ΕΙΔΑΜΕ ΤΗΝ ΟΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ “Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΙΒΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥΛΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ”

Πρίγκιπας Ιβάν και Πουλί φωτιάς Φινάλε - φωτό Γερ. ΔομένικοςΟ πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς είναι ένα συναρπαστικό μουσικό παραμύθι με υπέροχες μελωδίες, πολύχρωμα σκηνικά, εντυπωσιακά κοστούμια, γερές δόσεις χιούμορ, μαγικά κόλπα κι ένα καστ υψηλών προδιαγραφών, που μικροί και μεγάλοι είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017  στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η πρεμιέρα της νέας όπερας για παιδιά και νέους του συνθέτη και σκηνοθέτη Θοδωρή Αμπαζή σε λιμπρέτο της Σοφιάννας Θεοφάνους μάς ενθουσίασε, γεγονός που φάνηκε στο… χειροκρότημα, που δεν σταματούσε για ώρα. Τα παιδιά μου έχουν δει αρκετές φορές όπερα, και όχι μόνο παιδικές παραστάσεις, οπότε ήταν εξοικειωμένα με τους ιδιαίτερους κώδικές της, αλλά σε κάθε περίπτωση, η παράσταση αποτελεί μια ιδεώδη εισαγωγή στον υπέροχο αυτό κόσμο, ακόμα και για παιδιά που δεν έχουν παρακολουθήσει στο παρελθόν λυρικό θέατρο.

Βασισμένη σε γνωστό ρώσικο παραμύθι, στο όποιο βασίστηκε και το διάσημο μπαλέτο του Ιγκόρ Στραβίνσκι, η παράσταση Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς, η πρώτη παραγγελία όπερας για παιδιά και νέους της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, εξιστορεί το συναρπαστικό ταξίδι του Ιβάν από την ασφάλεια του τσαρικού παλατιού στο Μαύρο Δάσος του Μάγου Βασιλιά Κοσέι. Μέσα από ένα λιτό αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακό σκηνικό, η Εναλλακτική Σκηνή μεταφέρει τους θεατές στον κόσμο της φαντασίας και του παραμυθιού. Έντονα χρώματα, μαγικά κόλπα και μεταμορφώσεις επί σκηνής συνθέτουν ένα αξέχαστο μουσικοθεατρικό ταξίδι.

22780136_10155299600832955_4829899282370481575_n

Λίγα λόγια για την υπόθεση: Όταν ο τσάρος Βιτσλάφ ανακαλύπτει ότι τα πολύτιμα χρυσά του μήλα αρχίζουν και λιγοστεύουν, αναθέτει στα τρία του παιδιά Ντιμίτρι, Βασίλι και Ιβάν να πιάσουν τον κλέφτη που κακοποιεί τη μηλιά του και να του τον παραδώσουν. Σε αντάλλαγμα, προσφέρει το στέμμα και το βασίλειό του σε όποιον τα καταφέρει. Οι Ντιμίτρι και Βασίλι είναι καλοφαγάς και μέθυσος αντίστοιχα και θεωρούν ότι το ‘χουν πανέυκολα το να γίνουν τσάροι. Ο μικρότερος αδελφός τους, ο Ιβάν, είναι κακομαθημένος και αλαζόνας, πιστεύει ότι μόνος του μπορεί να καταφέρει τα πάντα, ξεγελάει τα αδέρφια του και ξεκινάει μόνος του ένα συναρπαστικό και δύσκολο ταξίδι στο Μαύρο Δάσος του Μάγου βασιλιά Κοσέι, του μεγαλύτερου μάγου των εποχών και των παραμυθιών. Με τη βοήθεια του Βολκ, ενός Λύκου, αναζητά το χρυσό Πουλί της Φωτιάς για να το παραδώσει στον πατέρα του και να του αποδείξει ότι αξίζει να γίνει ο επόμενος τσάρος. Το πουλί είναι ένα μεγαλόσωμο, πανέμορφο πτηνό με μαγικές ικανότητες και μεγαλοπρεπές φτέρωμα, στο χρώμα της φωτιάς. Το πιο βασικό όμως; Βάζει σε μεγάλες περιπέτειες όποιον επιχειρεί να το πιάσει. Ον ασυνήθιστο, μαγικό και εκθαμβωτικό, συμβολίζει την απόλυτη ελευθερία γι’ αυτό και η κατάκτησή του σχετίζεται με την πραγματοποίηση των πιο δύσκολων στόχων, των πιο μεγάλων επιθυμιών. Μέσα από τις περιπέτειές του και τη γνωριμία του με την κόρη του Κοσέι, την Γελένα, ο Ιβάν θα μάθει από την αρχή και με δύσκολο τρόπο την αξία της ειλικρίνειας και της γενναιότητας, που εν τέλει οδηγούν στη γέννηση ενός πραγματικού Βασιλιά.

Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς

Το βασικότερο στοιχείο της παράστασης ήταν η εξαιρετική μουσική του Θοδωρή Αμπαζή, που ξεχείλιζε από λυρισμό και συναίσθημα, κλείνοντας ταπεινά το μάτι στο δάσκαλο Στραβίνσκι. Το εξαμελές ενόργανο σύνολο διεύθυνε με ζωντάνια ο Μιχάλης Παπαπέτρου. Η σκηνοθεσία του Αμπαζή, εμπνευσμένη και ευρηματική, δημιούργησε μια παράσταση γεμάτη ρυθμό, χιούμορ και φρέσκες ιδέες. Τα περίτεχνα σκηνικά και κοστούμια του Κέννυ ΜακΛέλλαν ήταν πολύχρωμα, παραμυθένια και άκρως εντυπωσιακά. Βασικό μέρος του σκηνικού, το πιο εντυπωσιακό σκηνοθετικό εύρημα, ήταν μια πελώρια μαγική ντουλάπα, η οποία κάθε φορά που άνοιγε μετέφερε τους θεατές κι σε ένα διαφορετικό μέρος, από το βασίλειο του τσάρου μέχρι το Μαύρο Δάσος.

Ο Γιάννης Καλύβας ως πρίγκιπας Ιβάν ήταν εκφραστικός και απολαυστικός, δίνοντας στον ρόλο μια έντονα κωμική διάσταση, που κέρδισε από την πρώτη στιγμή τα παιδιά. Εξίσου εκφραστική και η Βάσια Ζαχαροπούλου ως Πουλί της Φωτιάς/Γελένα. Μαζί τους ένα λαμπρό καστ πρωταγωνιστών αποτελούμενο από τους Δημήτρη Ναλμπάντη, Παναγιώτη Αθανασόπουλο, Βασίλη Δημακόπουλο, Λητώ Μεσσήνη, Γιάννη Φίλια, Νικόλα Μαραζιώτη και Μαρία Κατριβέση.

Η παράσταση θα συνεχιστεί έως τις 3 Ιανουαρίου 2018. Μην τη χάσετε. 

Πρίγκιπας Ιβάν και Πουλί φωτιάς - Β.Ζαχαροπούλου- φωτό Γερ. Δομένικος

Πρωινές παραστάσεις – Ώρα έναρξης: 11.00

22, 25, 26, 29 Οκτωβρίου 2017

5, 7, 8, 12, 19, 21, 26, 28, 29 Νοεμβρίου 2017

3, 5, 6, 10, 17, 23, 24, 30, 31 Δεκεμβρίου 2017

 Απογευματινές παραστάσεις – Ώρα έναρξης: 18.30

27 Οκτωβρίου 2017 & 2, 3 Ιανουαρίου 2018

Πρίγκιπας Ιβάν και Πουλί φωτιάς - Μαύρο Δάσος 3 - Β.Ζαχαροπούλου- φωτό Γερ. Δομένικος

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς

Μουσική σύνθεση-σκηνοθεσία: Θοδωρής Αμπαζής

Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Παπαπέτρου

Ποιητικό κείμενο: Σοφιάννα Θεοφάνους

Σκηνικά-κοστούμια: Κέννυ Μακ Λέλλαν

Κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Επιμέλεια μαγικών: Costas Funtastico

ΠΑΙΖΟΥΝ:

Τσάρος Βάτσλαβ: Δημήτρης Ναλμπάντης

Λύκος: Παναγιώτης Αθανασόπουλος

Μάγος Κοσέι: Βασίλης Δημακόπουλος

Ιβάν: Γιάννης Καλύβας

Βασίλι: Γιάννης Φίλιας

Ντιμίτρι: Νικόλας Μαραζιώτης

Πουλί της φωτιάς – Γελένα: Βάσια Ζαχαροπούλου

Νίνα: Λητώ Μεσσήνη

Μηλιά: Μαρία Κατριβέση

Αυλικοί: Χριστίνα Ασημακοπούλου, Βασίλης Δημακόπουλος, Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη, Μαρία Κατριβέση, Μιχάλης Κατσούλης, Μιράντα Μακρυνιώτη, Λητώ Μεσσήνη

Δέντρα: Χριστίνα Ασημακοπούλου, Βασίλης Δημακόπουλος, Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη, Μαρία Κατριβέση, Μιχάλης Κατσούλης, Μιράντα Μακρυνιώτη, Λητώ Μεσσήνη, Δημήτρης Ναλμπάντης

Κλεφτρόνια: Χριστίνα Ασημακοπούλου, Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη, Μαρία Κατριβέση, Μιχάλης Κατσούλης, Νικόλας Μαραζιώτης, Μιράντα Μακρυνιώτη, Δημήτρης Ναλμπάντης, Γιάννης Φίλιας

Φωνητικό σύνολο: Χριστίνα Ασημακοπούλου, Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη, Μαρία Κατριβέση, Μιχαήλ Κατσούλης, Μιράντα Μακρυνιώτη, Νικόλας Μαραζιώτης, Λητώ Μεσσήνη

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣ ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ – Τ. 2130885700 (Καθημερινά 09.00-21.00)

www.nationalopera.gr

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ PUBLIC & http://tickets.public.gr/

Εκδοτήριο Ticket Services, Πανεπιστημίου 39 & www.ticketservices.gr

Leave a Reply