Ο ΣΥΜΕΩΝ ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΜΑΣ ΞΕΝΑΓΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ. ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ”

Συμεών ΤσακίρηςΕίστε έτοιμοι για μια άκρως απόρρητη μυστική αποστολή; Είστε έτοιμοι να σώσετε τον πλανήτη, να τραγουδήσετε, να χορέψετε, να διασκεδάσετε αλλά και να γίνετε μέλος της επίλεκτης ομάδας των Πρακτόρων του Πλανήτη; Πάμε να δούμε το πώς και το πού. Οδηγός μας; Ο Συμεών Τσακίρης ή αλλιώς Ιβάν φον Βαμπάουερ. Σσσσς, η συνέντευξη ξεκινά και απίθανα πράγματα πρόκειται να συμβούν!

Συμεών, καλημέρα! Χαιρόμαστε πολύ που σε έχουμε κοντά μας. Καταρχάς, συστήσου στο κοινό του Τaλκ.
Καλημέρα σας! Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση στην παρέα σας. Ονομάζομαι Συμεών Τσακίρης, κατάγομαι από τη Θεσσαλονίκη και τα τελευταία 18 χρόνια ζω και εργάζομαι ως ηθοποιός στην Αθήνα. Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ. Με τον ερχομό μου στην Αθήνα ασχολήθηκα τα πρώτα 6 χρόνια σχεδόν αποκλειστικά με το χοροθέατρο (σε 5 παραγωγές με τον χορογράφο Δημήτρη Παπαϊωάννου), ενώ συνεχίζω πλέον με θέατρο, σινεμά, τηλεόραση και διαφήμιση. Έχουν εκδοθεί δύο βιβλία μου, το πρώτο από τις εκδόσεις Εντευκτηρίου (“Τα Χαρτοικίδια”) και το δεύτερο από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη (“Αυτοβιογραφία ενός βρέφους”). Έχω κάνει 6 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και έχω συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές.

Σήμερα θα μιλήσουμε για τη συμμετοχή σου στην παράσταση «Πράκτορες του Πλανήτη. Τα Τέρατα των Θαλασσών». Υποδύεσαι τον πανούργο Ιβάν φον Βαμπάουερ. Ποιο είναι το μοχθηρό του σχέδιο, ποιοι οι σύμμαχοι και ποιοι οι εχθροί του;
Ο Ιβάν φον Βαμπάουερ έχει μεγαλώσει με την παρεξήγηση μες στο μυαλό του πως το παιδικό του ίνδαλμα, ο μυθικός θεός Ποσειδώνας, ήταν αληθινός και πως ήθελε να καταστρέψει όλες τις θάλασσες και τους ωκεανούς. Το μοχθηρό του σχέδιο ξεκινάει με αρχικό στόχο την καταστροφή του Θαλάσσιου Πάρκου της Αλλονήσου στις Βόρειες Σποράδες και εν συνεχεία την καταστροφή των νερών της Μεσογείου και επιτέλους όλου του κόσμου. Και όλα αυτά, προκειμένου να δημιουργήσει μια παγκόσμια θαλάσσια αυτοκρατορία, με επικεφαλής τον ίδιο. Στην υπηρεσία του, για την επίτευξη του σχεδίου αυτού, ο Ιβάν έχει τα πιστά του Νεροβαμπιράκια που λειτουργούν ως στρατιώτες του, αλλά  και τα αγαπημένα του Τέρατα: την Ψαροσκούπα (το μεγαλύτερο αλιευτικό στον κόσμο), τη Σουπάρα (μία τεράστια μάζα πλαστικών σκουπιδιών που επιπλέει στην επιφάνεια της θάλασσας) και το Φάντασμα (το οποίο ουσιαστικά είναι η οξείδωση των θαλασσών του πλανήτη μας από την αύξηση της θερμοκρασίας των νερών, αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης που βιώνουμε). Και οι εχθροί του βέβαια είναι οι ηρωικοί Πράκτορες του Πλανήτη και όλοι όσοι αποφασίζουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των παιδιών αυτών.

