Η ΣΑΝΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΟΥΠΩΣΓΙΑΤΙ

Στη Χώρα του ΠουπωσγιατίΗ Σάνια Στριμπάκου, χορεύτρια και δασκάλα χορού, τα τελευταία εννιά χρόνια εστιάζει στις μικρές ηλικίες λόγω της κόρης της και της τελείως διαφορετικής ζωής της από τότε που έγινε μητέρα. Φέτος παρουσιάζει στον Κινητήρα την αυτοσχεδιαστική παράσταση «Στη Χώρα του Πουπωσγιατί» στο πλαίσιο της δράσης ΕΚ-ΠΛΗΞΗ.

Η ΕΚΠΛΗΞΗ ξεκίνησε το 2012 από την Αντιγόνη Γύρα με σκοπό να φέρει το χορό και το σωματικό θέατρο μέσα στα σχολεία, να βγάλει από την πλήξη της καθημερινότητας ολόκληρη τη σχολική κοινότητα (εκ-πλήξη) και να τονίσει τη σπουδαιότητα της σωματικής έκφρασης στα πρώτα στάδια της ζωής των ανθρώπων, έτσι ώστε να μεγαλώσουν δημιουργικοί κι ελεύθεροι πολίτες. Από τότε έχει δημιουργήσει δυο παραστάσεις χορού (“Το Τσίρκο Που Κοιμήθηκε” και “Το Δικό μου Ψάρι”) καθώς και τρία ετήσια σεμινάρια για εκπαιδευτικούς. Η Αντιγόνη ψάχνει κάθε χρονιά διαφορετικούς τρόπους εξέλιξης αυτής της δράσης. Έτσι, όταν η Σάνια τής πρότεινε να ταξιδέψουν «Στη Χώρα του Πουπωσγιατί» αμέσως έγινε η σύνδεση με την ΕΚΠΛΗΞΗ, η οποία μεταφέρεται φέτος μέσα στο χώρο του Κινητήρα.

Τι σημαίνει μια παράσταση αυτοσχεδιασμού

Η παράσταση συνδυάζει χορό και μουσική, εξηγεί η Σάνια. Γίνεται αυτοσχεδιασμός πάνω στη σκηνή, δηλαδή οι χορευτές και οι μουσικοί καλούνται να δημιουργήσουν επιτόπου τους ρόλους, τις σχέσεις των ρόλων, τους ήχους, το ρυθμό και τις μελωδίες, την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον, να συνθέσουν τη δομή της παράστασης, και μαζί με τους θεατές να δημιουργήσουν τον κόσμο του Πουπωσγιατί. Αν και υπάρχει μια βασική δομή και μια τεράστια βαλίτσα εργαλείων που χρησιμοποιούνται για να μπορέσει να στηθεί μια τέτοια παράσταση, η κάθε εκτέλεσή της είναι διαφορετική. Οι θεατές, κυρίως οι μικροί αλλά και κάποιοι από τους μεγάλους, σταδιακά παρασύρονται κι αρχίζουν να αυτοσχεδιάζουν, δηλαδή να αλληλεπιδρούν και να επικοινωνούν χωρίς λόγια. Κι έτσι όπως βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τη σκηνή, η περιέργειά τους και η ανάγκη τους να ανακαλύψουν, τους φέρνει ολοένα και πιο κοντά στη δράση. Σε αυτό το σημείο, χωρίς να το αποφασίζουν συνειδητά και χωρίς να το καταλάβουν, επηρεάζουν την εξέλιξη της παράστασης με την ενεργή παρουσία τους και γίνονται μέρος της.

Οι performers

Η όλη ομάδα αποτελείται από επτά χορευτές και τέσσερις μουσικούς, και σε κάθε παράσταση γίνεται ένας διαφορετικός συνδυασμός αυτών, καθώς παίζουν τρεις χορευτές και δύο μουσικοί, με ρόλο εξίσου σημαντικό: δε λειτουργεί η μουσική σαν χαλί για τους χορευτές και δεν υπάρχουν πρωταγωνιστικοί ρόλοι. Οι προκλήσεις σε μια παράσταση αυτοσχεδιασμού είναι πολλές, τονίζει η Σάνια και τις παρομοιάζει με αυτές που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, όταν φεύγουμε από την ασφάλεια του σπιτιού και βγαίνουμε στον έξω κόσμο. Τα αναπάντεχα γεγονότα, οι νέες γνωριμίες, οι ανατροπές, οι εκπλήξεις, το άγνωστο, όλα τα συναισθήματα, η έκθεση, η αποδοχή είναι μόνο μερικά από αυτά. Tο πιο δύσκολο για τους performers είναι να βρουν το τέλος της κάθε παράστασης, διότι είναι τόσο μαγευτική η ελευθερία που νιώθουν κι εκείνοι και τα παιδιά στη Χώρα του Πουπωσγιατί που δε θέλουν να τελειώσει!

