ΦΙΝΑΛΕ ΜΕ ΔΙΠΛΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ KINDERDOCS

Nieuw_GRADING_Nieuw_GRADING_0001Τι σημαίνει “δυτικός πολιτισμός” μέσα από τα μάτια των παιδιών; Η τελευταία προβολή για το φετινό KinderDocs μας καλεί να το ξανα- ανακαλύψουμε και να το συζητήσουμε μέσα από δύο αληθινές ιστορίες με πρωταγωνιστές παιδιά.

Στην ταινία The Lagoon θα ζήσουμε μαζί με τον 13χρονο Γιούκ για 18 μήνες στα τροπικά δάση του Μεξικού. Ο Γιουκ, από τη φυλή των Μάγια ξέρει να επιβιώνει και να βρίσκει την τροφή του μέσα στην ζούγκλα και μαθαίνει και τον μικρότερο αδελφό του Χοσέ, να εξερευνά και να ψαρεύει στη λίμνη. Όταν όμως αναγκάζεται να πάει σχολείο τα πράγματα αλλάζουν δραματικά γιατί είναι “πάτος” και στα ισπανικά αλλά και στα μαθηματικά. Ενώ οι δυσκολίες της οικογένειας μεγαλώνουν η μόνη ελπίδα που μένει είναι να εγκαταλείψει το χωριό, το δάσος και τον αγαπημένο του αδερφό για να αναζητήσει καλύτερο μέλλον στην πόλη. Αντίστοιχα ο 8χρονος Τανάνς που μεγαλώνει σε στρατόπεδο προσφύγων φύγει πρόσφυγας από το Κονγκό μέσω ενός προγράμματος του OHE  και για πρώτη φορά έρχεται στην Ευρώπη. Μέσα από τα μάτια του ανακαλύπτουμε και εμείς εκ νέου όλα αυτά που ξέρουμε και ούτε καν βλέπουμε. Πώς είναι να ακουμπάς σε ένα στρώμα και να κοιμάσαι με μαξιλάρι, πώς σου φαίνεται το αποσκληρυντικό των ρούχων όταν το βλέπεις για πρώτη φορά στην ζωή σου πάνω σε ένα πλυντήριο; Πώς κάνεις καινούργιους φίλους όταν δεν μιλάς καν την ίδια γλώσσα; Δύο ταινίες για τη διαφορετικότητα, τις αλλαγές τον δυτικό πολιτισμό την μάθηση και το σχολείο.

Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής της Unesco

LA LAGUNA _ POSTER (3) (1)

The Lagoon, βραβεία: 2017: Sebastopol Documentary Film Festival (USA) * 2016: Cinema Eye Honors Award (USA) * Woodstock Film Festival (USA) * HOTDOCS Canadian International Film Festival (CAN)

ΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

New, βραβεία:2015: Children’s Film Festival Seattle * Mo & Friese Children’s Short Film Festival * Prix Jeunesse UNESCO

ΣΤΑ ΟΛΛΑΝΔΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

Μετά την προβολή στο Μουσείο Μπενάκη θα ακολουθήσει ως τις 14.00 συζήτηση με καλεσμένο τον ταξιδευτή φωτογράφο Αλέξανδρο Τσιούτη και δράση από τη δημιουργική ομάδα Imaginary rooms αυθόρμητη Ζωγραφική-Doodling σχεδιασμένη με αφορμή τις 2 ταινίες.

Μετά την προβολή στη Θεσσαλονίκη θα ακολουθήσει συζήτηση με καλεσμένη την Λια Χακιάμη M.A. Κλινικής Ψυχολογίας και μέλος της Αμερικάνικης Ένωσης Ψυχολόγων.

kinder docs

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ

The Lagoon, του Aaron Schock, 44’, 2016, Η.Π.Α., Μεξικό

New, του EefJe Blankevoort, Ολλανδία, 20′, 2014 

Φινάλε για το 2017/18 με διπλή προβολή για παιδιά & εφήβους από 10+

και όλη την οικογένεια, συζήτηση και δράση

Κυριακή 22 Απριλίου, 12:00 Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138

Σάββατο 28 Απριλίου, 12:00 Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη

To φεστιβάλ KinderDocs διοργανώνεται από τη Δήμητρα Κουζή και την εταιρεία Kouzi Productions σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Με την υποστήριξη του idfa, του μεγαλύτερου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στον κόσμο, στο Άμστερνταμ, και του doxs!, του παλαιότερου και σημαντικότερου γερμανικού φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους. Δείτε περισσότερα για το φεστιβάλ KinderDocs εδώ. Δείτε τη συνέντευξη που είχε δώσει η Δήμητρα Κουζή στο Τaλκ εδώ.

Leave a Reply