Η παράσταση είναι διασκεδαστική και την ίδια στιγμή βοηθά τα παιδιά ν’ αντιληφθούν το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης, ωθώντας τα να αναλάβουν δράση για τη σωτηρία του πλανήτη. Μπορεί τελικά το θέατρο να αποτελέσει το μέσο για μια πιο ευαισθητοποιημένη νέα γενιά;
Μας έρχονται πλέον κάθε εβδομάδα μηνύματα από γονείς παιδιών που παρακολούθησαν την παράστασή μας, στα οποία μας μιλούν για τις φιλικές προς το περιβάλλον αλλαγές στις συμπεριφορές των παιδιών τους. Αλλά, επιπλέον, μας μιλούν με ευχαρίστηση για το πώς τα ίδια τους τα παιδιά έχουν γίνει οι δάσκαλοί τους, είτε σπεύδοντας να κλείσουν το φως του δωματίου που έμεινε αναμμένο από τον γονέα, είτε επιμένοντας να ψάξουν μες στο σπίτι για υφασμάτινη σακούλα πριν βγουν για ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Ναι, πιστεύω πως το θέατρο μπορεί βοηθήσει προς την κατεύθυνση πιο ευαισθητοποιημένων επιλογών στην καθημερινή συμπεριφορά, τόσο των μικρών μας φίλων/ θεατών όσο και των κοντινών τους ανθρώπων, αλλά νιώθω πως μόνο το σταθερό και επίμονο παράδειγμα, που μπορεί να δίνει ο καθένας μας, είναι ικανό να συνεχίσει να τροφοδοτεί μες στο χρόνο την αλλαγή νοοτροπίας που χρειαζόμαστε επειγόντως.

Μέχρι τώρα ποια είναι τα πιο εντυπωσιακά σχόλια που έχεις λάβει;
Είναι πολύ γλυκό να παρατηρώ την γκάμα των αντιδράσεων που λαμβάνει ο χαρακτήρας μου από τους μικρούς μας φίλους. Ενώ η πλειονότητα χαίρεται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ιβάν και χειροκροτεί στις αναποδιές που του συμβαίνουν, δεν είναι λίγα τα παιδιά που απολαμβάνουν τη σκανδαλιάρικη συμπεριφορά του και την γκροτέσκα μεγαλομανία του. Και είναι και οι περιπτώσεις που ταυτόχρονα αγαπούν και αντιπαθούν τον Ιβάν. Τα σχόλιά τους είναι αμέτρητα και φαντασμαγορικά, αλλά αυτό που μου κάνει εντύπωση και χαίρομαι πολύ που το βλέπω να συμβαίνει είναι πως υπάρχουν παιδιά που έρχονται στην παράστασή μας και δεύτερη και τρίτη φορά. Οι χαρακτήρες του έργου γίνονται παλιοί τους γνώριμοι και τα σχόλια και οι κουβέντες τους μετά την παράσταση κάνουν τη δουλειά μας να αξίζει.

Τι θα έλεγες σ’ έναν γονιό που έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δεκάδες παιδικές παραστάσεις; Γιατί να φέρει το παιδί του στους «Πράκτορες του Πλανήτη. Τα Τέρατα των Θαλασσών»;
Γιατί το παιδί τους θα διασκεδάσει πολύ, παρακολουθώντας μια σύγχρονη ιστορία δράσης, με καλούς και κακούς ήρωες, είτε τους ζωντανούς ηθοποιούς είτε τους animation χαρακτήρες μας, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην παράσταση, με σύγχρονα σκηνικά/ κοστούμια και εντυπωσιακές χορογραφίες, ενώ ταυτόχρονα θα ευαισθητοποιηθεί ακόμη περισσότερο σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και του πλανήτη μας. Όντως είναι ωραία, ελάτε!

Έχει αλλάξει η δική σου οπτική μετά από τη συμμετοχή σου στην παράσταση; Έχεις αποκτήσει περισσότερες «πράσινες» συνήθειες;
Οι ανιψιές μου, μαθήτριες λυκείου πλέον, ήταν πολύ καλές δασκάλες μου στο μάθημα προστασίας του περιβάλλοντος, με δίδαξαν σωστά. Ένα πράγμα με το οποίο έγινα πιο ευαίσθητος, μια έγνοια την οποία κουβαλάω εξαιτίας της συμμετοχής μου στην παράσταση, είναι η σχέση μου με τα πλαστικά καλαμάκια. Προσοχή στα πλαστικά καλαμάκια, το έχουν παρακάνει.

