ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ

Ένα πείραμα για τους μικρούς επιστήμονες που θα τους επιτρέψει να βάλουν ένα ολόδικό τους ουράνιο τόξο μέσα στο δωμάτιό τους!

ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ:

1. Ένα ποτήρι νερό (γεμάτο περίπου κατά τα 3/4)
2. Λευκό χαρτί
3. Μια ηλιόλουστη μέρα!

ΟΔΗΓΙΕΣ:

1. Πάρε το ποτήρι με το νερό και το χαρτί και πήγαινε σε ένα ηλιόλουστο σημείο του δωματίου (κοντά σε ένα παράθυρο είναι προτιμότερο).
2. Κράτα το ποτήρι με το νερό (προσεχτικά, μη χυθεί ) πάνω από το χαρτί και δες ότι καθώς το φως περνάει μέσα από το ποτήρι με το νερό, διαθλάται (λυγίζει) και δημιουργεί ένα ουράνιο τόξο πάνω στο φύλλο του χαρτιού.
3. Προσπάθησε να κρατήσεις το ποτήρι με το νερό σε διαφορετικά ύψη και γωνίες για να δεις τα διαφορετικά αποτελέσματα.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ:

Ενώ συνήθως φαίνεται σαν μια αψίδα χρωμάτων, το ουράνιο τόξο είναι ένα πολύχρωμο οπτικό και μετεωρολογικό φαινόμενο, κατά το οποίο εμφανίζεται το φάσμα των χρωμάτων που συνθέτουν το ορατό φως στον ουρανό. Το φαινόμενο εμφανίζεται όταν οι ακτίνες του ήλιου  πέφτουν πάνω σε σταγονίδια βροχής στην ατμόσφαιρα της Γης και αποτελεί ένα παράδειγμα διάθλασης μετά από ανάκλαση. Το κάθε χρώμα (δηλαδή κάθε μήκος κύματος) διαθλάται υπό διαφορετική γωνία μέσα στα σταγονίδια (που δρουν σαν μικρά πρίσματα), παθαίνει διαφορετική εκτροπή και έτσι το ορατό λευκό φως αναλύεται στα διάφορα χρώματα που το συνθέτουν, δηλαδή στο φάσμα του.

Leave a Reply