ΠΩΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΩ “ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ” ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;

ποιοτικό χρόνοΑκούγεται συχνά από ανθρώπους που δίνουν συμβουλές σε γονείς που είναι πολυάσχολοι (ποιος δεν είναι στις μέρες μας!), η φράση «να περνάς ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σου». Όμως τι σημαίνει αυτό; Πώς μπορεί να γίνει και τι χρειάζεται ως προϋπόθεση;

Ας το πάρουμε από την αρχή!

Η λέξη ποιοτικό σημαίνει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που αξιολογούν κάτι ή κάποιον.

Όταν ακούμε αυτή τη φράση, το μυαλό μας συχνά πηγαίνει σε δράσεις φανταχτερές, προορισμούς ιδιαίτερους, χρόνο που σταματάμε (ως γονείς) να κάνουμε οτιδήποτε άλλο και αφιερωνόμαστε εξολοκλήρου στα παιδιά κ.ο.κ..

Καλά είναι αυτά. Όμως αυτά δεν είναι πάντα εφικτά, λόγω της πραγματικότητας που βιώνουμε, η οποία έχει πολλές ανάγκες και απαιτήσεις κάθε λεπτό, αλλά και ούτε απαραίτητα, θα τολμούσα να πω.

Τι κάνουμε, λοιπόν;

Η κατάσταση δείχνει αδιέξοδη.

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι στην πραγματικότητα δε χρειάζεται σχεδόν τίποτα για να δημιουργήσουμε αυτόν τον «ποιοτικό» χρόνο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μαζέψουμε και να δώσουμε όλη μας την προσοχή και το ενδιαφέρον στο τι κάνουμε εκείνη την ώρα με το παιδί μας, αφαιρώντας όλες τις σκέψεις, τις έγνοιες και τα άγχη, ενώ ταυτόχρονα θα είμαστε «όλοι αφτιά» για το τι έχει να μας πει. Και τότε τα αποτελέσματα (θα) είναι μαγικά!

Αυτό, στην πραγματικότητα, σημαίνει να αντλούμε απόλαυση από ό,τι κάνουμε.

Δε χρειάζεται να οργανώσω μια εκδρομή με το παιδί μου, για να περάσω ποιοτικό χρόνο μαζί του. Μπορώ, απλά, να απολαύσω για παράδειγμα την προετοιμασία του μεσημεριανού φαγητού και το φαγητό μαζί του. Δηλαδή, με άλλα λόγια, το μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα να γίνει ο ποιοτικός χρόνος μαζί του!

Αν, στην πορεία μας ως γονείς, ψάχνουμε πότε θα δημιουργήσουμε χρόνο για τα παιδιά μας και ψάχνουμε τι ιδιαίτερο μπορούμε να κάνουμε μαζί τους, τότε κάποια στιγμή θα ανακαλύψουμε ότι όλη η παιδική τους ηλικία πέρασε και εμείς δεν ήμασταν εκεί να την χαρούμε μαζί τους!

Ο ποιοτικός χρόνος είναι η ενέργεια και η όρεξη και η φροντίδα που βάζω σε κάτι. Όπως ποτίζω τα λουλούδια μου και ανθίζουν, έτσι πρέπει να «ποτίζω» και κάθε σχέση που έχω, είτε πρόκειται για το παιδί μου είτε για τον άντρα μου είτε για τους φίλους είτε στη δουλειά μου είτε οπουδήποτε αλλού! Δεν χρειάζονται πολλά. Αλλά αυτά που επιλέγουμε να τους δίνουμε αξία και προσοχή.

Ας φροντίσουμε, όλες τις στιγμές που έχουμε με τα παιδιά μας να τους δίνουμε τα χαρακτηριστικά του «ποιοτικού χρόνου». Να έχουν πάντα αυτό το ιδιαίτερο που θα τις κάνει να διαφέρουν και να είναι σημαντικές! Να είναι το δώρο που κάνουμε σε εμάς και τα παιδιά μας!

Η Μαριάννα Κουμαριανού είναι παιδαγωγός και συγγραφέας. 

Leave a Reply