ΕΙΔΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ”

Την προηγούμενη Κυριακή βρεθήκαμε στο ιστορικό θέατρο Ακροπόλ για να παρακολουθήσουμε τη νέα παράσταση “Οι τρεις σωματοφύλακες”, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Νικολαΐδη, ένα έργο που, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος ο σκηνοθέτης, σπάνια παρουσιάζεται στο σανίδι, λόγω της ειδικής δυσκολίας και των ειδικών δεξιοτήτων που περιέχει (ξιφομαχίες, ομαδικές συμπλοκές).

Απολαύσαμε, λοιπόν, ένα όμορφο θέαμα σε μια φιλόδοξη παραγωγή, που έφερε μικρούς και μεγάλους σε επαφή με το κλασικό αριστούργημα του Αλέξανδρου Δουμά. Η ιπποτική αυτή ιστορία μάς ταξίδεψε πίσω στον 17ο αιώνα, τότε που κυριαρχούσαν η γενναιότητα, ο σεβασμός και ο πληθυντικός ευγενείας και μας δίδαξε τις βασικές αρχές της τιμιότητας, του ψυχικού σθένους και βέβαια των μέγιστων αρετών, αυτών της φιλίας και της συντροφικότητας, που ήταν τα κύρια μοτίβα του έργου..

3s-3

Για όσους δεν φέρνουν στο νου τους την ιστορία του Δουμά, θυμίζουμε ότι ο νεαρός Ντ’ Αρτανιάν ξεκινάει από το χωριό του, με την ευχή του πατέρα του, λίγα χρήματα κι ένα ψωραλέο άλογο για να πάει στο Παρίσι με όνειρο του να γίνει σωματοφύλακας του βασιλιά. Πράγματι, τα καταφέρνει κυριολεκτικά με το σπαθί του! Μετά από πολλές περιπέτειες, συμπτώσεις και παρεξηγήσεις και αφού είναι έτοιμος να μονομαχήσει και με τους τρεις τους, εν τέλει συμφιλιώνεται με τους διάσημους ξιφομάχους-σωματοφύλακες του βασιλιά, Άθω, Πόρθο και Άραμι και γίνονται αχώριστοι. Παράλληλα, ο Ντ’ Αρτανιάν ερωτεύεται τη νεαρή Κωνστάνς, έμπιστη της βασίλισσας της Γαλλίας και καλείται να αντεπεξέλθει σε μια περιπέτεια… κυνηγιού διαμαντιών από την οποία θα βγει κερδισμένος χάρη στις ικανότητές του και στη συμβολή και αφοσίωση των αδελφικών φίλων του. Αντίπαλοί του θα είναι ο περιβόητος ιντριγκαδόρος Καρδινάλιος Ρισελιέ, καθώς και μια σατανική μυλαίδη και ένας μοχθηρός κόμης, που δολοπλοκούν, θέλοντας να βγάλουν από τη μέση τον αφελή Βασιλιά της Γαλλίας, εκμεταλλευόμενοι την απιστία και τη δυσαρέσκεια της συζύγου του, που… μάλλον προτιμά τον Δούκα της Αγγλίας.

somatofylakes-3

Η εξαιρετική διασκευή του Φίλιππου Μανδηλαρά σεβάστηκε το κλασικό κείμενο, αλλά ήταν φρέσκια και κατάλληλη για… νεαρούς θεατές. Ο δε σκηνοθέτης κατάφερε να μας κάνει να βιώσουμε μια περιπέτεια, με εξαίρετες μουσικές συνθέσεις του Θωμά Καραχάλιου, καταιγιστική δράση που κρατούσε αμείωτο το ενδιαφέρον μας, δεξιοτεχνικές ξιφομαχίες που εντυπωσίαζαν (μπράβο στον Γεννάδιο Πάτση, υπεύθυνο διδασκαλίας), θεαματική κινησιολογία υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Μαργαρίτη και αξιοσημείωτες ερμηνείες από τους έντεκα ηθοποιούς, που ενσάρκωσαν όλους τους ρόλους. Με άλλα λόγια, από τις σκληρές πολλές φορές καταστάσεις και τη βαριά ατμόσφαιρα του πρωτοτύπου, οι συντελεστές έχουν κρατήσει μόνο τις συνεχείς και με πολύ χιούμορ παρουσιασμένες σκηνές ξιφομαχιών και τις βασικές παραμέτρους των σχέσεων των προσώπων, χωρίς όμως να τονίζουν πουθενά τη βία και τη σκληρότητα του Δουμά. Τα σκηνικά και τα κοστούμια εποχής, φτιαγμένα από τον Γιάννη Μετζικώφ, οι μάσκες, τα καπέλα και οι υψηλής ευκρίνειας βιντεοπροβολές λειτουργούν εικαστικά ως έργα τέχνης και εξυπηρετούν άριστα την πλοκή.

Φυσικά, το μότο «Ένας για όλους και όλοι για έναν», το περιλάλητο μήνυμα των σωματοφυλάκων, βαθιά ανθρώπινο, διαχρονικό και επιτακτικό όσο ποτέ άλλοτε, αποτελεί τον εκπαιδευτικό στόχο της παράστασης και τα παιδιά φεύγουν χαρούμενα και εντυπωσιασμένα, έχοντας κατανοήσει ότι η συνεργασία, η ομαδικότητα και η φιλία μόνο να τα ωφελήσουν μπορούν.

Tip 1: Όταν πάτε στο Ακροπόλ, προμηθευτείτε μαξιλάρι για τους μικρούς συνοδούς σας! Είναι άνετο και τους βοηθάει να βλέπουν τέλεια όλη τη σκηνή, ανεξάρτητα από το ποιος κάθεται μπροστά τους!

Tip 2: Η παραγωγή είναι μιας νέας εταιρείας, της Σοφής Κουκουβάγιας, που φαίνεται να ήρθε για να μείνει στο παιδικό θέατρο και ευελπιστεί να κερδίσει το “χρυσό βραβείο” θέασης στη συνείδηση όλων των παιδιών και των παιδαγωγών. Με τη σοφία που μαρτυρά το όνομα και το έμβλημά της, υπόσχεται να διατηρήσει τα κλασικά πρότυπα της τέχνης του θεάτρου, με το χτυποκάρδι κάθε παράσταση να είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

Ακροπόλ
Ιπποκράτους 9-11
Τηλ: 2103648303
Παραστάσεις:  Σάβ. 3 μ.μ., Κυρ. 11 π.μ., 3 μ.μ.

Leave a Reply