ΕΙΔΑΜΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΠΩΣ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΤΕ ΤΟΝ ΔΡΑΚΟ ΣΑΣ 3

2Θυμάμαι ξεκάθαρα την ημέρα που πήγαμε με τον Δημήτρη να δούμε το πρώτο μέρος της σειράς ταινιών «Πώς να Εκπαιδεύσετε τον Δράκο σας». Ήταν μικρούλης (η δε Ελεάννα ήταν τόσο μικρούλα που δεν είχε έρθει καν σινεμά) κι όμως έμεινε  ακίνητος και την παρακολούθησε χωρίς να πει κιχ. Μετά, την ξαναείδε και την ξαναείδε και την ξαναείδε, μύησε και την αδελφή του στα μυστικά της, το δεύτερο μέρος το είδαμε φυσικά όλοι μαζί -με γέλια και με συγκίνηση- και έφτασε πλέον η ώρα του τρίτου. Και τελευταίου. Το «Πώς να Εκπαιδεύσετε τον Δράκο σας» ολοκληρώνει την πετυχημένη τριλογία του με τη νέα αυτή περιπέτεια, στην οποία ο Ψάρης και η παρέα του αναζητούν τον κρυμμένο κόσμο, μια ουτοπία στην οποία οι δράκοι θα μπορέσουν να ζήσουν ανενόχλητοι.  Για τους περισσότερους θεατές και κριτικούς, πρόκειται για μια από τις καλύτερες animation ταινίες στην ιστορία DreamWorks. Φυσικά οι χαρακτήρες και η ιστορία βασίζονται στην παγκοσμίως γνωστή και πετυχημένη ομώνυμη σειρά παιδικών βιβλίων της Κρεσίντα Κάουελ.

ig

4Πριν από λίγες ημέρες είχαμε τη χαρά και την τιμή να παρακολουθήσουμε την avant premiere μιας επικών διαστάσεων ψυχαγωγικής ιστορία για την ουσία της ενηλικίωσης, για το κουράγιο απέναντι στην απειλή του «αγνώστου», για την ανεκτικότητα απέναντι στο διαφορετικό και για την αποδοχή. Αυτό που ξεκίνησε ως μια απίθανη φιλία ανάμεσα σε έναν έφηβο Βίκινγκ και σε έναν τρομερό δράκο, εξελίχθηκε σε μια ουσιαστική σχέση ζωής, που μας μάγεψε και μας απογείωσε κι εμάς στις πλάτες των δράκων.

7Στη νέα ταινία, ο Ψάρης, επικεφαλής και κυβερνήτης του Μπερκ πλέον, έχοντας την Άστριντ στο πλευρό του, έχει δημιουργήσει μια καλά κρυμμένη ουτοπία δράκων, όπου μπορούν να ζουν ελεύθεροι και σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον τους. Όμως, ο κίνδυνος δεν θα αργήσει να εμφανιστεί και η πιο σκοτεινή απειλή θα ταράξει την ισορροπία της καλά κρυμμένης αυτής πόλης, όσο και του νησιού Μπερκ. Ο Ψάρης και ο Φαφούτης καλούνται να αφήσουν την ασφάλεια του μοναδικού σπιτιού που έχουν γνωρίσει, για ένα δύσκολο ταξίδι με προορισμό τη συναρπαστική μάχη σε μυθικούς ονειρόκοσμους, απέναντι στο τρομερό κακό που απειλεί τους πάντες. 5Το πεπρωμένο τους θα είναι να παλέψουν ενωμένοι, με αυταπάρνηση, μέχρι τα βάθη της Γης, για όλες τις «αξίες» που έχουν αποκτήσει μαζί στις περιπέτειές τους και για όλα όσα έχουν μάθει να θεωρούν «ιδανικά». Κάπως έτσι θα δοκιμαστεί καθοριστικά και η δύναμη της φιλίας τους, θα ενηλικιωθούν απότομα και θα αποξενωθούν. 3Γιατί το κλου της υπόθεσης, το πιο τρυφερό και αστείο μέρος της ταινίας, είναι το γεγονός ότι ο Φαφούτης, που μεγάλωσε πια κι αυτός, ερωτεύεται… Ερωτεύεται μια πανέμορφη λευκή Οργή της Νύχτας και έρχεται αντιμέτωπος με την ίδια του τη φύση. Όμως, τελικά, είναι γραφτό ο Ψάρης κι ο Φαφούτης, ακόμα κι αν προχώρησαν με τη ζωή τους, να μη χωρίσουν ποτέ.

6Trivia: Περισσότεροι από 65.000 δράκοι εμφανίζονται στις επικές σκηνές της ταινίας, με χιλιάδες ειδικά χαρακτηριστικά στους χαρακτήρες (μαλλιά, ρουχισμός, προσωπικά αξεσουάρ κτλ).Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η ρεαλιστική απεικόνιση της φωτιάς, σε εκρήξεις και σε αναμμένες δάδες. Ποτέ η φωτιά δεν σχεδιάστηκε τόσο αληθινά σε animation ταινία. Η εποχή της «κόκκινης μπάλας με ρευστό σχήμα» έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Τα στοιχεία του νερού και της φωτιάς φτιάχνουν έναν φαντασμαγορικό διάκοσμο για την εξέλιξη της τρυφερής και καθηλωτικής περιπέτειας. Ξεχωριστό ρόλο έπαιξε και η μουσική του έμπειρου συνθέτη Τζον Πάουελ, που ηχογραφήθηκε με μια εκατονταμελής ορχήστρα στα Abbey Road Studios του Λονδίνου. 

Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας 3 

Σκηνοθεσία: Ντιν ντε Μπλουά

Σενάριο: Ντιν ντε Μπλουά, Κρεσίντα Κάουελ

Ακούγονται οι:  

Ψάρης Βαγγέλης Ευαγγέλου Άστριντ Ηρώ Μπέζου Γκρίμελ Αλμπέρτο Εσκενάζυ Πέτρα Γιώτα Μηλίτση Μύξαρχος Πάνης Καλοφωλιάς Σκόρδος Φώτης Πετρίδης Πέτρας Δημήτρης Μάριζας Λέπιας Φοίβος Ριμένας Βάλκα Ιφιγένεια Στάικου Στωικός Νίκος Παπαδόπουλος 

Απόδοση ελληνικών διαλόγων: Πάνυ Ναούμ

Προσαρμογή/Σκηνοθεσία: Πέτρος Δαμουλής 

Διάρκεια: 104’

ΑΠΟ 11 ΑΠΡΙΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ

ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΜΕΝΗ

ΚΑΙ ΣΕ 3D

Leave a Reply