ΓΙΑΤΙ ΣΤΑ ΚΟΧΥΛΙΑ ΑΚΟΥΜΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ;

koxyliΑν πλησιάσετε ένα αρκετά μεγάλο σπειροειδές κοχύλι στο αυτί σας, θα ακούσετε τη θάλασσα. Είναι πιθανό το κοχύλι να θυμάται τη θάλασσα; Όχι, πρόκειται για απλό ζήτημα φυσικής. Αυτό που ακούγεται είναι µάλλον ένας ήχος του περιβάλλοντος, επειδή στην πραγματικότητα όλα τα ηχητικά κύματα που διαδίδονται στον αέρα (πολύ χαμηλά για να γίνουν αντιληπτά ή αυτά στα οποία δεν δίνουμε αρκετή προσοχή) μπαίνουν στα κοχύλια και κάποιες συχνότητες ενισχύονται, ακόμα κι όταν δεν βρισκόμαστε κοντά στη θάλασσα. Σκεφτείτε το σώμα μιας κιθάρας. Πίσω από τις χορδές υπάρχει ευρύς κενός χώρος που περιβάλλεται από ξύλο, η λειτουργία του οποίου είναι ακριβώς να συλλαμβάνει και να μεγεθύνει τα ηχητικά κύματα. Οι περιελίξεις του κοχυλιού κάνουν το ίδιο. Αν δεν έχετε πειστεί, δοκιμάστε να τοποθετήσετε τα χέρια σας σε κοίλο σχήμα κοντά στο αυτί. Δεν ακούτε κάτι που μοιάζει µε θάλασσα;

κοχύλια

10383

Απόσπασμα από το βιβλίο των εκδόσεων Πατάκη Η επιστήμη κάτω από την ομπρέλα  (Αντρέα Τζεντίλε, μτφρ. Σώτη Τριανταφύλλου) 

“Όταν ήμουν παιδί, όπως τα περισσότερα παιδιά, ήθελα να μάθω και να καταλάβω. Ρωτούσα με απληστία, λίγο για να περάσει η ώρα, λίγο για να μπω στο νόημα του πώς λειτουργεί ο κόσμος. Είχα την τύχη οι γονείς μου να σχετίζονται με την επιστήμη. Και χάρη στις απαντήσεις τους ανοίχτηκε μπροστά μου ένας κόσμος φτιαγμένος από κανόνες, από αιτίες και αποτελέσματα, ένας κόσμος φυσικής, ιατρικής, χημείας και βιολογίας. Έτσι κι αλλιώς, πίσω από κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής κρύβεται ένα επιστημονικό μυστήριο – στις διακοπές, η απραξία και η πλήξη μάς κάνουν πιο περίεργους. Σ’ αυτή την περιέργεια που γεννήθηκε σε μια παραλία στην Τοσκάνη της δεκαετίας του ’90 οφείλεται το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας.

Έχουμε λοιπόν εδώ μικρά παράθυρα σ’ έναν μυστηριώδη κόσμο. Δεν χρειάζεται να τα ανοίξουμε όλα, ούτε να τα ανοίξουμε με τη σειρά που προτείνω. Πηγαίνετε όπου σας οδηγεί το κύμα και ο άνεμος· πάντοτε θα υπάρχει χρόνος να πάτε πίσω και εμπρός, να πηδήξετε από το ένα θέμα στο άλλο, ακολουθώντας το νήμα που επιθυμείτε. Το πλαίσιο αφορά τέσσερις επιστημονικούς κλάδους: τη φυσική, τη χημεία, τη βιολογία και το περιβάλλον. Αλλά μην ξεγελαστείτε από αυτή την πρακτική διάκριση.

Κάθε κεφάλαιο περιέχει προτάσεις από διαφορετικές επιστήμες. Πάρτε το βιβλίο σαν μια ωραία μέρα που θα περάσετε κοντά στη θάλασσα.” Από την εισαγωγή του Α.Τζ.

Leave a Reply