ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΓΙΑ ΣΤΟ ΤΑΛΚ

H Default Company παρουσιάζει στο Θέατρο Πόρτα «Το παιδί και τα μάγια», μια μουσικοχοροθεατρική παράσταση για παιδιά 4-8 ετών, εμπνευσμένη από την όπερα του Maurice Ravel και της Colette «L’ enfant et les sortileges». Πρόκειται για ένα εικαστικό θέαμα με κίνηση και ζωντανή μουσική, που αφηγείται με χιούμορ και τρυφερότητα το όνειρο ενός αγοριού που γκρεμίζει τον κόσμο που του επιβάλλεται και τον ξαναστήνει από την αρχή. Ας δούμε τι είπαν στο Τaλκ. 

Το παιδί και τα Μάγια. Πώς προέκυψε η ιδέα αυτής της παράστασης; Η ιδέα της Παράστασης προέκυψε μέσα από μακρές και γόνιμες συζητήσεις με τον Θωμά Μοσχόπουλο. Oπως και στην προηγούμενη δουλειά μας, που ήταν βασισμένη στο «Παραμύθι με τα χρώματα» του Αλέξη Κυριτσόπουλου, θεωρήσαμε, ότι η συγκεκριμένη Όπερα θέτει επίκαιρα ζητήματα και ότι, επιπλέον, στο τέλος της, προσφέρει μια «λύση», η οποία αφήνει, σε παιδιά και σε μεγάλους χώρο για ελπίδα.  

Τι κάνει αυτό το παιδί διαφορετικά από τα υπόλοιπα; Το παιδί της παράστασης φαντάζεται ή ονειρεύεται έναν κόσμο στον οποίο, χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου άλλου, από μόνο του γνωρίζεται με τα πράγματα, έμψυχα και άψυχα. Ένα κόσμο, στον οποίο, με δικό του τρόπο αντιλαμβάνεται τη σημασία των πραγμάτων. Έτσι το αγόρι της Παράστασης είναι σε θέση να εκτιμά με τρόπο διαφορετικό, ιδιοσυγκρατικά τη λειτουργία και τον ρόλο των πραγμάτων που το περιβάλλουν, να αναγνωρίζει σ΄αυτά κάτι σαν την προέκταση του εαυτού του και γι’ αυτό να διεκδικεί και να βρίσκει έναν λόγο και μια λογική για να τα ταξινομήσει διαφορετικά μέσα σε ένα δικό του σύστημα αξιών.

Ποια η χρήση της μουσικής στην παράσταση σας; Πιστεύουμε πολύ στην παρουσία της μουσικής, ζωντανής μέσα στην παράσταση. Οι ήχοι και οι μελωδίες επικοινωνούν άμεσα και με το ενήλικο και με το ανήλικο κοινό: οξύνουν τις αισθήσεις, προάγουν την ευαισθησία μας, μας εμπνέουν, μας ταξιδεύουν. Εκτός, βέβαια, από την πρωτότυπη μουσική και τα τραγούδια, που έχουν γραφεί ειδικά για την παράσταση, ακούγεται και κλασσική μουσική του Ραβέλ – γιατί  αισθανόμαστε ότι τέτοια ακούσματα είναι για τα παιδιά μια πολύ σπουδαία εμπειρία.

foto3_1417-1-450x270

Η προηγούμενη δουλειά σας («Ιστορίες Καιρού») στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών εντυπωσίασε με την εικαστικότητα, την πρωτοτυπία και τη φαντασία της. Τι θα δούμε στο «Παιδί και τα Μάγια»; «Το παιδί και τα Μάγια» είναι ένα παραμύθι για την ιστορία ενός αγοριού που  προσδοκά να γνωρίσει τον κόσμο από την αρχή. Πρόκειται για ένα ταξίδι ονείρου, για μία διαδοχή εικόνων και ιδεών, μέσα από τις οποίες το παιδί ξανασυναντάει, αναδιευθετημένο και ανασημασιοδοτημένο, τον κόσμο των μικρών πραγμάτων, τα οποία έχει προηγουμένως κακομεταχειριστεί. Αφήνοντας χώρο στη φαντασία μικρών και μεγάλων, αυτό το απλό θέμα το αφηγούμαστε στην παράσταση μέσα από όσο γίνεται πιο ομιλητικές εικόνες, αν αυτό περιέχεται στην έννοια «εικαστικότητα» που χρησιμοποιήσατε, εικόνες που συντονίζονται με παραπληρωματικές εκφραστικές γλώσσες: ακροβατικά, χορό, στοιχεία από θέατρο σκιών, κουκλοθέατρο.