Τι θα έλεγες σ’ ένα παιδί που θέλει να γίνει Πράκτορας του Πλανήτη αλλά δεν ξέρει από πού να ξεκινήσει;
Ας έρθει μια βόλτα από την παράστασή μας και θα τα μάθει όλα!Συμεών Τσακίρης

Πράκτορες του Πλανήτη- Τα Τέρατα των Θαλασσών

Κάθε Κυριακή στις 11:30 στο θέατρο Βέμπο
&
Καθημερινές για σχολεία

Η θεατρική διασκευή της best seller σειράς βιβλίων της Ελένης Ανδρεάδη «Πράκτορες του Πλανήτη» είναι γεγονός! Η αχτύπητη πρακτορική ομάδα για την οποία μάλιστα η συγγραφέας απέσπασε Κρατικό Βραβείο στην κατηγορία Γνώσεων, που αγάπησαν οι μικροί αναγνώστες, με την εξαιρετική εικονογράφηση του Στέφανου Κολτσιδόπουλου, ζωντανεύει στη σκηνή του θεάτρου Βέμπο και είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα για να σταματήσει τα σατανικά σχέδια του πανούργου Ιβάν φον Βαμπάουερ και των τεράτων-βοηθών του. Χρειάζεται, όμως, και τη βοήθεια των παιδιών-θεατών!

Η παράσταση «Πράκτορες του Πλανήτη-Τα Τέρατα των Θαλασσών» με τα ευρηματικά κείμενα, την πρωτότυπη μουσική, τα animation, μια αεικίνητη ομάδα ηθοποιών και την ευφάνταστη σκηνοθεσία καλεί τα παιδιά να διαδράσουν και να διασκεδάσουν με την καρδιά τους. Παράλληλα, τα βοηθά να αντιληφθούν το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης και των κινδύνων που απειλούν τους ωκεανούς μας, αλλά και να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι ν’ αναλάβουμε δράση –μεγάλοι και μικροί-για να την σώσουμε τον πλανήτη.

Μια άκρως απόρρητη διασκεδαστική αποστολή

Οι Πράκτορες του Πλανήτη, Ιάσονας, Ανίτα, Μαρί Λουίζ και Μπεν καλούνται να συμμετέχουν σε μία άκρως απόρρητη αποστολή διάσωσης των θαλασσών. Συγκεκριμένα, πρέπει να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να σώσουν το προστατευμένο θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου από τα μοχθηρά ρυπογόνα σχέδια του Ιβάν Φον Βαμπάουερ. Ο κάκιστος και πολύ γνώριμος εχθρός των Πρακτόρων και της Περιβαλλοντοπόλ είναι τόσο αποφασισμένος που έχει επιστρατεύσει όλα τα πιστά του τέρατα: την Ψαροσκούπα, τη Σουπάρα Πλαστικών, μέχρι και το Φάντασμα! Αυτός συντονίζει την σατανική του επιχείρηση από το υποβρύχιο παλάτι του στην Εύβοια. Θα καταφέρουν οι επίλεκτοι Πράκτορες, σε συνεργασία με τον Γκλουκ Γκλουκ και το μαθηματευόμενο παιδί- Πράκτορα να εμποδίσουν τον Ιβάν να καταστρέψει το θαλάσσιο πάρκο; Έχουν πολύ λίγο χρόνο μπροστά τους! Σε 3, 2, 1… η περιπέτεια ξεκινά! 

Εκπαίδευση μέσα από τη διασκέδαση: Η παράσταση ενσωματώνει την πλούσια εκπαιδευτική εμπειρία των βιβλίων της Ελένης Ανδρεάδη, καθώς και της οργάνωσης Πράκτορες του Πλανήτη, η οποία υλοποιεί βιωματικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης εδώ και 15 χρόνια και προσφέρει προγράμματα σε σχολεία, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, ενταγμένα και στα εργαστήρια δεξιοτήτων του κράτους, ενώ έχει συνεργαστεί με ποικίλους φορείς, εταιρείες και δήμους για τον σχεδιασμό και υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων.  Μέσα από τα προγράμματα των Πρακτόρων του Πλανήτη, τα τελευταία χρόνια, πάνω από 100.000 Πράκτορες έχουν εκπαιδευτεί σε όλη την Ελλάδα.

