ΕΝΩΜΕΝΕΣ ΠΑΤΟΥΣΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ

mcFJ6uWwΜε φόντο μία φουτουριστική μητρόπολη, οι Ενωμένες Πατούσες είναι μία διασκεδαστική και ευφάνταστη ταινία κινουμένων σχεδίων για μια παρέα από παραχαϊδεμένα κατοικίδια και έναν περπατημένο αδέσποτο σκύλο, που πρέπει να ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις τους και τον ίδιο τους τον εαυτό για να σώσουν τον κόσμο από τα δαιμόνια Ρομπότ.

OZ7-_R-A

Ενωμένες πατούσες-Σύνοψη

Μία παρέα από κακομαθημένα, εγωιστικά κατοικίδια, με αρχηγό τη λουσάτη γάτα Μπελ, βρίσκουν τον μπελά τους, όταν οι μηχανές που διοικούν τη Ρόμπο Σίτι, την υπερσύγχρονη μητρόπολη στην οποία ζουν και βασιλεύουν, εκτροχιάζονται και παίρνουν την εξουσία, με αποτέλεσμα να το σκάσουν όλοι οι άνθρωποι για να σωθούν. Χωρίς αφεντικά πια, η Μπελ, ο φασιαριόζικος ποταμόχοιρος Σόφι και το καμαρωτό κανίς Ρονάλντο, που έχουν συνηθίσει σε μία ζωή άνεσης και πολυτέλειας, πρέπει να συμμαχήσουν με τον αδέσποτο σκύλο Ρότζερ και τον φιλαράκο του Μπομπ, το μόνο φιλικό ρομπότ στην πόλη. Μόνο ενωμένα μπορούν να επιβιώσουν και να σώσουν τα σπίτια τους, την πόλη και ίσως ολόκληρο τον κόσμο.

xEyTSvCg

Ενωμένες πατούσες

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Ράινχαρτ Κλους

Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται: Κουρλαμπάς Θανάσης, Παπαστάθης Βασίλης, Κατσακούλη Μελίνα, Παλαιολόγου Τάνια, Ευαγγελάτος Ανδρέας, Κακανάς Κωνσταντίνος, Σιούλης Σταύρος, Παπαδάτος Δημήτρης, Στάικου Ιφιγενεια

Μοντάζ: Μάικ Φλάναγκαν

Μουσική: Ντέιβιντ Νιούμαν

Διάρκεια: 1 ώρα και 31 λεπτά

Από τις 23 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους

Ενωμένες πατούσες-Οι χαρακτήρες

Ρότζερ- ο αδέσποτος σκύλος (με τη φωνή του Κουρλαμπά Θανάση)

Ο Ρότζερ ζει στη σκοτεινή πλευρά της πόλης, την Παλιά Πόλη, όπου όσοι έχουν μείνει πίσω από την τεχνολογία προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα. Κανείς δεν τους θέλει πια. Ή απλώς έχουν σταθεί άτυχοι. Όπως όλοι, ο Ρότζερ είναι αδέσποτος. Δεν έχει ένα ζεστό κρεβατάκι να τον περιμένει τις νύχτες, ούτε ένα τρυφερό αφεντικό, κανένας δεν τον κάνει μπάνιο, δεν τον ταΐζει, δεν τον παραχαϊδεύει. Ο Ρότζερ πρέπει να τα κάνει όλα μόνος του. Το σπίτι του είναι μια ξύλινη παράγκα στην ταράτσα ενός παλιού σπιτιού. Από εκεί παρατηρεί το κέντρο, όπου φιλοξενούνται οι τυχεροί της υπόθεσης, οι άνθρωποι και τα κατοικίδια τους. Όταν βγαίνει ο ήλιος το πρωί, οι κάτοικοι της Ρόμπο Σίτι ξεκινάνε τη μέρα τους χαρούμενοι, ενώ ο Ρότζερ κρύβεται, γιατί κυκλοφορεί μόνο τη νύχτα. Προσπαθεί να αποφύγει τα ρομπότ και κυρίως τις γάτες. Μόλις νυχτώσει, άνθρωποι και κατοικίδια αποσύρονται στα διαμερίσματα τος και τότε ο Ρότζερ βγαίνει για σεργιάνι. Μέσα στο σκοτάδι τολμάει να μπει στη Νέα Πόλη για να βρει να φάει, αποφεύγοντας τα ρομπότ-αστυνομικούς, που τον κυνηγάνε. Η μουσούδα του φιγουράρει σε πολλές αφίσες, όπου αναφέρεται ως Καταζητούμενος. Ενώ ο Ρότζερ τρομοκρατεί τους πλούσιους, είναι γνωστός ως προστάτης των φτωχών και άστεγων της Παλιάς Πόλης. Οι πλούσιοι ψιθυρίζουν το όνομα του με φόβο και οι φτωχοί τον ευγνωμονούν. Είναι ο Ρομπέν των Δασών του ζωικού βασιλείου. Μέχρι που μια μέρα, η Παλιά Πόλη κατεδαφίζεται. Ο Ρότζερ δεν έχει πια καταφύγιο, κυκλοφορεί μέρα, η ζωή του είναι επικίνδυνη. Πρέπει να πάει στη Νέα Πόλη, στη Ρόμπο Σίτι. Συναντά έναν ακόμα απόκληρο, τον Μπομπ, ένα ρομπότ που κανείς δεν θέλει. Και έτσι ξεκινάει μια υπέροχη φιλία. Συναντά και την Μπελ, μία λουσάτη Σιαμαία γάτα, που ενώ στην αρχή αντιπαθεί, τελικά συνεργάζεται μαζί της για να σώσουν την πόλη και ίσως τον κόσμο. Στην πορεία, ανακαλύπτει ότι το πεπρωμένο του είναι συνδεδεμένο με τη μοίρα της Πόλης.

