Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ AWARE PARENTING

Το να είναι κανείς γονιός είναι πιθανώς ένα από τα πιο δύσκολα έργα που έχει να επιτελέσει ένας άνθρωπος στην ενήλικη ζωή του. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί οι άνθρωποι δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι, και όσοι τελικά γίνονται γονείς δεν έχουν την απαραίτητη στήριξη για να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα του νέου τους ρόλου. Σήμερα σε πολλές περιπτώσεις και οι δύο γονείς έχουν ενεργό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών τους, και κατά συνέπεια η στήριξη του γονιού είναι πλέον μία αναγκαιότητα τόσο για τη μητέρα όσο και για τον πατέρα.

Η συμβουλευτική γονέων μέσω Aware Parenting βασίζεται στην φιλοσοφία γονεϊκότητας και ανατροφής των παιδιών που αναπτύχθηκε από την Dr. Aletha Solter, Ελβετο-Αμερικανίδα αναπτυξιακή ψυχολόγο, η οποία ειδικεύεται στον δεσμό γονιού-παιδιού (attachment), στο τραύμα και στην χωρίς τιμωρία και ανταμοιβή πειθαρχία.

Εν συντομία η φιλοσοφία του Aware Parenting αφορά στα εξής:

  • Το να δέχεται ο γονιός το κλάμα και τις εκρήξεις θυμού του παιδιού με αμέριστη υπομονή και αγάπη ως έναν απόλυτα φυσικό τρόπο εκτόνωσης του στρες και των καταπιεσμένων συναισθημάτων του και όχι ως χειρισμό
  • Το να βοηθά ο γονιός το παιδί να ανθίσει ως προσωπικότητα ακολουθώντας το ρυθμό ανάπτυξης και τα ενδιαφέροντά του
  • Την ενίσχυση του συναισθηματικού δεσμού παιδιού-γονιού μέσα από το παιχνίδι κατά την διάρκεια της βρεφικής ηλικίας αλλά και της παιδικής ηλικίας
  • Το να θέτει σταθερά όρια με αγάπη
  • Το να μην χρησιμοποιεί την τιμωρία και την ανταμοιβή ως μέθοδο πειθαρχίας
  • Το να είναι δημοκρατικός με το παιδί αντί να είναι αυταρχικός ή υπερβολικά ανεκτικός
  • Το να βοηθά το παιδί να αναρρώσει από τα τραύματα του μέσα από το κλάμα, την οργή και το γέλιο
  • Το να ψάχνει να βρίσκει λύσεις οι οποίες να καλύπτουν τις ανάγκες τόσο του παιδιού όσο και του ίδιου του γονιού
  • Το να φροντίζει τον εαυτό του και τις προσωπικές του ανάγκες ως άτομο

Το να είσαι γονιός είναι μία συνεχής πρόκληση. Είναι ένα “έργο” σε εξέλιξη καθώς οι γονείς μεγαλώνουν και ωριμάζουν μαζί με τα παιδιά τους. Αν ένας γονιός πάρει τη στήριξη που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τις καθημερινές προκλήσεις του ρόλου του, θα γίνει πιο ικανός στο να βοηθήσει το παιδί του να αναδυθεί ο καλύτερος εαυτός του.

Η Βένια Δεληκατερίνη είναι Εμψυχώτρια Θεατρικής Έκφρασης, Καθηγήτρια Αγγλικών μέσω Παιχνιδιού, Σύμβουλος Aware Parenting. Συνδημιουργός του Χώρου Προσωπικής Ανάπτυξης και Δημιουργικής Έκφρασης FollowYour Tree (www.followyourtree.gr).

Leave a Reply