ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

προσαρμογή των παιδιών μετά τις διακοπέςΔιακοπές! Μια λέξη, χίλιες ευχάριστες σκέψεις! Το μόνο αρνητικό των διακοπών είναι η επιστροφή στην πόλη, στη δουλεία, στη ρουτίνα. Και συνήθως όλο αυτό συνοδεύεται από γκρίνια και αντιδράσεις των παιδιών που κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολή. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορούμε να διευκολύνουμε την προσαρμογή των παιδιών μετά τις διακοπές.

755-503-bigstock-summer-s-end-16240514

Αυτό ακριβώς είναι που αντιλαμβάνονται τα παιδιά και έχουν αυτή την αρνητική διάθεσή, τη δική μας δυσκολία προσαρμογής. Ακόμα και όταν δεν εκφράσουμε κάτι λεκτικά, τα παιδιά είναι πάντα εκεί να διαβάσουν τη γλώσσα του σώματος και να καταλάβουν ότι βρισκόμαστε σε άσχημη θέση και όσο περισσότερο προσπαθούμε να καλυφθούμε τόσο περισσότερος εκνευρισμός δημιουργείται στην ατμόσφαιρα. Είναι καλύτερα για όλους μας να παραδεχτούμε πρώτα στην εαυτό μας και μετά στα παιδιά μας ότι αισθανόμαστε λύπη γι’ αυτό που συμβαίνει και αφού αναγνωρίσουμε και μοιραστούμε τα συναισθήματα που νιώθουμε τότε σίγουρα μπορούμε να βρούμε ένα τρόπο να το αντιμετωπίσουμε. Αν σκεφτούμε και συζητήσουμε με τα παιδιά όλα αυτά τα όμορφα που θα φέρει ο επόμενος καιρός ή την επόμενη φορά που θα είναι εφικτό να υπάρχουν διακοπές, η διάθεση όλων μας θα γίνει πιο θετική!

iStock_79536973_MEDIUM

Είναι καλό, επίσης, να είμαστε ελαστικοί αρχικά με την επαναφορά της ρουτίνας. Οι ώρες του ύπνου και του φαγητού που μπορεί να έχουν αλλάξει, δεν είναι ανάγκη να επανέλθουν από την πρώτη μέρα αλλά μπορούμε να επιστρέψουμε σ’ αυτές  σταδιακά. Εξάλλου, αν το τέλος των διακοπών είναι και η αρχή της δουλειάς, οπότε και κάποιας δραστηριότητας φύλαξης για τα παιδιά, η πρωινή κούραση θα ευνοήσει την επιστροφή στις κατάλληλες ώρες ύπνου και φαγητού .

Κάτι ακόμα σημαντικό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να βάλουμε στις πρώτες μέρες μετά την επιστροφή όσο το δυνατόν πιο ευχάριστα πράγματα να κάνουμε. Το άδειασμα της βαλίτσας που ακολουθείται από πλυσίματα, σιδερώματα και πολλή τακτοποίησή, μπορεί να περιμένει λίγο, δεν είναι ανάγκη να γίνει την πρώτη μέρα. Αντί γι’ αυτό μπορούμε να περάσουμε τον χρόνο αυτό κάνοντας πράγματα που φτιάχνουν τη διάθεση σε όλη την οικογένεια, να πάμε μια βόλτα, να παίξουμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ή να δούμε μια ταινία και οι δουλείες μπορούν να γίνουν τις επόμενες μέρες, εκεί θα είναι και θα μας περιμένουν!

20090816215140__dsc7097-edit

Ας έχουμε επίσης στο μυαλό μας ότι το τέλος των διακοπών δεν είναι απαραίτητα και το τέλος του καλοκαιριού. Ο καιρός παραμένει καλοκαιρινός τουλάχιστον το πρώτο μήνα του φθινοπώρου και προσφέρεται για αποδράσεις  σε κοντινές παραλίες ή για πιο μακρινές εκδρομές ανάλογα με την όρεξη και το χρόνο του καθενός. Η θερμοκρασία, σαφώς πιο χαμηλή από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, το Σεπτέμβρη δημιουργεί πολύ καλές συνθήκες για βόλτες και δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους. Αν φροντίσουμε να έχουμε όρεξη τότε μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα των διακοπών και στην πόλη.

Σταδιακά λοιπόν, φροντίζοντας να έχουμε χρόνο να κάνουμε και πράγματα που μας διασκεδάζουν, παράλληλα με την υποχρεωτική επιστροφή στη ρουτίνα, η προσαρμογή των παιδιών μετά τις διακοπές γίνεται πιο εύκολη και το ίδιο ισχύει και για την δική μας. Όσο πιο ήρεμοι και θετικοί καταφέρουμε να είμαστε αυτό θα μεταδώσουμε και στα παιδιά μας και η επιστροφή στη ρουτίνα μπορεί να γίνει μια εύκολη οικογενειακή υπόθεση.

Η Έλλη Τσομπανίδη είναι νηπιαγωγός.

Leave a Reply