Μπελ-η Σιαμαία γάτα (με τη φωνή της Κατσακούλη Μελίνας)

Η Μπελ είναι η πιο όμορφη γάτα της πόλης. Είναι χάρμα οφθαλμών, ένα κορίτσι που όλοι ονειρεύονται να κάνουν δικό τους. Φυσικά, το ξέρει και συμπεριφέρεται ανάλογα. Είναι γεμάτη καπρίτσια, καμία φορά γίνεται αλαζονική, αλλά κατά βάθος έχει καλή ψυχή. Όταν συναντά τον Ρότζερ, τον αδέσποτο σκύλο, όλα αλλάζουν. Μπορεί να εκπροσωπεί ό,τι μισεί περισσότερο, αλλά την ίδια στιγμή τη συναρπάζει. Ίσως γιατί είναι τόσο διαφορετικός και γεμάτος μυστήριο. Φυσικά, δεν το παραδέχεται, γιατί θα ήταν εξαιρετικά ντροπιαστικό και ανάρμοστο για μία γάτα ράτσας. Όμως, όταν όλα πάνε στραβά στη Ρόμπο Σίτι και η Μπελ ανακαλύπτει ότι την έχουν εγκαταλείψει, καλλιεργεί τα αρχηγικά της προσόντα και ό,τι άλλο ξυπνάει μέσα της σε καιρό κρίσης.

4801RCIw

Σόφι- ο ποταμόχοιρος (με τη φωνή της Στάικου Ιφιγένειας)

Ένας φασαριόζικος ποταμόχοιρος, πάντα σε καλή διάθεση. Η Σόφι είναι ατρόμητη και μέσα σ΄όλα. Δεν κερδίζει τις εντυπώσεις με τη θηλυπρέπεια της, αλλά με το χιούμορ της. Μπορεί οι διαστάσεις της να μην είναι ιδανικές, αλλά αγαπάει το σώμα της, όπως ακριβώς είναι. Γι΄αυτό δεν χάνει ευκαιρία να χορεύει και να κουνάει τους γοφούς της. Για τη Σόφι η γοητεία είναι θέμα μυαλού. Είναι γεμάτη αυτοπεποίθηση και αγαπάει τη ζωή, τον κόσμο και όλους γύρω της. Σε αντάλλαγμα, όλοι την αγαπούν. Ειδικά το παγκ Γουόλτερ, παρόλο που δεν το έχει παραδεχτεί. Μόνο όταν κάποιος πάει να την κοροϊδέψει, τότε θυμώνει πολύ. Όμως, όταν βλέπει τον Γουόλτερ νιώθει αναστάτωση. Ναι, ο έρωτας μπορεί να είναι απρόβλεπτος. Από όλα τα κατοικίδια, ο Γουόλτερ, το παγκ που έχει μελαγχολική τάση, είναι αυτό που κερδίζει την καρδιά της αισιόδοξης Σόφι. Ένα αλλόκοτο ζευγάρι.