Το κοινό

Η παράσταση απευθύνεται σε βρέφη από 10 μηνών και παιδιά έως 7 ετών και στους γονείς ή συνοδούς τους. Στην αρχή οι θεατές είναι καθισμένοι σε καρέκλες ψηλότερες ή χαμηλότερες και σε μαξιλάρια, τοποθετημένα στις δυο πλευρές του χώρου, ώστε να βολευτούν όπου προτιμούν ανάλογα με την ηλικία τους και την άνεσή τους, και να ξεκινήσει η παράσταση με τους χορευτές και τους μουσικούς στο χώρο της σκηνής. Καθώς εξελίσσεται η παράσταση, η απόσταση ανάμεσα στους θεατές και το έργο μικραίνει. Κυρίως τα παιδιά βρίσκουν άλλες οπτικές γωνίες, αλλάζουν στάση, ξαπλώνουν, σηκώνονται και πλησιάζουν, μπουσουλάνε, φεύγουν από τους γονείς για να κάτσουν δίπλα σε ένα άλλο παιδάκι… Υπάρχει ελευθερία. Ο τρόπος που αλληλεπιδρούν οι performers με τους θεατές αλλάζει, φυσικά, ανάλογα με την ηλικία και τα άτομα. Όμως, τους ενδιαφέρει η αίσθηση του Μαζί σε μια ομάδα ανάμεικτων ηλικιών, και θέλουν να νιώσουν όλοι μέρος αυτής της Χώρας με όποιον τρόπο επιθυμούν.

Οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια μουσικοχορευτική εμπειρία με διάδραση. Μετά το τέλος λένε πως ήταν κάτι διαφορετικό που δεν έχουν ξαναπαρακολουθήσει και ότι εντυπωσιάστηκαν από τον τρόπο που λειτούργησαν αυθόρμητα τα παιδιά τους. Τα δε μάτια των παιδιών δείχνουν τον ενθουσιασμό τους! Έζησαν κάτι ξεχωριστό που θα το πάρουν μαζί τους.

Γιατί να ταξιδέψετε στη χώρα του «Πουπωςγιατί»;

Θα γνωρίσετε από κοντά μοναδικούς χορευτές ανακαλύπτοντας τις κινητικές δυνατότητες του σώματος και να νιώσουν τον παλμό της κίνησής τους. Θα ακούσετε σπουδαίους μουσικούς και θα συντονιστείτε με τον ρυθμό των διαφορετικών οργάνων. Θα ανοίξετε τα αυτιά σας και όλες τις αισθήσεις σας από τις ταξιδιάρικες μελωδίες τους. Θα νιώσετε την ατμόσφαιρα που δημιουργείται, όταν συνυπάρχουμε ουσιαστικά. Και πάνω από όλα, θα ακολουθήσετε τη φαντασία σας όχι από μια παθητική θέση αλλά εντελώς ενεργά. Γεμάτοι ερωτήματα που ψάχνουν απαντήσεις, θα πάρετε την παράσταση μαζί σας κρατώντας ένα μυστικό, τη Χαρά της Ζωής!

Μια ιδέα αυτοσχεδιασμού για γονείς από τη Σάνια

Παρατηρήστε πώς κινείστε μέσα στο σπίτι και στη συνέχεια δοκιμάστε να κάνετε το αντίθετο. Αν για παράδειγμα κινείστε γρήγορα για να προλάβετε, δοκιμάστε την αργή ταχύτητα κίνησης και ομιλίας, αντί να είστε όρθιοι, καθίστε στον καναπέ και να βάλτε τα πόδια όπως σας βολεύει, πείτε το αντίθετο από αυτό που σας έρχεται στο μυαλό, για παράδειγμα, “δεν πειράζει, ας αργήσουμε στα αγγλικά”… Και αφήστε τη φαντασία σας να βρει κι άλλα τέτοια αντίθετα. Στη συνέχεια παρατηρήστε πώς αυτή η αλλαγή επηρεάζει το σώμα σας και τους γύρω σας. Θα έχει πλάκα… Δείτε το σαν παιχνίδι, σαν πείραμα, εντάξει;

κινιτιρασ

«Στη Χώρα του Πουπωσγιατί» 

Ερεχθείου 22, Ακρόπολη |Τηλ.: 210 9248328

www.kinitiras.com | info@kinitiras.com |fb: Kinitiras

Μέρες και ώρα παραστάσεων: Κάθε Κυριακή στις 17.00

Πληροφορίες/Κρατήσεις: 210-9248328, info@kinitiras.com

 

Leave a Reply