BIG BANG 2|ΕΚΡΗΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ

Είσαι έως 12 ετών; Έχεις περιέργεια για τη μουσική; Έχεις φανταστεί ποτέ ήχους από κάκτους και κουτάλες; Πάρε τους γονείς σου και έλα στο BIG BANG 2, στο  ευρωπαϊκό φεστιβάλ μουσικής για νεαρούς και περιπετειώδεις θεατές που θα ανατινάξει και φέτος τη Στέγη! 

Το Τaλκ μίλησε με τη Μυρτώ Λάβδα, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης και μία εκ των επιμελητών του BIG BANG 2. Ας δούμε τι μας είπε!

Το περσινό Big Bang περιείχε πολλά μουσικά είδη, ήταν μια πανδαισία ήχων και για τα παιδιά και για τους γονείς. Τι να περιμένουμε φέτος; 

Και φέτος έχουμε οργανώσει ένα τρομερά ζωντανό φεστιβάλ που θα μετατρέψει τη Στέγη για δεύτερη φορά σε μια κυψέλη ήχων, μελωδιών και ρυθμών. Στη Στέγη, οι νεαροί μας φίλοι μαζί με τους γονείς τους θα παρακολουθήσουν ένα πολύχρωμο μουσικό πρόγραμμα, με πολλές συναυλίες, ηχητικές εγκαταστάσεις και εργαστήρια που ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις και προσφέρουν ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο γεμάτο εμπειρίες. Φέτος έχουμε μια πραγματική γιορτή μουσικής σε όλη τη Στέγη με ήχους που ξετρυπώνουν από παντού. Όμως ο παλμός αυτός διαχέεται αυτή την χρονιά και στην πόλη με ήχους που βγαίνουν εκτός των τειχών μας σε όλη τη γειτονιά του Νέου Κόσμου. Μετά την περσινή επιτυχία, οι χώροι της Στέγης θα μεταμορφωθούν ξανά σε ένα μουσικό λαβύρινθο γεμάτο περιπέτειες δημιουργώντας παράλληλα ένα ηχητικό περιβάλλον γύρω από τη Στέγη! Θα περπατήσουμε μαζί με τους μουσικούς σε όμορφες γωνιές του Νέου Κόσμου ανακαλύπτοντας τις ομορφιές της γειτονιάς μας για να κλείσουμε το ταξίδι μας στη Στέγη, δημιουργώντας και παρουσιάζοντας μια συναρπαστική, νέα και ευφάνταστη μουσική για παιδιά. Το ευρωπαϊκό φεστιβάλ μουσικής BigBangγια νεαρούς και περιπετειώδεις θεατές από 0-12 ετών θα ανατινάξει και φέτος τη Στέγη και τα πέριξ της!

Σε ποιους χώρους θα γίνουν οι δράσεις; Υπάρχουν δράσεις και εκτός Στέγης; 

Οι περισσότερες δράσεις θα γίνουν εντός Στέγης, διοργανώνοντας μικρές γιορτές μουσικής παντού: στη Μικρή μας Σκηνή, στα φουαγιέ, στην αίθουσα χορού, στην Εφηβική μας Σκηνή, ακόμα και στα ενδότερα της Στέγης, σε καμαρίνια καλλιτεχνών που τα μεταμορφώσαμε σε musicrooms. Φέτος έχουμε και δύο σημαντικές δράσεις εκτός Στέγης, ενώνοντας τις δυνάμεις μας με το 100ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, ένα σχολείο πίσω από τη Στέγη, το οποίο θα φιλοξενήσει μια από τις μεγάλες παραγωγές του Φεστιβάλ, το Mile(s)tonesτων ZONZO COMPAGNIE, αλλά και με το πανέμορφο Πάρκο Δουργούτι όπου το Fairy Musical Tails της REVOLUTIONARY STREET BAND θα μεταμορφωθεί σε ένα πάρκο παραμυθιών με νεράιδες. Οι δύο αυτές δράσεις έχουν προγραμματισθεί και τις δύο μέρες του Φεστιβάλ, Σάββατο & Κυριακή, και η είσοδος είναι ελεύθερη. Στο Mile(s)tones θα εξερευνήσουμε τις απεριόριστες και απίθανες δυνατότητες της αυτοσχεδιαστικής μουσικής, μέσα από τις συνθέσεις του Miles Davis, έχοντας δίπλα μας πλέον κατάλληλους ξεναγούς, μουσικούς του καταξιωμένου βελγικού τζαζ σχήματος De Beren Gieren, Fulco Ottervanger και Simon Segers, και μαζί τους τον τρομπετίστα BertBernaerts αλλά και τη σχολική κοινότητα που πάντα είναι στο επίκεντρο της προσοχής μας. Αντίστοιχα στο Fairy Musical Tails, η νεράιδα και η μουσική παρέα της περπατάνε, χορεύουν και παίζουν στους δρόμους γύρω από τη Στέγη. Ακολουθήστε τους και αφήστε τους να σας οδηγήσουν στην καρδιά του νέου και συναρπαστικού μουσικού φεστιβάλ της πόλης, BIG BANG 2016!