Γουόλτερ-το παγκ (με τη φωνή του Μήλιου Βασίλη)

Ο Γουόλτερ δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόνος του. Είναι γεμάτος φοβίες. Το ποτήρι είναι πάντα μισοάδειο. Είναι μελαγχολικός. Όλα πάνε στραβά. Είναι απαισιόδοξος. Δεν εμπιστεύεται κανέναν και τίποτα. Ούτε τον ίδιο του τον εαυτό. Αλλά η μοίρα το φέρνει και η Σόφι, το πιο φασαριόζικό κατοικίδιο από όλα τον ερωτεύεται. Η Σόφι είναι πάντα αισιόδοξη. Μπορεί να έχει τα παχάκια της, αλλά δεν την πειράζει καθόλου. Αγαπάει το σώμα της. Αγαπάει τον κόσμο, τον εαυτό της. Έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της. Είναι το αντίθετο του Γουόλτερ. Τα ετερώνυμα έλκονται. Όμως, όσο φοβιτσιάρης κι αν είναι, ο Γουόλτερ μεταμορφώνεται, όταν χρειαστεί.

Ρονάλντο- το κανίς (με τη φωνή του Σιούλη Δημήτρη)

Ο Ρονάλντο είναι το κακομαθημένο βουτυρόπαιδο. Η Ιταλίδα μαμά του τού μαγειρεύει, τον πλένει, τον χτενίζει, τον χαϊδεύει, τον προσέχει μέρα νύχτα. Ζωή χωρίς τη μαμά; Ούτε να σκέφτεται τέτοιες χαζομάρες. Είναι κακομαθημένος και φαντασμένος. Θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο από όλους. Είναι το αντικείμενο θαυμασμού όλων. Είναι και φιγουρατζής. Οπότε είναι φυσικό να έχει αναδειχθεί Το Κατοικίδιο της Χρονιάς πέντε συνεχή έτη. Φυσικά, το γυμνασμένο του κορμί είναι μεγάλη υπόθεση. Ζει για να εντυπωσιάζει. Οι μύες του δεν έχουν καμία χρηστική αξία, απλώς εξυπηρετούν στις πόζες που παίρνει. Ο μοναδικός του φίλος είναι ο Σλόμο, το κόκκινο πάντα. Όταν τα πράγματα στη Ρόμπο Σίτι πάνε κατά διαόλου, ο υποτιθέμενα δυνατός Ρονάλντο είναι σε μαύρα χάλια χωρίς τη μαμά του. Αλλά όταν τα πράγματα σοβαρεύουν κι άλλο, μεταμορφώνεται από κακομαθημένος φιγουρατζής σε έναν ατρόμητο σκύλο.

nX5w07Yw

Σλόμο-το κόκκινο πάντα (με τη φωνή του Παπαδάτου Δημήτρη)

Κανείς δεν θυμάται πώς το Κόκκινο Πάντα έγινε μέρος της παρέας των κατοικίδιων. Κανείς δεν έχει δει το αφεντικό του. Ο Σλόμο υποστηρίζει ότι είναι ένας γέρος που έχει πολλά στο κεφάλι του. Ο Σλόμο είναι ένας χαλαρός τύπος. Κολλητός του είναι ο Ρονάλντο, παρόλο που καμία φορά γελάει πίσω από την πλάτη του. Έχει πάντα ένα σχόλιο για όλους, ποτέ δεν παίρνει κανέναν στα σοβαρά και τίποτα δεν τον σοκάρει. Θα δείξει όμως…

Τίγρης-η πίκα (με τη φωνή της Τάνιας Παλαιολόγου)

Η Τίγρης είναι μια πίκα, ένα μικρό θηλαστικό που σφυρίζει. Κανένα κατοικίδιο δεν την παίρνει στα σοβαρά. Καθόλου παράξενο, αφού η Τίγρης είναι μικροσκοπική και η πιο μικρή σε ηλικία. Δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τις συζητήσεις των άλλων. Σπάνια βρίσκει το θάρρος να πει κάτι, αλλά και πάλι είναι αργά. Έτσι, προτιμάει να σφυρίζει. Δεν θέλει να τραβάει την προσοχή και είναι πολύ καλόκαρδη. Καθόλου γενναία, καθόλου σίγουρη για τον εαυτό της. Προσοχή! Θα έρθει η στιγμή που η Τίγρης θα δικαιώσει το όνομα της, όταν θα βρει το θάρρος να ξεπεράσει τον ίδιο της τον εαυτό. Κανένα σφύριγμα δεν θα ακουστεί πια από το στόμα της, μόνο ήχοι που ταρακουνάνε τους τοίχους γύρω της.

