Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΤΟΥΣ

Αυτό το καλοκαίρι, παίρνουμε βαθιά ανάσα και, τηρώντας τα μέτρα προστασίας, μικροί και μεγάλοι επιστρέφουμε σε ανοιχτούς χώρους πολιτισμού. Ο Δήμος Αθηναίων στηρίζει έμπρακτα και φέτος τον πολιτισμό, τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους σε αυτόν, μέσα από το τριετές σχέδιο Culture is Athens / Ο πολιτισμός είναι η Αθήνα. Τέσσερις  εμβληματικοί και αγαπημένοι χώροι, η αγαπημένη Τεχνόπολη, τα πανέμορφα Θέατρα Κολωνού και Γκράβας του ΟΠΑΝΔΑ και ο ανακαινισμένος Κινηματογράφος ΑΒ, φιλοξενούν έως τον Σεπτέμβριο ένα πλούσιο πρόγραμμα που τα έχει όλα: συναυλίες, φεστιβάλ, θεατρικές και μουσικοθεατρικές παραστάσεις και χορευτικές performances και – φυσικά – τους πιο αγαπημένους μας καλλιτέχνες επί σκηνής μετά από πολύ καιρό!

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν… Αγαλματάκια ακούνητα, να γυρίσουν γύρω γύρω με τους μήνες, να τραγουδήσουν μια τρελή Αλφαβήτα με τον Άνθρωπο Ορχήστρα, να αγκαλιάσουν τη Γη και να σώσουν τον Πλανήτη, να μαθητεύσουν ως μάγοι κοντά στον Γκαίτε, να μιλήσουν και να σωπάσουν με τους Μίλα και Σουτ, να γιορτάσουν στου Νουριάν, να ζεστάνουν τις καρδιές τους με τον Ραφτάκο των Λέξεων, να πετάξουν ψηλά με ένα μπαλόνι, να φέρουν τον Κόσμο Ανάποδα, να ταξιδέψουν στο διάστημα με τον Μικρό Πρίγκιπα και να αντιμετωπίσουν τον Οδοντοχαλάστρα και τη Γλυκοσυμμορία του.

Ο Πολιτισμός είναι η Αθήνα, λοιπόν, και ξεκινάμε την αναλυτική παρουσίαση του παιδικού προγράμματος με τον θερινό Κινηματογράφο ΑΒ, στα Πατήσια, έναν ιστορικό χώρο που ανανεώθηκε και ανοίγει ξανά τις πόρτες του στο κοινό!

ΤΡΙΤΗ 06.07 | 21.00

Παιδική Θεατρική Παράσταση

Αγαλματάκια ακούνητα… Μέρα ή νύχτα; από το Θέατρο Σκάλα

Μια αστυνομική ιστορία αγάπης για μικρούς και μεγάλους, με ηθοποιούς εντυπωσιακές κούκλες, αγάλματα και σκιές που ζωντανεύουν… ένα μουσείο! Μια παράσταση γεμάτη χιούμορ, μυστήριο, ρομαντισμό και πολλές ανατροπές που εξοικειώνει τα παιδιά με τη μυθολογία, την τέχνη και την πλούσια ιστορία μας.

ΤΡΙΤΗ 13.07 | 20.00

Παιδική Θεατρική Παράσταση

Γύρω – γύρω μήνες από την ομάδα Μικρός Νότος

Μία μουσικοπαιδαγωγική παράσταση με ζωντανή μουσική βασισμένη στο ελληνικό λαϊκό παραμύθι «Η Κυρά Καλή και οι 12 μήνες». Τα παιδιά ζουν την κάθε εποχή με τα ξεχωριστά της έθιμα, με τις γιορτές και τα παραδοσιακά παιχνίδια που πάντα πρόσφεραν σύνδεση με τον κύκλο των εποχών και τις εναλλαγές στη φύση.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16.07 20.30

Παιδική Μουσική Παράσταση

Μια τρελή αλφαβήτα με τον Άνθρωπο Ορχήστρα με τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο

Μια παράσταση με πολλή μουσική, τραγούδι, κέφι και χορό που αγαπήθηκε από τα μικρά και μεγάλα παιδιά σε όλη την Ελλάδα, επιστρέφει δυναμικά, για τρίτη χρονιά, σε μια ανανεωμένη προσέγγιση που αξίζει να δείτε και… να ξαναδείτε!

