ΓΥΡΩ-ΓΥΡΩ ΜΗΝΕΣ, ΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ

Μπροστά πηγαίνει η κυρά-Καλή, από το παραδοσιακό παραμύθι «Η κυρά Καλή και οι 12 μήνες»… Γνωρίζει και συστήνει μήνες και εποχές, με παινέματα, με βλέμμα ξύπνιο και ανοιχτή καρδιά, με έμφαση στα ξεχωριστά χαρίσματα. Αναδεικνύει τα καλούδια σε κάθε έναν από τους μήνες που συναντά, τον ευχαριστεί για τα δώρα που προσφέρει και για τις ομορφιές του. Με παραδοσιακά έθιμα, παιχνίδια της αυλής και τραγούδια, η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος δημιούργησε μια παράσταση, για παιδιά από 3 ετών, η οποία αλλάζει, όπως αλλάζουν οι μήνες και οι εποχές στη φύση.

Η παράσταση «Γύρω-γύρω μήνες» είναι κάθε φορά και μια γιορτή για το Φθινόπωρο, για το Χειμώνα, για την Άνοιξη, για το Καλοκαίρι και για τα δώρα που φέρνει ο κάθε μήνας. Φορώντας ακόμα τα… φθινοπωρινά της, γιορτάζει έθιμα και παραδόσεις του Νοεμβρίου, με τραγούδια, αινίγματα και παροιμίες για αυτή την εποχή, με παιχνίδια που παραδοσιακά έπαιζαν μικροί και μεγάλοι στα νυχτέρια. Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, παρουσιάζεται στη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών, στον ανοιχτό χώρο του Αισθητικού Δάσους Υμηττού (δίπλα στη Μονή Καισαριανής). Στον ίδιο χώρο θα βρεθεί ξανά, αλλιώτικη, καθώς κυλά ο χρόνος και αλλάζει η εποχή, τον Χειμώνα, την Άνοιξη και το Καλοκαίρι.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 λεπτά
ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: 8 ευρώ (μέρος των εσόδων στηρίζουν τη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών)
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ : 6946 114200 (Ναυσικά Πύρρου)
Οι θέσεις είναι περιορισμένες & θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Η παράσταση έχει ρυθμό σύγχρονο, στηρίζεται σε μουσικοπαιδαγωγικές αρχές και αντλεί πλούτο, γνώση και εμπειρία από το χθες, από έθιμα και παραδόσεις. Τα διαδραστικά μέρη της ακολουθούν τα τραγούδια, τα παιχνίδια και τα έθιμα, όπως τα συναντάμε στην παράδοσή μας.

mikros-notos-gyrogyromines-lowres

Δείτε περισσότερα στο: http://goo.gl/PIVVvU

Δείτε το event στο facebook!

Ο σκηνοθέτης και μουσικός Πέτρος Δαμουλής έγραψε το παραμύθι σε έμμετρο λόγο, δένοντάς τον με παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα ακούσματα, που φέρνουν στη σκηνή ήχους και εικόνες από τη φύση. Η μουσικοπαιδαγωγός Ελένη Τσούτσια-Λουλάκη, συνέλεξε και επιμελήθηκε το λαογραφικό υλικό, η Φλώρα Σπύρου, φιλόλογος-ειδικευμένη στο Drama in Education σχεδίασε και δίδαξε τα θεατρικά παιχνίδια και έθιμα, η ηθοποιός και υπεύθυνη παραγωγής Χρύσα Διαμαντοπούλου, συνέθεσε το εκτός παραμυθιού υλικό. Μαζί φρόντισαν ώστε η συμμετοχή των παιδιών να είναι ουσιαστική και άμεση, εμπλουτίζοντας την αφήγηση με πολλά θεατρικά και μουσικά παιχνίδια.

Τις καθημερινές, η παράσταση μαζί με τα σκηνικά και τα μουσικά της όργανα ταξιδεύει μέσα στις σχολικές αίθουσες, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη θεατρική εμπειρία σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού, αλλά και πολύτιμα εκπαιδευτικά εργαλεία στους δασκάλους τους.

mikros-notos-gyrogyromines-lowres-3

Οι συντελεστές της παράστασης:

Κείμενο Παραμυθιού-Σκηνοθεσία-Μουσική: Πέτρος Δαμουλής

Σύλληψη Ιδέας – Έρευνα Υλικού: Χρύσα Διαμαντοπούλου

Ερμηνεύουν: η μουσικοπαιδαγωγός Χαρά Ασημίνα και η ηθοποιός Δάφνη Καμμένου

Έρευνα, επιλογή και επιμέλεια λαογραφικού υλικού: Ελένη Τσούτσια-Λουλάκη, μουσικοπαιδαγωγός

Επιμέλεια κίνησης – Βοηθός σκηνοθέτη: Τατού Αγγελική Δέδε

Ιδέα-κατασκευή σκηνικού: Πέτρος Δαμουλής

Σκηνικά αντικείμενα: Ανδριάνα Βλάχου, Kέλλυ Κουλουριώτου

Κοστούμια: Μάρθα Φωκά

Επιστημονική σύμβουλος-σχεδιασμός διαδραστικού μέρους:  Φλώρα Σπύρου, φιλόλογος-εξειδικευμένη στο DRAMA IN EDUCATION

Ζωντανή μουσική: ομάδα Μικρός Νότος

Υπεύθυνη παραγωγής: Χρύσα Διαμαντοπούλου

Περισσότερα για τη μουσικοπαιδαγωγική παράσταση Γύρω-γύρω μήνες  στο: http://goo.gl/PIVVvU

Η παράσταση «Γύρω-γύρω μήνες», όπως και οι υπόλοιπες παραστάσεις της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος («Ο Κουκουμπλής» και «Αισώπου Κόμιξ!»), φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα e-yliko του Υπουργείου Παιδείας.

Leave a Reply