voicesoftheuniverse_900x750

Υπάρχουν και δράσεις που προκύπτουν από εργαστήρια της Στέγης, όπως η Future Band. Τι ακριβώς γίνεται στο εργαστήρι και τι θα δούμε στις συναυλίες των παιδιών;

Το Big Bang δεν είναι απλώς ένα φεστιβάλ που απευθύνεται σε παιδιά, προϋποθέτει και τη δική τους συμμετοχή σε αυτό. Σε κάθε εκδήλωση, επαγγελματίες μουσικοί από διαφορετικά είδη και στυλ ανοίγουν διάλογο με τους νεαρούς θεατές. Σε πολλές περιπτώσεις, τα ίδια τα παιδιά μοιράζονται τη σκηνή με τους μουσικούς ως τραγουδιστές και ως οργανοπαίκτες. Σε αυτό το εργαστήριο λοιπών παιδιά 9 και 13 ετών από όλη την Αθήνα συναντιούνται για να σχηματίσουν ένα μουσικό σύνολο που συνθέτει και παίζει τη δική του πρωτότυπη μουσική. Μια ευκαιρία για δημιουργία, ανταλλαγή και συνεργασία μέσα από παιχνίδια μουσικού αυτοσχεδιασμού. Την ομάδα απαρτίζουν αρχάριοι έως προχωρημένοι μουσικοί, οι οποίοι έφεραν μαζί τους εκτός από το αγαπημένο τους μουσικό σας όργανο τις νέες ιδέες τους και με το κέφι τους έγιναν μέλη της νέας μας μπάντας. Ένα ανοιχτό, πολυσυλλεκτικό και ετερόκλητο σύνολο για παιδιά… όπου ο καθένας εκφράζεται με τη δική του «φωνή». Τα παιδιά πειραματίστηκαν, αυτοσχεδίασαν και έγραψαν τη δική τους μουσική,  την οποία θα μας παρουσιάσουν μέσα στο ΣΚ.

Στη Στέγη αγαπάμε τις συνεργασίες! Έτσι λοιπόν, το μουσικό σύνολο από την Ελλάδα και η Future Band από το Barbican Guildhall Creative Learning (UK) της Αγγλίας θα ανταλλάξουν ιδέες και μουσικές συνθέσεις. Η συνεργασία μας θα έχει τη μορφή ανταλλαγής μουσικών καρτ-ποστάλ, ηχογραφήσεων και γραφικών παρτιτούρων. Η έμπνευση για το εργαστήριο αυτό προέρχεται από ένα μοντέλο δημιουργικής μάθησης που έχει αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών, από το σύνολο Future Band του Λονδίνου. Η Future Band είναι ένα ανοιχτό και συμμετοχικό μουσικό σύνολο, που θέτει το διάλογο, το στοχασμό και την ισότητα στο επίκεντρο της δημιουργικής του διαδικασίας.