Πώς αντιλαμβάνεστε το Παιδικό Θέατρο; Αντιλαμβανόμαστε το παιδικό θέατρο όπως ακριβώς και το θέατρο ενηλίκων. Υπάρχουν, φυσικά, διαφορετικά είδη θεάτρου και πάρα πολλές ομάδες που τα υπηρετούν. Η δική ομάδα μας, η DefaultCompany είναι μία ομάδα σύγχρονης performance, που επιλέγει να επικοινωνήσει με τα παιδιά με το θέατρο, όπως εμείς το προσεγγίζουμε μέσα στην ερευνητική συνέχεια της διαδρομής μας από το «OntheBlink» στις «Ιστορίες Καιρού» και τώρα στο «Παιδί με τα Μάγια». Με ειλικρίνεια και χωρίς να ωραιοποιούμε τα σύγχρονα δεδομένα, επιλέγουμε κείμενα που εγείρουν  ζητήματα σύγχρονα και θέτουμε στα παιδιά ερωτήματα, όπως  θα τα θέταμε και στο ενήλικο κοινό. Νομίζω ότι, πέρα από την απόλαυση της θεατρικής αφήγησης, σταθερά αποσκοπούμε στην εγκατάσταση μιας ερεθιστικής και, εν τέλει, ευεργετικής ανησυχίας και ότι στ΄ αλήθεια υπολογίζουμε στην ενεργοποίηση της δημιουργικής φαντασίας των παιδιών. 

Ποιος είναι ο στόχος σας σε σχέση με τα παιδιά; τι θέλετε να αποκομίζουν από τις παραστάσεις σας; Πιστεύουμε σε μία πρόταση θεάτρου για παιδιά, η οποία, μέσα από τη διαδοχή εικόνων, από την κίνηση, τη μετακίνηση, τη μουσική και, συνολικότερα, μέσα από την αισθητηριακή πρόσληψη του βασικού μύθου, ενθαρρύνει τα παιδιά να σκέφτονται και να ξανασκέφτονται συνεχώς όσα πρόλαβαν να μάθουν, όσα είναι σταθερά κι όσα μπορούν να αλλάζουν, να δοκιμάζουν και να ξαναδοκιμάζουν δικές τους εκδοχές του πραγματικού, να απομακρύνονται από την παθητική συμμόρφωση σε οδηγίες άλλες από τις οδηγίες των δικών τους επιθυμιών, μόνων ικανών να εκβάλλουν σε τοπία ασφάλειας και αγάπης.  

Ποιο βλέπετε να είναι το μέλλον του παιδικού θεάτρου; Το μέλλον του παιδικού θεάτρου θα είναι αντίστοιχο του μέλλοντος του θεάτρου ενηλίκων. Η αύξηση των μεγάλων εμπορικών παιδικών παραγωγών, είναι ανάλογη με του υπόλοιπου θεάτρου. Κάθε θεατρικός συντελεστής, όπως άλλωστε και κάθε πολίτης, αυτή τη δύσκολη στιγμή αναζητάει τρόπους να επιβιώσει μετατοπίζοντας ή απωθώντας τους φόβους του. Ίσως εκεί οφείλεται η αυξημένη ζήτηση για εμπορικά, φαντασμαγορικά θεάματα. Μακάρι, όλα να πάνε καλύτερα και σύντομα να ζήσουμε την επιστροφή στη θεατρική ποιότητα και στην ουσία των πραγμάτων. Δυο φορές μακάρι – επειδή μιλάμε για παιδικό θέατρο: γιατί απέναντι στα παιδιά υπάρχει μία επιπλέον ευθύνη. Μη ξεχνάμε ότι η έκθεση των παιδιών σε μια παράσταση μπορεί να είναι μια ευεργετική διαμορφωτική εμπειρία.

Leave a Reply