Τρίτη 20.07 19.00

Παιδική Θεατρική Παράσταση

Αγκαλιάστε τη γη, σώστε τον πλανήτη από την ομάδα Θέατρον

Ο πλανήτης αρρωσταίνει και δεν έχει μείνει πολύς χρόνος… Τα ξωτικά μας χρειάζονται βοηθούς! Η λύση θα δοθεί από τα παιδιά! Θα καταφέρουν άραγε να περάσουν όλες τις δοκιμασίες; Μια διαδραστική παράσταση με άξονα το θεατρικό παιχνίδι και τον χορό που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23.07 21.00

Παιδική Θεατρική Παράσταση

Ο μαθητευόμενος μάγος του Γκαίτε από το Κουκλοθέατρο ΑΦΟΥ

Ο ανίατος βήχας του Φον- Βιξ βάζει όλη την πολιτεία σε μπελάδες. Ο πιστός του φίλος Τσουρούφλης αποφασίζει να πάει να βρει τον καλοσυνάτο μάγο Μερκούριο για να του δώσει ένα μαγικό φίλτρο για τον δρακόβηχα, αλλά ο μικρός μαθητευόμενος μάγος τα κάνει όλα – στην κυριολεξία – μούσκεμα! Μια μοναδική κουκλοθεατρική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους μέσα από το παραμύθι του Γκαίτε.

ΣΑΒΒΑΤΟ 24.07 20.30

Παιδική Διαδραστική Θεατρική Παράσταση

Μίλα και σουτ! από την ομάδα Κοπέρνικος

Στην πόλη της Μελωδίας, οι βροντόφωνες και φλύαρες νότες έχουν διώξει τις σιωπηλές και ντροπαλές παύσεις. Ζουν έτσι τραγουδώντας ακατάπαυστα έχοντας χάσει, όμως, την ουσία και το νόημα της μουσικής… Ένα έργο που περιστρέφεται γύρω από τις έννοιες της αυτογνωσίας και του θάρρους, ενώ πραγματεύεται ακόμη τη δύναμη της φιλίας, της ομαδικότητας και της συνεργασίας που δεν καταργούνται από τη διαφορετικότητα αλλά ωφελούνται απ’ αυτήν.

Στη συνέχεια περνάμε στο Θέατρο Κολωνού, όπου σηκώθηκε ήδη από τον Ιούνιο η αυλαία των παιδικών παραστάσεων με την υπέροχη ανατρεπτική κωμωδία Μια γιορτή στου Νουριάν του Volker Ludwig από την ομάδα Συντεχνία του Γέλιου και τον Βασίλη Κουκαλάνι. Μα και η συνέχεια είναι εξίσου ενδιαφέρουσα!

ΤΡΙΤΗ 06.07 20.30

Παιδική Θεατρική Παράσταση

Ο Ραφτάκος των λέξεων του Αντώνη Παπαθεοδούλου από την ομάδα Μικρός Νότος

Ένα σύγχρονο παραμύθι που έχει κερδίσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων, τρυφερό, συγκινητικό και επίκαιρο όσο ποτέ, μιλά για τη δύναμη των λέξεων, για την ανάγκη της ανθρώπινης επικοινωνίας, για την αγάπη, την παρηγοριά και τη ζεστασιά που προσφέρει ο ανθρώπινος λόγος.

ΤΡΙΤΗ 20.07 20.30

Παιδική Θεατρική Παράσταση

Λέω να πετάξω του Δημήτρη Μπασλάμ

Πού πάνε τα μπαλόνια όταν φεύγουν από τα χέρια μας; Πόσο ψηλά θα ανέβει; Ποια θα είναι η διαδρομή του; Τι θα συναντήσει; Μια αλληγορική οπτικοακουστική ιστορία, για μικρούς και μεγάλους, από τον βραβευμένο μουσικό και συγγραφέα παιδικών βιβλίων.  