Ποιες αντιδράσεις παιδιών θα σας μείνουν αξέχαστες; 

Μέσα από την πολύ έντονη και όμορφη περσινή εμπειρία, δεν μπορώ να ξεχάσω τα παιδιά που συμμετείχαν στο εργαστήριο μουσικής και εικαστικών Η βίδα που έγινε μουσικό κλειδί όπου εικαστικά, κατασκευές, μουσική και οικολογία συνδυάστηκαν αρμονικά σε ένα πολύ πρωτότυπο εργαστήριο. Τα παιδιά μαζί με τον Πορτογάλο καλλιτέχνη João Ricardo de Barros Oliveira, ανακαλύπτοντας την πιο δημιουργική διάσταση της ανακύκλωσης, μετέτρεψαν αντικείμενα που ίσως να κατέληγαν στα σκουπίδια σε… μουσικά όργανα! Έπιασαν στα χέρια τους με ενθουσιασμό λαβίδες, σφυριά, κατσαβίδια και τανάλιες, επιστράτευσαν όλη τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους κατασκευάζοντας τα δικά τους έργα τέχνης, τα οποία μετέτρεψαν σε ηχητικά αντικείμενα προσθέτοντας χρησιμοποιημένα εξαρτήματα μουσικής. Στη συνέχεια, δημιούργησαν τη δική πρωτότυπη παρτιτούρα και, ως μέλη ορχήστρας πλέον, μπήκαν σε εντατικούς ρυθμούς προβών για το μεγάλο γεγονός: τη συναυλία τους στο Big Bang Festival! Ήταν εντυπωσιακή η συνέπεια και η χαρά που αντιμετώπισαν το εργαστήριο αυτό και πως μέσω της επαναχρησιμοποίησης των αντικειμένων και της μετατροπής τους σε μουσικά όργανα, τα παιδιά μεταμορφώθηκαν σε μικρούς «γλύπτες» και «μουσικούς » αναπτύσσοντας τη μουσικότητά τους εξερευνώντας τη διαδικασία παραγωγής ήχου.

Επίσης μια από τις πολύ όμορφες στιγμές της περσινής εμπειρίας ήταν η βρεφική παράσταση Ψηλά στα βουνά μια καινοτόμα πρόταση και πρωτοβουλία της Στέγης για το Φεστιβάλ Big Bang να φιλοξενήσει μια performance για τόσο μικρές ηλικίες παιδιών. Στη Στέγη αγκαλιάζουμε όλες τις ηλικίες, από βρέφη έως άτομα άνω των 65 ετών. Έτσι λοιπόν δημιουργήσαμε ένα μουσικό θέατρο για πολύ μικρά παιδιά 0-3 ετών και για τους ενήλικες που τα συνοδεύουν. Γνωρίζοντας πόσο δύσκολο είναι να αποσπάσεις την προσοχή ενός βρέφους και να ταξιδέψεις μαζί του, νομίζω ότι πέρυσι κερδίσαμε το στοίχημα αυτό «παρασύροντας» τις οικογένειες σε ένα μαγικό και παράξενο κόσμο, σε ένα μουσικό παιχνίδι ήχων και κινήσεων, μέσα σε ένα αντίσκηνο με φανταστικά άγρια ζώα και ορμητικούς καταρράκτες! Και ήταν όλοι εκεί! 

MUSICOSMOS(1)_900x750

Πιστεύετε ότι τα παιδιά εξοικειώνονται με όλα τα μουσικά είδη μέσω του ευρωπαϊκού αυτού φεστιβάλ;

Οι μικροί μας φίλοι έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν πολλά είδη μουσικής σε αυτό το Φεστιβάλ και να αφεθούν ελεύθεροι σε ηχητικά περιβάλλοντα χωρίς σύνορα.

Μέσω της συναυλίας Ταξιδεύοντας στις μουσικές των λαών και των εποχών για σχολεία του Σωκράτη Σινόπουλου και της μουσικής ομάδας «Ισημερία» οι μαθητές ανακαλύπτουν τι κοινά μπορεί να έχουν η παραδοσιακή και η σύγχρονη μουσική και πώς ο αυτοσχεδιασμός γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ της παραδοσιακής και της σύγχρονης μουσικής, παντρεύοντας το ρεμπέτικο με την τζαζ.

