ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΓΥΡΩ-ΓΥΡΩ ΜΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ

Με αφορμή το παραδοσιακό παραμύθι «Η κυρά Καλή και οι 12 μήνες», η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος προτείνει τους “Γύρω-γύρω μήνες”, μια μουσικοπαιδαγωγική παράσταση, μια θεατρική και μουσική δράση για παιδιά από 3 ετών, η οποία φέρνει στο επίκεντρο παραδοσιακά έθιμα και παιχνίδια της αυλής. Αυτή την εποχή, το θέμα είναι τα Χριστούγεννα! Στοιχεία από τη λαογραφία, παραδοσιακά έθιμα, κάλαντα από διαφορετικές γωνιές της Ελλάδας, παιχνίδια με καλικατζάρους, ιστορίες, παραμύθια, παροιμίες για τους πιο ξεχωριστούς μήνες του χειμώνα, δίνουν το έναυσμα για μια σειρά από θεατρικά και μουσικά παιχνίδια.

mikros-notos-gyrogyromines2016-lowres4

Στην παράσταση «Γύρω-γύρω μήνες» η διάδραση με τους ηθοποιούς και η συμμετοχή των παιδιών γίνονται ο κορμός γύρω από τον οποίο στήνεται, κάθε φορά, μια χαρούμενη γιορτή. Ο χώρος όπου θα φιλοξενηθούν οι λίγες, εορταστικές, παραστάσεις στην Αθήνα, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στην Πλάκα, προσφέρει το ευρύτερο σκηνικό, που αγκαλιάζει τα πρωτότυπα σκηνικά αντικείμενα, τα μουσικά όργανα, τις κούκλες, τα καπέλα που ακολουθούν την παράσταση σε κάθε μήνα, σε κάθε εποχή, σε κάθε σχολειό, σε κάθε διαφορετικό περιβάλλον.

Ο σκηνοθέτης και μουσικός Πέτρος Δαμουλής έγραψε το παραμύθι σε έμμετρο λόγο, δένοντάς τον με παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα ακούσματα, που φέρνουν στη σκηνή ήχους και εικόνες από τη φύση. Η μουσικοπαιδαγωγός Ελένη Τσούτσια-Λουλάκη συνέλεξε και επιμελήθηκε το λαογραφικό υλικό, η Φλώρα Σπύρου, φιλόλογος-ειδικευμένη στο Drama in Education, σχεδίασε και δίδαξε τα έθιμα ως θεατρικά παιχνίδια, η ηθοποιός και υπεύθυνη παραγωγής Χρύσα Διαμαντοπούλου συνέθεσε το εκτός παραμυθιού υλικό. Μαζί φρόντισαν ώστε η συμμετοχή των παιδιών να είναι ουσιαστική και άμεση, εμπλουτίζοντας την αφήγηση με πολλά θεατρικά και μουσικά παιχνίδια.

Δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει  η κυρά Καλή και φτάνει στο παλάτι του γέρο-Χρόνου, όπου γνωρίζει και συστήνει μήνες και εποχές, με παινέματα, με βλέμμα ξύπνιο και ανοιχτή καρδιά, με έμφαση στα ξεχωριστά χαρίσματα. Αναδεικνύει τα καλούδια σε κάθε έναν από τους μήνες που συναντά, τον ευχαριστεί για τα δώρα που προσφέρει και για τις ομορφιές του. Η παράσταση αλλάζει, όπως αλλάζουν οι μήνες και οι εποχές. Τις καθημερινές ταξιδεύει μέσα στις σχολικές αίθουσες, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη θεατρική εμπειρία σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού, αλλά και πολύτιμα εκπαιδευτικά εργαλεία στους δασκάλους τους.

mikros-notos-gyrogyromines2016-lowres5

Χριστούγεννα με «Γύρω γύρω μήνες»

Έθιμα, κάλαντα, παιχνίδια με καλικατζάρους… 

Η νέα ΜΟΥΣΙΚΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ παράσταση από τη θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος»

σε σκηνοθεσια & μουσικη Πέτρου Δαμουλή

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

στο Μουσείο Σχολικής Ζωής & Εκπαίδευσης (Τριπόδων 23, Πλάκα)

με κάλαντα, παιχνίδια, ιστορίες για καλικάντζαρους και έθιμα του Δωδεκαημέρου 

ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Τρίτη 27 , Τετάρτη 28, Πέμπτη 29 & Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι 

Οι συντελεστές της παράστασης:

Κείμενο Παραμυθιού-Σκηνοθεσία-Μουσική: Πέτρος Δαμουλής

Σύλληψη Ιδέας – Έρευνα Υλικού: Χρύσα Διαμαντοπούλου

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Δάφνη Καμμένου και Ελένη Κουτσιούμπα

Έρευνα, επιλογή, επιμέλεια λαογραφικού υλικού, δραστηριότητες για εκπαιδευτικούς: Ελένη Τσούτσια-Λουλάκη, μουσικοπαιδαγωγός

Επιμέλεια κίνησης – Βοηθός σκηνοθέτη: Τατού Αγγελική Δέδε

Ιδέα-κατασκευή σκηνικού: Πέτρος Δαμουλής

Σκηνικά αντικείμενα: Ανδριάνα Βλάχου, Kέλλυ Κουλουριώτου

Κατασκευή κούκλας & ζωγραφιά σκηνικού: Μαργαρίτα Τζαννέτου

Επιστημονική σύμβουλος – διδασκαλία διαδραστικού μέρους: Φλώρα Σπύρου, φιλόλογος-εξειδικευμένη στο DRAMA IN EDUCATION

Ζωντανή μουσική: ομάδα Μικρός Νότος

Υπεύθυνη παραγωγής: Χρύσα Διαμαντοπούλου

mikros-notos-gyrogyromines2016-lowres3

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 λεπτά

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: 8 ευρώ

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ :  6946 114200 (Ναυσικά Πύρρου)

Οι θέσεις είναι περιορισμένες & θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας 

Δείτε περισσότερα στο: http://goo.gl/PIVVvU

Δείτε το event στο facebook!

mikros-notos-gyrogyromines2016-lowres9

Η παράσταση «Γύρω-γύρω μήνες», όπως και οι υπόλοιπες παραστάσεις της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος («Ο Κουκουμπλής» και «Αισώπου Κόμιξ!»), φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα e-yliko του Υπουργείου Παιδείας.

Leave a Reply