Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΗ

«Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σε κείνο το ζευγά που ‘χει πολλά σπαρμένα»

Παρά το γεγονός ότι η φύση ανθίζει και τα πάντα ευωδιάζουν και ανθοφορούν, παρά τη διάθεση μας σε έκρηξη συναισθημάτων περιμένοντας την καλοκαιρία, το Πάσχα για να ξεχυθούμε στις εξοχές και τα βλέμματα επίσημα στραμμένα πια στο καλοκαίρι, εκεί που όλα δείχνουν ήλιο εκεί έρχεται η βροχή. Το απρόσμενο, το ξαφνικό, το απροειδοποίητο που η συγκεκριμένη παροιμία μας δίνει μια άλλη ματιά, ένα άλλο τρόπο να το δούμε και να το αγκαλιάσουμε  …σαν μεγάλη χαρά!

Πόσες φορές έχουμε νοιώσει τόσο ανίσχυροι σε μια εξέλιξη που μπαίνει στη ροή των καθημερινών ή των μακροχρόνιων προγραμματισμών μας; Κάνουμε σχέδια, βάζουμε στόχους και μελετάμε τον τρόπο που θα πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πολλές φορές τα γεγονότα έρχονται να ανατρέψουν κάθε προσδοκία μας. Ένα γεγονός, μια συγκυρία δύσκολη, κάτι που θα σταθεί εμπόδιο σε ό, τι προγραμματίσαμε ή σε ό, τι ονειρευτήκαμε. Κάτι που αλλάζει τα δεδομένα. Η ζωή είναι εντυπωσιακά απρόβλεπτη και γεμάτη προκλήσεις. Εκεί είναι που ο άνθρωπος λυγίζει και απογοητεύεται, ακυρώνει την προσπάθεια, ακυρώνει τον ίδιο του τον εαυτό.

Τι αλλάζει και κάποιοι αντεπεξέρχοναι την ώρα που κάποιοι άλλοι χάνουν την δύναμη τους και υποχωρούν ή και αποχωρούν. Τι είναι αυτό που κάνει κάποιους να βλέπουν προσκλήσεις στις προκλήσεις και τις ανατροπές της ζωής;

Οι άνθρωποι έχουμε συνηθίσει να αφηνόμαστε στην κακή ερμηνεία της δυσκολίας, να επικεντρώνουμε την προσοχή μας στη δυσκολία της δυσκολίας. Αυτό αφήνει τον άνθρωπο ανήμπορο και αποδυναμωμένο.

Σ’ αυτό το σημείο, όμως, έχω να πω ότι τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που θα χαρακτηρίζαμε ως πετυχημένους και «τυχερούς» έχουν περιγραφεί κατά καιρούς ως αποτέλεσμα πολλών ερευνών, όμως αυτό που θα ξεχωρίσω και θα αναφέρω εδώ είναι η ικανότητα που έχουν να βλέπουν πίσω από τη δυσκολία ή αλλιώς να βλέπουν τη δυσκολία με άλλο τρόπο και να συνεχίζουν.

Είναι σημαντικό να κάνουμε μια προσπάθεια να δούμε τα γεγονότα χωρίς τη πρώτη ματιά του φόβου της αναστάτωσης, που προκαλεί κάθε ανατροπή. Χωρίς το άγχος και τις κακές ερμηνείες, χωρίς τα σενάρια που μας επιβάλλει μια μαθημένη παραδοσιακά συμπεριφορά, που τη βρίσκουμε έτοιμη πολλές φορές από τους οικείους και δικούς μας ανθρώπους, από άλλες εποχές, από άλλες εμπειρίες. Η εμπειρία μας μαθαίνει και μας προφυλάσσει στο βαθμό που δεν μας κρατάει μακριά από τη ζωή. Η εμπειρία μάς μαθαίνει, αρκεί να είναι δικιά μας. Είναι σημαντικό να ακούμε και τα άλλα τα περιφερικά στοιχεία που συνοδεύουν κάθε πραγματικότητα και κάθε γεγονός. Δεν μπορείς να δεις μεμονωμένα ένα γεγονός. Αξίωμα της ζωής είναι ότι όλα είναι μέρος ενός μεγάλου συνόλου, όλα συνδέονται και αλληλεπιδρούν με καθοριστικό τρόπο για την εξέλιξη των πραγμάτων. Είμαστε μέρος του όλου και στο όλο θα φανεί όταν η βροχή σταματήσει.

Η βροχή έχει και ζωογονητικό χαρακτήρα, ας μην βλέπουμε μόνο τη πλευρά της κακοκαιρίας. Μέχρι τότε κρατήστε ομπρέλα.

Φρόσω Σαλιβέρου,Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
My playce Κολωνακίου
211-215-9454 

Leave a Reply