Ο ΜΙΚΡΟΣ ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΣ: ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΜΥΘΟΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

pq-T0S6gΈνα παραμύθι για τη δύναμη της θέλησης, την πίστη σε μια ιδέα, για τη σημασία των στόχων στη ζωή μας, για τα όνειρα που με αφοσίωση μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Όσο μεγάλα κι αν είναι…  Για όλα αυτά μιλά «Ο Μικρός Ονειροπόλος», η καινούρια παιδική παράσταση που ετοίμασε γι’ αυτή τη σεζόν το Ρέον Θέατρο και η οποία παίρνει τη σκυτάλη από το αγαπημένο «Αηδόνι του Αυτοκράτορα» που παίχτηκε με επιτυχία τις δύο περασμένες σεζόν.

Το κείμενο υπογράφει ο Μάνος Ζερβάκης, τη σκηνοθεσία η Ξανθή Ταβουλαρέα-ιδρυτικό μέλος του Ρέον, ενώ στο ρόλο της αφηγήτριας βρίσκουμε μια από τις πιο στενές συνεργάτιδες της, την Βαρβάρα Πεντζερίδου.. Επιστρατεύοντας κούκλες, παντομίμα, αφήγηση, τραγούδι, βίντεο και θεατρικό παιχνίδι, οι συντελεστές θα συστήσουν στους μικρούς θεατές-παιδιά 4 ετών και πάνω- τον Μικρό Ονειροπόλο.

Ένα αδύνατο αγόρι με κατάξανθα μαλλιά που του άρεσε να βοηθά την οικογένειά του, να παίζει με τους φίλους του, να υπερασπίζεται το καλό, να χαμογελά και να ονειρεύεται διαρκώς πως μια μέρα θα γίνει πρίγκιπας. Οι φίλοι του τον κορόιδευαν: «Ναι, καλά, σιγά τα αυγά! Απ’ το χωριό μας πού να πας βρε κακομοίρηηη; Και τόσο φτωχός που είσαι, ποτέ δεν θα γίνεις πρίγκιπας;».

Αυτός όμως δεν εγκατέλειπε ποτέ. Συνέχισε να πιστεύει στο όνειρό του. Ώσπου μια μέρα, σχεδόν μαγικά το είδε να υλοποιείται.

Ο Μικρός Ονειροπόλος

Το Τaλκ, με αφορμή την παράσταση, μίλησε με την Βαρβάρα Πεντζερίδου. Ας δούμε τι μας είπε

Τι χρειάζεται να διαθέτει μια παραμυθο-αφηγήτρια για να κρατήσει το ενδιαφέρον των μικρών θεατών;

Ειλικρινά δεν ξέρω τι χρειάζεται. Δεν πιστεύω ότι έχει, ας πούμε, μια καλή συνταγή και την χρησιμοποιεί στις αφηγήσεις της. Υπάρχουν τεχνικές, αλφαβητάρια αφήγησης, ένας κόσμος συνταγές, αλλά το κοινό είναι κάθε φορά διαφορετικό και έχει να κάνει με ανθρώπους. Οι άνθρωποι ευτυχώς δεν είναι όλοι οι ίδιοι, άρα και η αφήγηση δεν μπορεί πάντα να είναι η ίδια. Εξαρτάται από την αλληλεπίδραση, αυτό το στοιχείο είναι το μαγικό στις ιστορίες. Ναι μεν η παράσταση είναι έτοιμη, αλλά κάθε φορά γεννιέται ξανά και ξανά. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι τα παραμύθια μου αρέσουν και χαίρομαι πολύ όταν τα αφηγούμαι.

Τι μηνύματα περνά στα παιδιά «Ο Μικρός Ονειροπόλος»;

Να κάνουμε όνειρα, χωρίς φόβο και χωρίς ντροπή. Να μην κάνουμε εκπτώσεις στα όνειρά μας. Ή όλα στα όνειρα ή τίποτα. Καμιά φορά, εκεί που δεν έχεις κάνει καμία έκπτωση, όταν δε φοβάσαι και δεν ντρέπεσαι γι αυτά, πραγματοποιούνται κιόλας.

Αντέχει ακόμη στον χρόνο το κλασικό πλέον  «έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα»;

Είναι ανθρώπινη ανάγκη για ένα καλύτερο αύριο, όχι απλώς ένα τσιτάτο που το λέμε οι παραμυθάδες για να κλείσουμε την ιστορία. Να ζήσουμε καλύτερα, να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, να ζήσουμε σε έναν καλύτερο κόσμο, να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο για εμάς και τα παιδιά μας. Είναι μια ευχή, το κλείσιμο μιας προσευχής.

Ποιο ήταν το πρώτο παραμύθι που σας διηγήθηκαν ή διαβάσατε εσείς και θα το θυμάστε για πάντα;

Θα θυμάμαι την ιστορία του Μίχαελ Έντε «Ιστορία χωρίς Τέλος», για όλες αυτές τις περιπέτειες που έζησα νοερά διαβάζοντάς την και φυσικά την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων». Άλλωστε, μεγαλώνω και πρέπει να αρχίσω να γιορτάζω τα αντιγενέθλια που έχουν περισσότερο ενδιαφέρον.
9Iz_xDnQ

Ταυτότητα Παράστασης 
Ο Μικρός Ονειροπόλος

Κείμενο: Μάνος Ζερβάκης
Θεατρική Απόδοση – Σκηνοθεσία: Ξανθή Ταβουλαρέα
Αφήγηση: Βαρβάρα Πεντζερίδου
Φωνή Πριγκίπισσας: Μυρτώ Τερζοπούλου
Κούκλες –Αντικείμενα: Ρέον Θέατρο
Μουσική Επιμέλεια: Βαλάντης Τερζόπουλος
Πρεμιέρα: Κάθε Κυριακή στις 12:00
Πού: Ανοιχτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης, Αίθουσα Θεατρικού Παιχνιδιού, Μενεμένης 5, Νέα Ιωνία (στάση Πευκάκια)
Διάρκεια: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Εισιτήρια: 8 € (γενική είσοδος), 5 € (προπώληση)
Προπώληση: Viva.gr και στο Ανοιχτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης (ισόγειο)
Κρατήσεις θέσεων: 210 2778618

Για παραστάσεις σε δήμους και συλλόγους καλέστε στο 698 9406898

Leave a Reply