντας διαρκώς εναλλαγές. Ένα παιδί είναι ευτυχισμένο όταν η μάνα του του λέει ένα παραμύθι για να κοιμηθεί, είναι ένα μόνο πρόσωπο που αφηγείται. Τον θίασο τον συμπληρώνει με τη φαντασία του από μόνο του. Επομένως είναι η πρόθεση σου να συνδεθείς με το παιδί είναι που κάνει ένα θέαμα/ ακρόαμα ενδιαφέρον ή όχι.
 2. Κύριε Καρελλά, γιατί, κατά τη γνώμη σας, τα παιδιά και οι μεγάλοι αγαπούν τόσο πολύ τη μυθολογία; Ποιος είναι ο δικός σας αγαπημένος μύθος από αυτούς που θα παρουσιάσετε; Ο κόσμος της μυθολογίας αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες και παράλληλα είναι ιδιαίτερα προσφιλής και φιλόξενος για τα παιδιά. Ιστορίες για πράγματα αλλόκοτα και μυθικούς ήρωες που ένα παιδί μπορεί να έχει διδαχθεί ακόμα και από ένα σχολικό βιβλίο ή να τις έχει ακούσει σαν παραμύθι από τον παππού ή τη γιαγιά. Ιστορίες που ξεκλειδώνουν τη φαντασία  και οδηγούν τα παιδιά σε κόσμους μαγικούς. Ο τρόπος που θα παρουσιαστούν σκηνικά μέσω του θεάτρου σκιών οι μύθοι, αποφάσισα να είναι κατά κύριο λόγο αφαιρετικός. Αντίστοιχα κινείται και η αφήγηση με το Μανώλη Μαυροματάκη να μας εισάγει στον κόσμο του παραμυθιού με απόλυτη αμεσότητα και απλότητα αφήνοντας τη μουσική, το τραγούδι και το στίχο να ταξιδέψει το θεατή.
 3. Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται η παράσταση και γιατί θα προτείνατε σε ένα γονιό να φέρει το παιδί του το επόμενο Σαββατοκύριακο στη Στέγη; H παράσταση είναι διηλικιακή και σ’ αυτό συντελεί η ύπαρξη της μουσικής και των εικόνων που δημιουργούνται σύμφωνα με τους μύθους. Σας περιμένουμε λοιπόν στη Στέγη, σε μια παράσταση-συναυλία για μικρά και μεγάλα παιδιά, σε μια σκηνική σύνθεση- ευχαρίστηση για τα μάτια και τα αυτιά και πρόκληση για το μυαλό και τη φαντασία. unnamed2_114

  Μύθοι του Κόσμου γίνονται τραγούδια για παιδιά

  Μια ιστορία με σκιές και ήχους

  Καλλιτεχνική επιμέλεια Κύκλου: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή, Κώστας Φασουλάς, Τάσος Ρωσόπουλος

  Συνθέτες: Άγγελος Αγγέλου, Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης, Μάκης Καραντωνίου, Νεφέλη Λιούτα, Ηλίας Μαυροσκούφης, Νίκος Παπαδογιώργος, Χρυσοβαλάντης Σωτηρίου, Φένια Χρήστου

  Ιστορία-Κείμενο: Γιώργος Κοροπούλης

  Σκηνοθετική επιμέλεια-Σκηνογραφία: Ηλίας Καρελλάς

  Αφηγητής: Μανώλης Μαυροματάκης

  mythoi_poster

  Πληροφορίες

  Στέγη Ιδρύματος Ωνάση-Κεντρική Σκηνή

  Συγγρού 107

  3 Δεκεμβρίου 2016 | 18:00

  4 Δεκεμβρίου 2016 | 12:00

  Πληροφορίες: 210 900 5 800

  Εισιτήρια

  Κανονικό: 12 €

  Μειωμένο, Φίλος, Παιδικό, Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 8 €

  Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα), ΑΜΕΑ & Συνοδός ΑΜΕΑ,  Άνεργοι: 5 €  

  Γραμμή εισιτηρίων
  Τ.: 210 900 5 800
  ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00

  Γραμμή Φίλων της Στέγης
  Τ.: 213 017 8200
  ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-20:00

  Οι Φίλοι της Στέγης πραγματοποιούν τις αγορές των εισιτηρίων τους μέσα από το ηλεκτρονικό προφίλ τους, κάνοντας login με τον προσωπικό τους κωδικό χρήστη και το password τους, για να ξεκλειδώσουν τις εκπτώσεις και τις προπωλήσεις τους.

  ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
  Η υπηρεσία print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Τυπώστε το εισιτήριό σας από όπου κι αν βρίσκεστε και μπείτε με αυτό απευθείας στην αίθουσα.

  ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ
  Συγγρού 107
  Ωράριο λειτουργίας: ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00
  Γίνονται δεκτές πιστωτικές – χρεωστικές κάρτες Amex,Visa, MasterCard & Diners.

  ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ
  ΓΕΡΜΑΝΟΣ & COSMOTE σε όλο το δίκτυο καταστημάτων
  IANOS στο κατάστημα οδού Σταδίου  

  http://www.sgt.gr/gre/SPG1750/

Leave a Reply