Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΟΝ ΠΕΤΡΟΠΟΛΕΜΟ

Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμοΤο Μουσείο Μπενάκη, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το θέατρο Θησείον σε συνεργασία με την PRO4 παρουσιάζουν το έργο του Δημήτρη Σπύρου “Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο”, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη, για παιδιά τελευταίων τάξεων δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.

Σ’ ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας βλέπουμε, μέσα απ’ τα μάτια των παιδιών, μια σημαντική περίοδο απ’ την εξόριστη ζωή του «αιώνιου έφηβου» Μίκη Θεοδωράκη. Η μουσική του γεμίζει τις ψυχές των νέων, οι οποίοι αφήνουν τις πέτρες για να ακούσουν τις μελωδίες του, που έμελλαν να σημαδέψουν ολόκληρη την Ελλάδα. Μια ωδή στην ελευθερία, την ειρηνική συνύπαρξη και τις ξεχασμένες αξίες διανθισμένη από δημοτικά τραγούδια και την αυθεντική μουσική του Μίκη.

Στον ρόλο του αφηγητή ο Γιάννης Καλαντζόπουλος.

Στον ρόλο του Μίκη ο Γεράσιμος Σκαφίδας.

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Σπύρου Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο έχει αγαπηθεί ήδη από τους αναγνώστες (Εκδόσεις Πατάκη) και έχει γίνει αφορμή για πολλές εργασίες στο σχολικό περιβάλλον. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με μία ιστορική περίοδο για την Ελλάδα (1966-1974). Γνωρίζουν σημαντικές προσωπικότητες (Μ. Θεοδωράκης, Γ. Ρίτσος, Γ. Σεφέρης, Ο. Ελύτης κ.α.), χωρίς η παράσταση να παίρνει πολιτική θέση πάνω στα γεγονότα. Τέλος, θα ακούσουν ζωντανά υπέροχα δημοτικά τραγούδια και αξέχαστες δημιουργίες του Μίκη (“Η Μαργαρίτα η Μαργαρώ”, “Άξιον Εστί”, “Άρνηση”, “Νύχτια μαγικιά” κ.α.).

Μια καλογραμμένη εξιστόρηση βιωμένων γεγονότων. Η γλώσσα είναι αυθεντική και συντελεί στο να μεταφέρεται η ατμόσφαιρα της εποχής. Σ’ έναν σύγχρονο κόσμο, όπου οι αξίες των ανθρώπων έχουν πάει περίπατο, ο συγγραφέας έρχεται να μας υπενθυμίσει ξεχασμένους «άγραφους» νόμους…

Η παράσταση επίσης ασχολείται με τους στόχους που βάζει ένας έφηβος στην μαθητική του ζωή όπως επίσης με τις σχέσεις με τους συνομηλίκους και τους γονείς. Οκτώ ηθοποιοί δημιουργούν μπροστά στους θεατές μία παράσταση με γρήγορο ρυθμό, περιπέτεια, αγωνία και πάρα πολλές αστείες αλλά και συγκινητικές σκηνές. Συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην ιστορία και τους θεατές αποτελεί ο Γιάννης Καλαντζόπουλος, η φωνή του οποίου έχει συντροφεύσει γενιές και γενιές παιδιών.

Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο

Πρωτότυπο κείμενο: Δημήτρης Σπύρου

Θεατρική διασκευή – Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Νίκος Ορέστης Χανιωτάκης

Μουσική Διδασκαλία – Ενορχηστρώσεις: Γιάννης Μαθές

Σκηνικά: Έλλη Εμπεδοκλή

Κοστούμια: Αναστασία Σπάνθη

Επιμέλεια κίνησης-Χορογραφίες: Μαργαρίτα Βαρλάμου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλέκτρα Κομνινίδου

Ερμηνεύουν: Μπέτυ Αποστόλου, Ισιδώρα Δωροπούλου, Γιάννης Καλαντζόπουλος, Φάνης Μιλλεούνης, Ελισάβετ Μπούρα, Στέφανος Παπατρέχας, Γεράσιμος Σκαφίδας, Δημήτρης Σταματελόπουλος.

Συμπαραγωγή: Μανόλης Σάρδης / PRO4 & Καλλιτεχνική εταιρεία ΜΥΘΩΔΙΑ

Παραστάσεις για σχολεία:

Καθημερινά το πρωί για ομάδες και σχολεία από 19 Οκτωβρίου 2017 και στους 3 συνεργαζόμενους χώρους κατόπιν συνεννόησης.Η παράσταση μπορεί να παιχτεί και σε σχολικές αίθουσες.

Μουσείο Μπενάκη: 360 θέσεις (Δίνεται έμφαση στην Πέμπτη και την Παρασκευή. Αυτές τις δύο ημέρες το μουσείο είναι ανοιχτό και οι μαθητές μπορούν να περιδιαβούν δωρεάν σε κάποια από τις περιοδικές εκθέσεις που υπάρχουν την συγκεκριμένη περίοδο στους χώρους του. Οι εκθέσεις του μουσείου είναι κλειστές Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη.)
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: 295 θέσεις (Οι παραστάσεις για σχολεία δίνονται κάθε Τετάρτη αλλά και τις υπόλοιπες μέρες κατόπιν συνεννόησης).
Θησείον: 130 θέσεις (καθημερινές παραστάσεις)

Leave a Reply