 Ταυτότητα παράστασης
«Πράκτορες του Πλανήτη-Τα Τέρατα των Θαλασσών»
Κείμενα: Ελένη Ανδρεάδη, Άγγελος Κλωνάρης, Παύλος Μητσόπουλος
Στίχοι: Παύλος Μητσόπουλος, Άγγελος Κλωνάρης
Στίχοι «Τρεις Λέξεις Μόνο»(*): Χρήστος Λάγνης Πανοηλίας
Σκηνοθεσία: Άγγελος Κλωνάρης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιωάννα Γεωργαντά
Μουσική: Θοδωρής Παπαδημητρίου
Χορογραφίες: Αλέξανδρος Κεϊβάναη
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Μαγδαληνή Σίγα
Βοηθός ενδυματολόγου: Νίκος Μηνάς
Εικονογράφηση: Στέφανος Κολτσιδόπουλος
Video Animation: Παναγιώτης Πέτρου
Sound Design: Χρήστος Γούσιος, Ενές Αχμέτ Κεχαγιά
Γραφικά Αφίσες Print: Ρέα Δουφέκα

Διανομή (παίζουν και τραγουδούν)
Ανίτα: Κωνσταντίνα Δαούτη
Μαρί Λουίζ: Μαριλένα Λιακοπούλου
Ιάσονας: Ιωάννης Μυστακίδης
Μπεν: Δημήτρης Παπαλάμπρος
Μαθητευόμενος Πράκτορας: Χριστίνα Μπακαστάθη
Γκλουκ Γκλουκ: Στεφανία Γώγου
και ο Συμεών Τσακίρης στο ρόλο του Ιβάν φον Βαμπάουερ

Στον ψηφιακό χαρακτήρα του Ωμέγα τη φωνή του δίνει ο Άγγελος Κλωνάρης
Στον ψηφιακό χαρακτήρα Δύναμη Δέλτα τη φωνή της δίνει η Ιωάννα Γεωργαντά

Οι ηχογραφήσεις των τραγουδιών έγιναν στο studio του Δημήτρη Σταρόβα. Τον ευχαριστούμε θερμά για τη βοήθειά του στη λήψη των φωνών για τα τραγούδια κι εφέ της παράστασης.

Πού: Θέατρο Βέμπο, Καρόλου 18, Μεταξουργείο
Πότε: Κάθε Κυριακή στις 11:30 και καθημερινές για σχολεία στις 10:30
Εισιτήρια: Από 10 €
Προπώληση ηλεκτρονικά μέσω VIVA.GR και στα εξής φυσικά σημεία: MediaMarkt, Public, Wind, καθώς στο ταμείο του θεάτρου.
Διάρκεια: 90’ (με διάλειμμα)
Παραγωγή: Underdog Entertainment (www.underdogent.com)

Εισιτήρια πληρώνουν ενήλικες και παιδιά από 2 ετών και πάνω. Μικρότερα παιδιά μπαίνουν δωρεάν και κάθονται στην αγκαλιά των γονιών.
Το έργο είναι κατάλληλο για παιδιά από 4 έως 13 ετών.
Για κρατήσεις σχολείων επικοινωνήστε στα τηλέφωνα: 210-5221767 (Θέατρο Βέμπο) και 6985-603020 (Παραγωγή). Εναλλακτικά, στείλτε mail στο praktorestouplaniti@gmail.com ή συμπληρώστε τη φόρμα πατώντας ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

(*)Το αυθεντικό τραγούδι «Τρεις λέξεις μόνο» γράφτηκε και ερμηνεύτηκε από το συγκρότημα «Νέα Τάξη Πραγμάτων» για λογαριασμό των Πρακτόρων του Πλανήτη.

Βρείτε όλα τα βιβλία της σειράς «Πράκτορες του Πλανήτη» που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο εδώ.

Leave a Reply