Τσίτσι-το τσιουάουα (με τη φωνή της Στάικου Ιφιγένειας)

Το μοδάτο κορίτσι που προσέχει το σώμα του. Κάνει μανικιούρ, πεντικιούρ, αποτρίχωση, μασάζ, μπότοξ, τα πάντα. Φυσικά, θεωρεί τον εαυτό της το πιο όμορφο κατοικίδιο. Αν ήταν στο χέρι της θα ήταν κατοικίδιο της χρονιάς κάθε χρόνο. Είναι αυτάρεσκη, εγωίστρια και κουτσομπόλα. Η μοναδική της φίλη είναι η Τίγρης, ένα πολύ ντροπαλό πλάσμα, που θαυμάζει την Τσίτσι και κρέμεται από το στόμα της. Η Τσίτσι τη διάλεξε για φίλη, γιατί την επισκιάζει με χαρακτηριστική ευκολία.

Μπομπ-το ρομπότ κατοικίδιο (με τη φωνή του Παπαδάτου Δημήτρη)

Ο Μπομπ είναι γλυκός, στρογγυλός και βλέπει τον κόσμο με τα μεγάλα μπλε μάτια του. Οι ρόδες του τον χωράνε και στις πιο στενές γωνίες. Μπορεί να μην έχει σάρκα και οστά, όμως είναι φτιαγμένος για χάδια. Αλλά, ο Μπομπ είναι απλώς ένα απόκληρο ρομπότ από μία σειρά που έχει πια καταργηθεί. Συμπαθεί ιδιαίτερα τον Ρότζερ, τον αδέσποτο σκύλο, αν και είναι τελείως διαφορετικοί σε χαρακτήρα. Για τον Ρότζερ, ο Μπομπ είναι σκέτος μπελάς στο κεφάλι του. Για τα κατοικίδια είναι ένας πιθανός αντίπαλος. Για τον εφευρέτη του, είναι απλώς μια αποτυχία. Γι’ αυτό τον έστειλε να καταστραφεί, αν και τη γλίτωσε τελευταία στιγμή.

tPsy_lMw

Τα φιλικά ζώα  

Μπίζερ-η μαιμού με προβοσκίδα (με τη φωνή του Ευαγγελάτου Ανδρέα)

Ανάμεσα στα αδέσποτα της Ρόμπο Σίτι, ο Μπίζερ είναι ένας πολύ χαλαρός τύπος. Κανείς δεν μπορεί να τον ταράξει. Σχεδόν κανείς. Έτσι και πιστέψει ότι κάποιος χαζεύει την τεράστια μύτη του, πράγμα εύκολο δεδομένου του μεγέθους της, μεταμορφώνεται σε πολύ δυσάρεστο τύπο. Κι επειδή παίρνει οποιοδήποτε σχόλιο για τη μύτη του στραβά, κανείς δεν πρέπει να τον πειράζει.

Μπράιαν-ο τάρσιος (με τη φωνή του Παπαστάθη Βασίλη)

Κυκλοφορεί μόνο νύχτα. Είναι ένα νυχτόβιο θηλαστικό, που κάθε ηλιοβασίλεμα αφήνει το κλουβί του στον ζωολογικό κήπο και κυκλοφορεί απαρατήρητος στην πόλη. Η μύτη του πιάνει όλες τις μυρωδιές. Τα τεράστια μάτια του κινούνται ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, όποτε δεν χάνει καμία κίνηση. Κρύβεται στα κλαδιά, στους τοίχους, στους φράχτες. Μαθαίνει όλα τα μυστικά της πόλης, ειδικά αυτά που δεν ξέρουν οι πολίτες της. Τα βλέπει όλα. Τα ξέρει όλα. Κυρίως, βγάζει τα σωστά συμπεράσματα. Όταν μιλάει, κάτι που του αρέσει πολύ, θέλει να είναι σίγουρος ότι έχει την προσοχή του συνομιλητή του. Χρησιμοποιεί δραματικές μεταφορές και δυσοίωνες δηλώσεις για να περάσει το μήνυμα του. Γίνεται αλληγορικός και οι συνομιλητές του χάνονται στα συμφραζόμενα. Πάνω από όλα είναι αυτός που λέει την ιστορία πίσω από την ιστορία, τα μυστικά της Ρόμπο Σίτι.