Μέσω της Future Band δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να δημιουργήσουν και να συνεργαστούν μέσα από παιχνίδια μουσικού αυτοσχεδιασμού και να συνθέσουν δικής τους πρωτότυπη μουσική με μουσικά όργανα όπως φλάουτο, κλαρινέτο, τσέλο, πιάνο ακόμα και άρπα.

Μέσω του Χρατς Μπαμ παιδιά από 6 ετών ανακαλύπτουν τι ήχο βγάζει μια… τσουγκράνα; Πώς μια θερμοφόρα και μια λαμαρίνα δημιουργούν ηχητικά εφέ στον κινηματογράφο; Σε αυτή τη διαδραστική, οπτικοακουστική παράσταση, τα παιδιά μεταφέρονται στο μαγικό κόσμο της foley, της τέχνης που δίνει ήχο στην εικόνα του κινηματογράφου με τη χρήση καθημερινών αντικειμένων. Αντίστοιχα, στο ΜΟΥΣΙΚΟΣΜΟ παιδιά 4-7 ετών περιπλανούνται μουσικά σε πρωτόγνωρους ήχους και ανακαλύπτουν πώς άραγε ηχεί ένα όργανο που μοιάζει με διαστημόπλοιο ή πόσους διαφορετικούς ήχους μπορεί να παράγει ένα μόνο ανθρώπινο σώμα μέσω της φωνής;

Στο Μαμ Μαμ, ένα μαγικό δείπνο για βρέφη από 10 μηνών έως 2,5 χρονών προσκαλούμε τις οικογένειες σε ένα δείπνο α-λα Buster Keaton, του Αμερικανού κωμικού ηθοποιού και σκηνοθέτη, σ’ έναν διάλογο πειραματικής μουσικής, χορευτών και σκηνικών στοιχείων, όπου όλα αποκτούν δύο όψεις: μια πραγματική και μια ονειρική.

Στην εικαστική έκθεση Το τοπίο μου σε ήχους σε για παιδιά από 5 ετών ταξιδεύουμε σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, μέσα από μια ηχητική εγκατάσταση που χαρτογραφεί με πρωτότυπο τρόπο τα διαφορετικά τοπία που συνάντησαν οι μαθητές από 4 σχολεία της Ελλάδας στη διαδρομή αυτού του εκπαιδευτικού σχολικού προγράμματος. Θα ακούσουμε ήχους από το Λόφο του Κουλά στις Σέρρες, από το Παλιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, από τη Λαϊκή της Καλλιθέας, από το Ρωμαϊκό Ωδείο της Κω, όλους φτιαγμένους σε ηχητικές συνθέσεις που δημιούργησαν τα παιδιά. Παράλληλα, οι γραφικές παρτιτούρες και τα εικαστικά έργα κολάζ θα μας δείξουν τι σχήμα και υφή έδωσαν οι μικροί καλλιτέχνες στον ήχο μιας παιδικής χαράς, μιας γραφομηχανής, της θάλασσας, των βημάτων…

Στους Κόσμους της φωνής για παιδιά από 5 ετών ακούμε διαφορετικά τραγούδια σε ένα δωμάτιο και ανακαλύπτουμε πως τραγούδια της μογγολικής στέπας συνηχούν με το throat singing των Εσκιμώων, τα φολκ τραγούδια των Απαλαχίων με το yodel των Πυγμαίων και τα νανουρίσματα του Λιβάνου με τα δημοτικά της Θεσσαλίας αλλά και τις extended τεχνικές του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού.

