ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ

Ο σκηνοθέτης  Jon Favreau εμπνέεται από την ομώνυμη ταινία κινουμένων σχεδίων της  Disney που βασίζεται στην κλασική ιστορία του Άγγλου συγγραφέα Rudyard Kipling και δημιουργεί τη σύγχρονη εκδοχή του Βιβλίου της Ζούγκλας, μια εντυπωσιακή ταινία με εξωτικά τοπία και αξέχαστους ήρωες.

Οι χαρακτήρες και οι ιστορίες του ομώνυμου κλασικού βιβλίου έχουν συγκινήσει ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Ο Kipling, που γεννήθηκε στη Βομβάη, είχε βάλει όλη του την αγάπη για την Ινδία στο ομώνυμο βιβλίο του 1894, καθώς και στο επόμενο βιβλίο του 1895. Παρ΄όλο που θεωρούνται παιδικές, οι ιστορίες αυτές με τα εντυπωσιακά τοπία και τα ζώα που μιλάνε, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των μικρών και των μεγάλων. Τα βιβλία έγιναν ταινία κινουμένων σχεδίων το 1967, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Disney.

null

«Ο δεσμός ανάμεσα στον Μόγλη και τον Μπαλού μου έκανε μεγάλη εντύπωση όταν ήμουν μικρός» λέει ο Jon Favreau. «Μου θύμισε τη σχέση μου με τον παππού μου, που ήταν σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Μου αρέσει που ο Μόγλης είναι σαματατζής και μπλέκει σε φασαρίες συνέχεια. Δεν είναι το συνηθισμένο καλό παιδί, δεν τον τρομάζουν τα μεγάλα ζώα, αισθάνεται οικεία μαζί τους. Είναι σκληρός, αλλά και ευάλωτος συναισθηματικά, ειδικά με τον Μπαλού».

«Στην αντίστοιχη ταινία κινουμένων σχεδίων υπάρχουν κωμικά στοιχεία», συνεχίζει ο σκηνοθέτης. «Μου άρεσε η μουσική της και θυμάμαι να έχω ολοζώντανα όνειρα με τους χαρακτήρες. Οι σκηνές που μου εντυπώθηκαν οπτικά και που μεταφέρω σε αυτήν την ταινία, είναι οι εικόνες του Μόγλη να κατεβαίνει ένα ποτάμι πάνω στην κοιλιά του Μπαλού, του πύθωνα Κάα με τα μάτια που υπνωτίζουν και η μεγαλοπρέπεια των ελεφάντων καθώς παρελαύνουν».

Βέβαια, ο σκηνοθέτης δεν σκόπευε να δημιουργήσει ένα πανομοιότυπο remake της ταινίας κινουμένων σχεδίων, αλλά ούτε και να αποτυπώσει κατά γράμμα το βιβλίο του Kipling. «Μας άρεσε η βασική ιδέα ότι ο Μόγλης, ένα αγόρι που μεγάλωσε στη ζούγκλα αναγκάζεται να φύγει εξαιτίας ενός μεγάλου εχθρού, μιας τίγρης. Ο Μόγλης είναι χαρούμενος εκεί, αλλά ως άνθρωπος δεν ταιριάζει ακριβώς στο περιβάλλον. Παρ’ όλο που έχει ανατραφεί από λύκους και έχει ζήσει στην ζούγκλα, δεν έχει τα σωματικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται. Η ζούγκλα είναι ένα πολύ επικίνδυνο μέρος. Από τον Kiplingδανειστήκαμε το στοιχείο ότι επικρατεί μεγάλος κίνδυνος» συνεχίζει ο σκηνοθέτης. «Δεν είναι ασφαλές για ένα παιδί. Πήραμε τη βασική δομή της ταινίας κινουμένων σχεδίων, αλλά το κάνουμε με ένα τρόπο που επιφυλάσσει μεγαλύτερο ρίσκο. Η επιβίωση δεν είναι δεδομένη».

Σύμμαχός του Favreau , εκτός από την πασίγνωστη και πολυαγαπημένη ιστορία του Μόγλη, η τεχνολογία, αφού σε τεχνικό επίπεδο η ταινία είναι ένας άρτιος συνδυασμός ρεαλιστικών γυρισμάτων και 3D γραφικών. Το αποτέλεσμα είναι μαγευτικό και ιδιαίτερα συναρπαστικό για μικρούς και μεγάλους. Μπορείτε να πάρετε μια πρώτη γεύση στο παρακάτω μεταγλωττισμένο τρέιλερ!

Σύνοψη: «Το Βιβλίο της Ζούγκλας» διηγείται την ιστορία του Μόγλη, ενός μικρού αγοριού που μεγάλωσε στη ζούγκλα από μια οικογένεια λύκων. Ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι πλέον καλοδεχούμενος στη ζούγκλα, όταν ο θηριώδης τίγρης Σιρ Χαν που τρομοκρατεί όλα τα υπόλοιπα ζώα, θέλει να τον εξοντώσει. Ο Μόγλης αναγκάζεται να εγκαταλείψει το μοναδικό μέρος που θεωρεί πατρίδα του. Έτσι, ξεκινάει ένα συναρπαστικό ταξίδι αυτογνωσίας στο οποίο θα έχει ως καθοδηγητές τον Μπαγκίρα, έναν βλοσυρό  πάνθηρα και τον Μπαλού, μια πολύ συμπαθητική αρκούδα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θα συναντήσει διάφορα άλλα πλάσματα της ζούγκλας μερικά από τα οποία φαίνεται να μην έχουν και τόσο φιλικές διαθέσεις.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, η ταινία διαθέτει ισορροπία που θα προσελκύσει τους θεατές. «Ως γονιός, είμαι ευγνώμων όταν μια ταινία που είναι κατάλληλη για παιδιά, δεν τα υποτιμά. Τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν μια πιο περίτεχνη αφήγηση. Το όνειρο του Walt Disneyήταν να ενώνει την οικογένεια, όχι όμως με τον πιο προφανή και αναμενόμενο τρόπο».

«Στην εκδοχή μας, αν είσαι οπαδός του Disney, θα προσέξεις την προσοχή στην λεπτομέρεια» επισημαίνει ο σκηνοθέτης. «Αν είσαι παιδί και δεις την ταινία για πρώτη φορά, μπορεί να ξεχάσεις το ποπ κορν σου, γιατί θα είναι μια συναρπαστική βόλτα».

THE JUNGLE BOOK

21 Απριλίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood και σε 3D

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Jon Favreau

Σενάριο βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Rudyard Kipling:  Justin Marks

Πρωταγωνιστεί: Neel Sethi

Ακούγονται: Bill Murray, Ben Kingsley, Idris Elba, Lupita Nyong’o, Scarlett Johansson,  Giancarlo Esposito, Christopher Walken

Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται: Ντίνος Πικροδημήτρης, Δημήτρης Πακσόγλου, Γιάννης Στεφόπουλος, Νέστωρ Κοψιδάς, Γιώτα Μηλίτση, Ινώ Στεφανή, Ακίνδυνος Γκίκας, Άλκης Ζερβός,

Οπτικά εφέ: Rob Legato, Adam Valdez, Dan Lemmon

Μοντάζ: Mark Livolsi

Μουσική: John Debney  

Διάρκεια: 106’

jungle_book_poster_-gr_rdate_webuse

Leave a Reply