ΑΫΠΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑΜΠΛΕΤ

Τα «έξυπνα» κινητά και οι ταμπλέτες αποτελούν πλέον μόνιμα… αξεσουάρ όχι μόνο των ενηλίκων αλλά και πολλών παιδιών. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics, η… έξυπνη τεχνολογία στερεί ύπνο από τους μικρούς χρήστες της.

Στο «νυσταγμένο» αυτό συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια με επικεφαλής τη δρα Τζένιφερ Φέιλμπι μετά από παρακολούθηση 2.048 μαθητών ηλικίας 10-13 ετών από σχολεία της Μασαχουσέτης. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που είχαν στο δωμάτιό τους ταμπλέτες ή smartphones κοιμούνταν 21 λεπτά λιγότερο τη νύχτα κατά μέσο όρο σε σύγκριση με όσα δεν είχαν πρόσβαση στις συσκευές πριν από τον νυχτερινό ύπνο. Ήταν επίσης αξιοσημείωτο ότι τα ίδια τα παιδιά που έκαναν τη μεγαλύτερη χρήση των «έξυπνων» συσκευών, ήταν πιθανότερο να δηλώσουν ότι αισθάνονταν στέρηση ύπνου.

Δεν ήταν όμως μόνο οι έξυπνες συσκευές που στερούσαν τα παιδιά από πολύτιμο χρόνο στην αγκαλιά του Μορφέα, σύμφωνα με τη μελέτη: και η γνωστή, κλασική τηλεόραση μεταφραζόταν σε 18 λεπτά λιγότερου ύπνου κάθε βράδυ. Σύμφωνα με τη δρα Φέιλμπι, τα ευρήματα αυτά αποτελούν προειδοποίηση για τους γονείς κατά της ανεξέλεγκτης πρόσβασης των μικρών παιδιών σε οθόνες στο υπνοδωμάτιό τους.

Leave a Reply