Στο Toy-Rock για παιδιά από 5 ετών, ο συνθέτης ηλεκτροακουστικής μουσικής και αυτοσχεδιαστής Τάσος Στάμου θα παρουσιάσει μια σειρά ζωντανών συνθέσεων χρησιμοποιώντας παιδικά μουσικά όργανα και ηχητικά παιχνίδια, σε συνδυασμό με σύγχρονα μέσα ζωντανής ηλεκτρονικής μουσικής αναπαραγωγής. Η παράσταση παρουσιάζει στο νεαρό κοινό μια δημιουργική πρόταση για την πιθανή χρήση των παλαιότερων ή πρόσφατων παιχνιδιών τους, αποτελώντας συγχρόνως μια εισαγωγή στη σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική.

Μέσα από την εγκατάσταση INsono | Sonoscopia παιδιά από 5 ετών βρίσκονται μέσα σε ένα μουσικό όργανο προσπαθώντας να καταλάβουν τα μυστικά του· πως είναι να είσαι μέσα στην καρδιά ενός τσέλου ή ενός πιάνου; Το INsono είναι μια διαδραστική ηχητική εγκατάσταση, καθώς και μια αισθητηριακή εμπειρία. Είναι ένας χώρος που κατοικείται από αντικείμενα, ακουστικά και ηλεκτρονικά ηχητικά γλυπτά, ο οποίος προσκαλεί τους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν και να γνωρίσουν το εσωτερικό και εξωτερικό του κάθε αντικειμένου/γλυπτού.

Στο Sound House για παιδιά από 7 ετών η Society of Strange and Ancient Instruments [Εταιρεία Παράξενων και Αρχαίων Μουσικών Οργάνων] διερευνά ορισμένα από τα μουσικά και «μαγικά» φαινόμενα που αποπειράθηκε να εξηγήσει ο Francis Bacon. Οι μουσικοί παίζουν ασυνήθιστα και ξεχασμένα μουσικά όργανα, όπως το λιρόνε με το στοιχειωμένο ήχο του και τη σχετικά άγνωστη βιόλα μπαστάρντα. Πρωτότυπες ερμηνείες μουσικών κομματιών του 17ου αιώνα συνυφαίνονται για τη δημιουργία νέων συνθέσεων, στις οποίες συνδυάζονται η σύγχρονη μουσική τεχνολογία με τα αρχαία μουσικά όργανα, για να ερευνηθούν «μαγικά» εφέ, όπως ο αντίλαλος και η συμπαθητική αντήχηση, που είχαν εξάψει την περιέργεια των προγόνων μας το 17ο αιώνα.

Στο πρόγραμμα εκτός Στέγης MILE(S)TONES από τους ZONZO COMPAGNIE για παιδιά από 6 ετών ένας ντράμερ, ένας πιανίστας και ένας τρομπετίστας μάς ξεναγούν στο συναρπαστικό κόσμο του θρυλικού Αμερικανού τζαζ συνθέτη και τρομπετίστα Miles Davis και μαζί τους εξερευνούμε τις απεριόριστες και απίθανες δυνατότητες της αυτοσχεδιαστικής μουσικής του καλλιτέχνη. Η περιπετειώδης και πρωτοποριακή προσέγγισή του στη μουσική θα αποτελέσει το σημείο εκκίνησης ενός λαβύρινθου διαρκώς εναλλασσόμενων χώρων και συναισθηματικών καταστάσεων.

Το ταξίδι μας σε αυτό το πλούσιο ηχοτοπίο κλείνει στο Πάρκο Δουργούτι με το Fairy Musical Tails από την REVOLUTIONARY STREET BAND όπου παιδιά από 3 ετών ακολουθούν σ’ ένα περιπετειώδες ταξίδι μια νεράιδα, η οποία συνοδεύεται από μια ορχήστρα πνευστών. Οι μαγικοί μας φίλοι «τα πνευστά μουσικά όργανα» ζωντανεύουν και ερμηνεύουν ένα συναρπαστικό ρεπερτόριο από μουσικά έργα σύγχρονων συνθετών, όπως Ligeti, Reich, Donatoni, Nyman, Bernstein, Zappa, Copland, Martland και Schnittke.

big-bang-2-digital-poster

Δείτε περισσότερα για το φεστιβάλ εδώ

Leave a Reply