ΕΙΔΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “ΟΙ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ”

22448286_10155281688487955_3119273418595940835_nΌταν ενημερώθηκα ότι ο Γιάννης Σαρακατσάνης ετοίμαζε την παράσταση Οι εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο ενθουσιάστηκα, καταρχάς λόγω της πρωτοτυπίας του θέματος. Ο ενθουσιασμός συνεχίστηκε και όταν μίλησα μαζί του, πριν ανέβει η παράσταση, και κατάλαβα με πόσο ωραίο τρόπο είχε προσεγγίσει το θέμα.

Ο μεγάλος, όμως, ενθουσιασμός ήρθε κατά τη διάρκεια της παράστασης. Πέντε είναι τα βασικά στοιχεία που θέλω να τονίσω:

  1. Η πρωτότυπη σύλληψη ιδέας και το φρέσκο κείμενο του Γιάννη Σαρακατσάνη
  2. Η εξαιρετική μινιμαλιστική σκηνοθεσία, με άριστη χρήση του λευκού σκηνικού, της μουσικής και κυρίως του video wall (συνήθως οι βιντεοπροβολές μπαίνουν σε παιδικές παραστάσεις απλά για να μπουν… Όχι σε αυτή την περίπτωση… )
  3. Οι φοβερές, ουσιαστικά, πηγαία, κωμικές, ερμηνείες από τους 7 ηθοποιούς. Δεν ξεχωρίζω κανέναν, γιατί θα αδικήσω τους υπόλοιπους. Κλαίγαμε από τα γέλια, μόνο και μόνο με τις φάτσες τους!
  4. Η μετάδοση γνώσης και τα μαθήματα ζωής χωρίς ΚΑΝΕΝΑ διδακτισμό.
  5. Το κίνητρο που έδωσε η παράσταση στα παιδιά για να εξερευνήσουν και να αγαπήσουν την επιστήμη, φεύγοντας από το θέατρο.

Πάνω στη σκηνή παρελαύνουν πρωτόγονοι άνθρωποι, ο Θαλής ο Μιλήσιος, ο Γουτεμβέργιος, ο Γαλιλαίος, ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, ο Τόμας Έντισον και άλλοι περισσότερο ή λιγότερο γνωστοί εφευρέτες, του παρελθόντος (κυρίως), αλλά και του παρόντος και του μέλλοντος. Έτσι, τα παιδιά και οι μεγάλοι (ξέρετε πόσα μάθαμε ή θυμηθήκαμε ξανά κι εμείς οι συνοδοί;) γνωρίσαμε τις σημαντικότερες εφευρέσεις της ιστορίας του πλανήτη μας, γελώντας και διασκεδάζοντας! Και φυσικά έτσι μάθαμε αβίαστα… διότι η σοφία κρύβεται στην απλότητα! Και μας δόθηκαν αφορμές για δεκάδες σοβαρές συζητήσεις, με σημαντικότερες το γυναικείο ζήτημα {δεν σας κρύβω ότι θα ήθελα πιο αναλυτικά την ιστορία της Μαρί Κιουρί επί σκηνής} και την κόντρα εκκλησίας και επιστήμης.

Οι εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο

Με το που γυρίσαμε στο σπίτι, επιστρατεύσαμε google και βιβλία για να συμπληρώσουμε ή να εμπεδώσουμε πληροφορίες που πήραμε κατά τη δίωρη παραμονή μας στο Γκλόρια Όντως έτσι εφευρέθηκε ο τροχός; Γιατί, δηλαδή, οι γυναίκες δεν πήγαιναν πανεπιστήμιο; Και η Κουρί πώς πήγε, δηλαδή; Τι είπαμε ότι είναι αίρεση; Οι παπάδες δεν τη γούσταραν ποτέ την επιστήμη; Ο Θαλής φορούσε αντιηλιακό στην Αίγυπτο; Και πώς δεν έπαθε έγκαυμα; Ο Γουτεμβέργιος ήταν λίγο σπαστικό ως παιδάκι, ε μαμά; Χειρότερος από μένα… Ο άνθρωπος είναι εφεύρεση; Εσύ τι προτιμάς, Μπελ ή Έντισον; Το πιάτο είναι κι αυτό εφεύρεση; Γιατί η Αμερική, δηλαδή, ανακαλύφθηκε και όχι εφευρέθηκε; Τι εννοείς ότι πριν 20 χρόνια δεν είχατε ίντερνετ; Φιλμ; Τι φιλμ, καλέ; Σοβαρά έχεις να μας δείξεις τηλεγραφήματα; Αποκλείεται. Τι γλώσσα μιλούσαν οι πρωτόγονοι; Εμένα ποιος με εφηύρε; Πότε θα πάρω κινητό; Καλά είναι δυνατόν λίγο πιο παλιά να μην είχαν όλοι βιβλία; Καλύτερα, πάντως, δεν είχαν διάβασμα… Δεν θέλω να διαβάσω Αγγλικά. Ποιος εφηύρε τις ξένες γλώσσες; Τον Αρχιμήδη που είπε το Εύρηκα γιατί δεν τον είπαν αναλυτικά; Πότε θα πάρουμε 3D printer;) 

Θα σας πρήξουν λίγο, σας το λέω… Αλλά είναι για καλό σκοπό!

Πηγαίνετε, λοιπόν, άμεσα στο Γκλόρια! Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να μαθαίνετε μαζί με τα παιδιά σας με χιούμορ. Άλλωστε, όπως μας έχει πει ο Γιάννης Σαρακατσάνης, το χιούμορ, στα θεμέλιά του, είναι το ίδιο και για τα παιδιά και για τους μεγάλους. Σας ευχόμαστε να περάσετε ένα απολαυστικό δίωρο!

efevreseis-theatro-gkloria-gen-e1507816375523

Οι εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Γιάννης Σαρακατσάνης
Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική: Νίκος Τσέκος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Animation – Προβολές: Χρυσούλα Κοροβέση & Μάριος Γαμπιεράκης
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Σταύρος Γιαννουλάδης, Θανάσης Ζερίτης, Τζεφ Μαραάουι, Αλεξάνδρα Ούστα, Γιάννης Σαρακατσάνης, Κίμων Φιορέτος, Σωσώ Χατζημανώλη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Θέατρο Γκλόρια

Ιπποκράτους 7, Αθήνα

Tηλ. επικοινωνίας:  210 360 0832

Έναρξη παραστάσεων : 14 Οκτωβρίου| Κάθε Σάββατο στις 15:00|Κάθε Κυριακή στις 11:30 και στις 15:00
Τιμές εισιτηρίων: κανονικό 12 €, μειωμένο 10 € (ανέργων, ΑΜΕΑ και εκπαιδευτικών)

Πληροφορίες-κρατήσεις: 210-9213310

Για ομαδικές κρατήσεις:  210 5767 193, 210 5752 978, 697 4810 416

Προπώληση εισιτηρίων:
www.viva.grwww.gloriatheater.gr , Viva Kiosk Σύνταγμα, Media Markt, Seven Spots, Reload, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης και στα ταμεία του θεάτρου.

Leave a Reply