Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών είναι ένα φαινόμενο που καλύπτεται από έντονη μυστικότητα. Πολλοί μάλιστα μελετητές την παρομοιάζουν με παγόβουνο. Όπως στο παγόβουνο φαίνεται μόνο η κορυφή και το υπόλοιπο και μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, έτσι και στην κακοποίηση είναι γνωστό μόνο ένα μέρος ενώ το υπόλοιπο (και μεγαλύτερο) καλύπτεται από μυστικότητα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις έρευνες, το άτομο που κακοποιεί σεξουαλικά παιδιά είναι κατά πάσα πιθανότητα άνδρας, άνω των τριάντα, ελεύθερος, με περιορισμένη κοινωνική δραστηριότητα. Εάν πάλι είναι παντρεμένος είναι πιθανό να μην έχει καλή ερωτική σχέση με τη σύντροφό του. Είναι συνήθως ένα άτομο γνωστό στο παιδί και πολλές φορές αξιοσέβαστο μέλος της κοινωνίας. Τέλος, είναι πιθανό να έχει και ο ίδιος κακοποιηθεί ή παρενοχληθεί σεξουαλικά ως παιδί.
Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις κακοποίησης που γίνονται γνωστές ισχύουν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, κάποια από αυτά ή –πολύ συχνά- και κανένα. Η εμπειρία από τις περιπτώσεις που έχει χειριστεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» καταδεικνύει ότι η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών μπορεί γίνεται είτε άντρες είτε γυναίκες, διαφόρων ηλικιών και καταγωγής ενώ προέρχονται από όλες τις κοινωνικοοικονομικές τάξεις. Αυτό που ξέρουμε για τα άτομα που κακοποιούν σεξουαλικά παιδιά είναι ότι είναι άνθρωποι και έχουν την επιθυμία να το κάνουν. Πολλές φορές μάλιστα εφευρίσκουν διάφορους τρόπους να προσεγγίσουν τα παιδιά, χωρίς πάλι αυτό να τους καθιστά εξαιρετικά ευφυείς. Κερδίζουν την εμπιστοσύνη των παιδιών, αλλά και της οικογένειας τους. Γενικά δεν κυκλοφορεί κανένας και καμία με κάποια ένδειξη «κακοποιώ παιδιά». Άρα και η προσπάθεια απομόνωσης παιδιών από συγκεκριμένα άτομα μπορεί να είναι επιτυχής μπορεί όμως και όχι. Στόχος των γονέων δεν μπορεί να είναι ο εντοπισμός πιθανών σεξουαλικών δραστών αλλά η ενδυνάμωση του παιδιού να προστατευθεί από πιθανό κίνδυνο. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η σχέση ασφάλειας και εμπιστοσύνης μεταξύ παιδιού και γονέα αλλά και οι κανόνες ότι δεν κρατάμε τίποτε μυστικό από τη μαμά, τον μπαμπά ή τους δασκάλους είναι σημαντικοί δείκτες για την προστασία των παιδιών.
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση sos1056@hamogelo.gr, ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας. Με πληροφορίες από το Χαμόγελο του Παιδιού.