Τα άγρια ζώα

Άσγκαρ-ο τίγρης (με τη φωνή του Κακανά Κωνσταντίνου)

Τον φοβούνται όλοι για τα κοφτερά του νύχια. Θεωρεί τον εαυτό του έξυπνο ηγέτη. Αλλά ο σεβασμός και ο φόβος για το πρόσωπο του δεν οφείλονται στην εξυπνάδα ή στη δύναμη του, όσο στις υπερβολικές του αντιδράσεις. Οι ψεύτικες απειλές είναι το βασικό του όπλο.

Σταν-η ύαινα (με τη φωνή του Ευαγγελάτου Ανδρέα)

Ανάμεσα στα άγρια ζώα του ζωολογικού κήπου, ο Σταν είναι το πιο χαζό από όλα. Κάνει συνεχώς κακόβουλα σχόλια και δεν ξέρει από ευγένειες. Είναι παμφάγος και δεν υπάρχει ζώο που να μην κυνηγάει για να το φάει. Φυσικά, μπλέκει συνεχώς.

Βίκτορ-ο δράκος του Κομόντο (με τη φωνή του Κακανά Κωνσταντίνου)

Έχει απίστευτα δυνατά σαγόνια και τα κίτρινα δόντια του είναι κοφτερά σαν μαχαίρια. Κινείται γρήγορα, αν και έχει κοντά πόδια. Μόνο τα βλέμμα του σκοτώνει, φτάνει βέβαια να καταλάβει κάποιος ότι τον κοιτάει, γιατί είναι αλλήθωρος. Το χειρότερο είναι ότι η αναπνοή του είναι τόσο βρωμερή που σκοτώνει μέχρι ελέφαντα. Μοιάζει φονικός, αλλά δεν είναι καθόλου ξύπνιος.

Ενωμένες Πατούσες

Το Δαιμόνιο Ρομπότ 

Το Σάιμποργκ (με τη φωνή του Κακανά Κωνσταντίνου)

Ένα ανθρωποειδές κατ’ εικόνα και ομοίωση του δημιουργού του Φρανκ Στόουν, που έχει λίγα κοινά μαζί του. Το όραμα του Στόουν για έναν καλύτερο κόσμο για τους ανθρώπους του είναι αδιάφορο. Το ανθρωποειδές πιστεύει ότι το μόνο εμπόδιο για μια εύρυθμη κοινωνία είναι τα συναισθήματα. Για το Σάιμποργκ, ένας τέλειος κόσμος είναι ένας κόσμος χωρίς ανθρώπους, χωρίς συναισθήματα και χιούμορ.

Ένας Άνθρωπος με Όραμα 

Φρανκ Στόουν, ο Δήμαρχος (με τη φωνή του Κακανά Κωνσταντίνου)

Δεν είναι απλώς ο δήμαρχος της υπερσύγχρονης μητρόπολης Ρόμπο Σίτι. Είναι ο C.E.O. της εταιρείας που κατασκευάζει τα ρομπότ στην υπηρεσία της πόλης. Ένας πρωτοπόρος μηχανικός που έχει εξελίξει την τεχνητή νοημοσύνη. Το όραμα του είναι ένας κόσμος που κάνει τη ζωή των ανθρώπων όσο πιο άνετη γίνεται. Η πόλη είναι το πείραμα του. Πιστεύει στην πρόοδο, είναι ιδεαλιστής και εμπιστεύεται την ψηφιακή τεχνολογία απεριόριστα. Δεν έχει καμία αμφιβολία για τα πιστεύω του και βάζει πάντα μπροστά τον άνθρωπο. Έχει, όμως, χάσει τις λεπτές γραμμές. Από τη μέρα που δημιούργησε το άλτερ έγκο του, ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ κατ’ εικόνα και ομοίωση του, ο Φρανκ έφυγε από το μονοπάτι της αρετής και βυθίστηκε σε μία άβυσσο που θυμίζει τις περιπέτειες του ήρωα που δημιούργησε τον Φρανκενστάιν. Έτσι, ο Φρανκ Στόουν γίνεται το πρώτο θύμα των ίδιων του των έργων στην υπηρεσία της ανθρωπότητας.

Leave a Reply