ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Η ψυχική ασθένεια με όλη την μυθολογία που την συνοδεύει είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί στα παιδιά από ό,τι στους ενήλικες. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο ένας και βασικότερος είναι το «στίγμα» που συνοδεύει την ψυχική ασθένεια, έτσι ώστε πολλές φορές, γονείς και συγγενείς, παρότι βλέπουν ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί τους αρνούνται να ζητήσουν βοήθεια από ειδικό ψυχικής υγείας.

Το «στίγμα» βέβαια δεν αφορά μόνο τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες ψυχιατρικούς ασθενείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ (παγκόσμιος οργανισμός υγείας) μόνο 2 στους 10 καταθλιπτικούς πάνε στον γιατρό και από αυτούς μόνο 1 στους 2 παίρνει σωστά την αγωγή του. Ένα άλλο θέμα για το οποίο οι γονείς δεν έχουν πρόσβαση σε ψυχιατρικές θεραπείες έχει να κάνει με το κόστος αλλά και το ότι το κράτος αντιμετωπίζει την ψυχική υγεία ως κάτι υποδεέστερο σε σχέση με τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας.

Ποια είναι, όμως, τα πιο συχνά προβλήματα ψυχικής υγείας στα παιδιά;

Ξεκινώντας από την βρεφική ηλικία και μέχρι τα 3 έτη εμφανίζεται ο αυτισμός, μια πολύ σοβαρή αναπτυξιακή διαταραχή των παιδιών. Επίσης, τα υπερκινητικά και παρορμητικά παιδιά, πλέον, μπορεί να πάρουν την διάγνωση Δ.Ε.Π-Υ. (διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας). Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά ενδέχεται να αντιμετωπίζουν αγχώδεις ή συναισθηματικές διαταραχές (π.χ. κατάθλιψη), ενώ στο λύκειο ξεκινάνε τα προ νοσηρά συμπτώματα της σχιζοφρένειας (αντικοινωνικότητα, μοναχικότητα και περίεργη συμπεριφορά).

Μια άλλη διαταραχή που μπορεί να έχουν τα παιδιά και ειδικά τα κορίτσια είναι η ανορεξία και η βουλιμία. Το λεπτόσωμο ιδεώδες που προβάλλεται από όλα τα Μέσα κάνει τα παιδιά να αρνούνται να φάνε ή αποτέλεσμα αυτού να μην μπορούν να ελέγξουν την βουλιμία τους.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι κάτι συμβαίνει στο παιδί μας;

Όταν ένα παιδί δεν μπορεί να συγκεντρωθεί σε τίποτα, ούτε στα μαθήματά του, ούτε στην παρακολούθηση κάποιου θεάματος, όταν χάνει βάρος και κάνει εμετούς, όταν αλλάζει συμπεριφορά ή στοιχεία προσωπικότητας είναι βέβαιο ότι κάτι συμβαίνει.

Αν βλέπουμε ένα θλιμμένο παιδί που αποσύρεται από τις καθημερινές του δραστηριότητες ή ένα έντονα συναισθηματικό παιδί χωρίς να υπάρχει αιτία και έχοντας απλά αλλάξει συμπεριφορά τότε πρέπει να συζητήσουμε με κάποιον ειδικό, είτε παιδοψυχολόγο είτε παιδοψυχίατρο.

Η διάγνωση των ψυχικών διαταραχών στα παιδιά είναι σίγουρα πολύ πιο δύσκολη από τους ενήλικες γιατί τα παιδιά δεν μπορούν να εκφράσουν εύκολα τα συναισθήματά τους.

Η θεραπεία της ψυχικής ασθένειας στα παιδιά αποτελεί συνδυασμό συζήτησης παιδοψυχολόγου με παιδοψυχίατρο και σχετίζεται με ψυχοθεραπεία αλλά και πολλές φορές με δραστηριότητες όπως είναι το κουκλοθέατρο και το παραμύθι. Ο βασικός κανόνας, πάντως, είναι ότι ζητάμε την βοήθεια ειδικού όταν παρατηρούμε αλλαγή συμπεριφοράς και διάθεσης.

2

 Ο Στάθης Μπαρτζώκας είναι ψυχίατρος. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, εκπαιδεύτηκε στην Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία (Νοσοκομείο Αιγινήτειο) και στη Νευρολογία (Πολυκλινική Αθηνών), ενώ πήρε την ειδικότητα της ψυχιατρικής στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 100 συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σήμερα διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο Κολωνάκι αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά πληθώρα περιστατικών με κυριότερα αυτά που σχετίζονται με την κατάθλιψη. Θα τον βρείτε στο stathisbartzokas.webnode.gr

Leave a Reply