Τέλος, οι μικροί μας φίλοι, θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το Θέατρο Γκράβας, που φιλοξενεί τρεις πολύ αγαπημένες και διασκεδαστικότατες παραστάσεις.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 02.07 20.30

Παιδική Μουσικοθεατρική Παράσταση

Ο κόσμος ανάποδα από την ομάδα Κοπέρνικος

Μία μοναδική μουσικοθεατρική παράσταση με πρωταγωνιστές την αφελή Ορτανσία και τον ξερόλα Υάκινθο που διαθέτουν μια απερίγραπτη όρεξη να αφηγηθούν στα παιδιά παραμύθια με τον δικό τους ανατρεπτικό τρόπο, αλλά και τη μάγισσα Σκουποξυλάνθη, τον Μπομπ τον χαμαιλέοντα, τον κύριο Γρουσουζέλο, τους Πειρατές της Τσιχλόφουσκας και την άγρια φυλή των Κάμα Τούμπα!

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16.07 20.30

Παιδική Θεατρική Παράσταση

Ο μικρός πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σαιντ – Εξυπερύ από την ομάδα Όνειρο ήτανε

Μετά τη μεγάλη έκρηξη, χιλιάδες πλανήτες και αστεροειδείς εκσφενδονίζονται στο διάστημα κρύβοντας απρόσμενες εκπλήξεις… Μία παράσταση διασκεδαστική, ατμοσφαιρική και ανθρώπινη που προβάλλει αξίες, αναδεικνύει τη διαφορετικότητα και μαγεύει τα παιδιά.

ΠΕΜΠΤΗ 22.07 20.30

Κουκλοθεατρική Παράσταση

Ο Οδοντοχαλάστρας & η Γλυκοσυμμορία του από την ομάδα ΑΦΟΥ

Μία παράσταση που χαρίζει απλόχερα το γέλιο και τη διασκέδαση μέσα από μια πρωτότυπη και αστεία ιστορία με εντυπωσιακά εναλλασσόμενα σκηνικά, πολλή μουσική και χειροποίητες κούκλες.

Πέραν των αμιγώς παιδικών, το πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων περιλαμβάνει πολλές ακόμα παραστάσεις τις οποίες μπορεί να παρακολουθήσει όλη η οικογένεια αν τα παιδιά δεν είναι πολύ μικρά! Εμείς επιλέγουμε ενδεικτικά: Τη «Μαγεία του Τάνγκο – Tango Magia» από το Athens Tango Ensemble και το «Sembrando Flamenco Noches de lunares» από τη χορευτική ομάδα Sembrando Flamenco, στον κινηματογράφο ΑΒ, τις συναυλίες των MELISSES, της Άλκηστης Πρωτοψάλτη και του Μιχάλη Χατζηγιάννη, του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και των Onirama στην Τεχνόπολη, τη θεατρική παράσταση «Της Άρτας το Γιοφύρι» και τις συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων στο θέατρο Κολωνού.

Αν, τώρα, έχετε στείλει τα παιδιά κατασκήνωση/χωριό/εξοχικό ή έχετε baby/kid sitter που σας επιτρέπει τις βραδινές εξόδους ή αν ο/η σύντροφός σας αναλάβει τη φροντίδα τους και εσείς ξεπορτίσετε με την παρέα σας, οι επιλογές σας ξαφνικά πολλαπλασιάζονται. Μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες: www.athenstechnopolis.gr και www.opanda.gr

Έπειτα από έναν τόσο δύσκολο χειμώνα, χρειαζόμαστε τον Πολιτισμό και ο Πολιτισμός χρειάζεται εμάς! Ευτυχώς, ο Πολιτισμός είναι η Αθήνα! Πλένουμε χέρια, φοράμε μάσκες, κρατάμε αποστάσεις και -ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ- διασκεδάζουμε!

Leave a Reply