ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΪ-ΒΑΣΙΛΗ

Ήρθαν και πάλι οι γιορτές! Ο κρύος, συνήθως, Δεκέμβρης κουβαλά μαζί του και μας προσφέρει μερικές από τις σημαντικότερες γιορτές, ζεσταίνοντας τις καρδιές μας. Και μαζί με τις γιορτές, οι επισκέψεις, οι όμορφες βραδιές, τα δώρα που χαρίζουμε ή μας χαρίζουν, η συνάντηση γύρω από ένα γιορτινό τραπέζι. Μέσα στα δώρα αυτών των ημερών κυρίαρχη θέση κατέχει το παιχνίδι. Κι αν τα παιχνίδια ως δώρο αφορούσαν μόνο τα παιδιά παλαιότερα, σήμερα, πολύ συχνά, προσφέρονται και… για πιο μεγάλες ηλικίες από την παιδική, αφού υπάρχουν πλήθος τίτλοι με παιχνίδια παρέας που μπορούν να κρατήσουν τη συντροφιά γύρω από ένα τραπέζι!
Στα παιδικά μας χρόνια τα παιχνίδια φτιάχνονταν, όπως μαθαίναμε τότε λατρεύοντας τον σχετικό μύθο, στο εργαστήρι του Αϊ-Βασίλη. Σήμερα, ως μητέρες και πατέρες, ως νονές και νονοί, ως θείες και θείοι, ως γιαγιάδες και παππούδες, ως φίλες και φίλοι, ως πολίτες που συμμετέχουμε σε κοινωνικές δράσεις που αφορούν παιδιά, ψάχνουμε, ανάμεσα στις άλλες αγοραστικές αναζητήσεις μας, να βρούμε και να χαρίσουμε το παιχνίδι που θα τους προσφέρει χαρά. Και πρέπει να το παραδεχτούμε, αυτή η αναζήτηση είναι ίσως η πιο ευχάριστη των ημερών και για μας, ανάμεσα στις υπόλοιπες υποχρεώσεις αγορών που μπορεί να έχουμε. Η ποικιλία των κατηγοριών (επιτραπέζια παιχνίδια παρέας, οικογενειακά, γνώσεων, ηλεκτρονικά καθώς και λούτρινα, παζλ, κατασκευών και τόσα άλλα), η ποικιλία των τίτλων, τα σχέδια στα κουτιά, οι περιγραφές, οι εικόνες μάς ταξιδεύουν με τη φαντασία μας στη διεξαγωγή κάθε παιχνιδιού και σίγουρα υπάρχουν περιπτώσεις μεγάλων που με χαρά θα συμμετείχαν στο παιχνίδι που προσφέρουν στους μικρότερους! Έτσι κι εμείς, σε πείσμα του ότι… μεγαλώσαμε, επισκεφθήκαμε νοερά… το εργαστήρι του Αϊ-Βασίλη και, ανάμεσα σε πολλά ακόμη εξαιρετικά παιχνίδια που βρήκαμε, διαλέξαμε να παρουσιάσουμε μερικά επιτραπέζια, κάποια τελείως νέα, που υπόσχονται ξεγνοιασιά και διασκέδαση τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους:

  • Επιχείρηση: Φάρμα, Παιχνίδια Δεσύλλας (www.desyllasgames.gr). Η Επιχείρηση: Φάρμα είναι ένα διασκεδαστικό και πρωτότυπο παιχνίδι στρατηγικής για όλη την παρέα. Ο παίκτης που συμμετέχει ζει την απόλυτη… αγροτική εμπειρία! Πραγματοποιεί επενδύσεις, καλλιεργεί πορτοκαλιές, μηλιές ή ελιές, εκτρέφει αγελάδες, πρόβατα, κοτούλες ή άλογα, συναλλάσσεται με εμπόρους, επεκτείνει τη φάρμα του, αυξάνει το εισόδημα και τη φήμη του και μπορεί να γίνει… ο αγρότης όλων των εποχών! Βέβαια, πρέπει να προσέξει. Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την προσπάθειά του ενώ οι αντίπαλοι αγρότες έχουν βάλει στο μάτι την περιουσία του. Καραδοκούν διαρρήκτες ή ζωοκλέφτες ενώ ασθένειες απειλούν φυτά και ζώα. Ο Καπετάν Μιχάλης, η Παρασκευή η Κτηνίατρος, η Ανθή η Γεωπόνος, ο Βαλάντης ο επενδυτής, η Αργυρή η Οικολόγος, ο Λάμπης ο Χασάπης, ο Νίκος ο Πρόεδρος είναι μερικοί μόνο από τους ευρηματικούς χαρακτήρες-αγρότες του παιχνιδιού που θα πρέπει ο παίκτης να αντιμετωπίσει ή να υποδυθεί. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα… πρέπει να παίξει οπωσδήποτε! Η Επιχείρηση: Φάρμα είναι ένα ολοκαίνουργιο παιχνίδι με πλούσιο ελληνικό χρώμα, δημιουργία του Νίκου Βαρδάκη, και με την κυκλοφορία του τα Παιχνίδια Δεσύλλας  συνεχίζουν την πολύχρονη υποστήριξη που παρέχουν σε Έλληνες δημιουργούς στο να κάνουν πραγματικότητα τις καλές ιδέες τους στον χώρο του παιχνιδιού.
  • Souvkaki Wars, Κάισσα (www.kaissagames.com). Το παιχνίδι Souvkaki Wars αποτελεί εξαιρετική δημιουργία του Βαγγέλη Μπαγιαρτάκη. Είναι ένα πολύ πρωτότυπο παιχνίδι παρέας, όπου κάθε παίκτης αναλαμβάνει… ένα μαγαζί εστίασης! Ποιος λοιπόν θα καταφέρει να εξυπηρετήσει τους περισσότερους πελάτες και θα πετύχει τόσο να επεκτείνει τη φήμη του όσο και να αυξήσει τα έσοδα του μαγαζιού του; Ανταγωνιστές στην προσπάθεια αυτήν είναι ο κυρ Μιχάλης με την οικογενειακή ταβέρνα «Η Πίτα της Θεσσαλίας», ο Jean-Paul που είναι ο ιδιοκτήτης του ιδιαίτερα ποιοτικού «La Souvlache», η γνωστή αλυσίδα «Γύρος Express» και το γνωστό «βρόμικο» του Θανάση που έχει τα πιο… νόστιμα σουβλάκια! Ο ανταγωνισμός είναι βέβαια πολύ υψηλός, οι πελάτες είναι πολλοί και σίγουρα απαιτητικοί και, βέβαια, υπάρχουν πάντα και τα απρόοπτα! Όποιος λοιπόν πιστεύει ότι μπορεί να είναι ο ιδιοκτήτης του πιο πετυχημένου σουβλατζίδικου… αξίζει να προσπαθήσει σ’ αυτό το γεμάτο Ελλάδα παιχνίδι!
  • Το μπαούλο του Κυρ Γιάννη, Παιχνίδια Δεσύλλας (www.desyllasgames.gr). Το μπαούλο του Κυρ Γιάννη, δημιουργία και αυτό του Νίκου Βαρδάκη και επίσης ολοκαίνουργιο, είναι ένα απίθανο παιχνίδι μνήμης με κάρτες που προσφέρει αξέχαστες στιγμές γέλιου σε όλη την παρέα, είτε παίζουν μεγάλοι είτε παίζουν μικροί! Πράγματα μπαίνουν στο μπαούλο ή βγαίνουν από αυτό, γρήγορα και βιαστικά. Ο παίκτης θα πρέπει να θυμάται… τη σωστή σειρά! Βέβαια, τα πράγματα στο μπαούλο του κυρ Γιάννη μπορεί να μπερδευτούν ή και να… ξεμπερδευτούν όταν στο παιχνίδι μπουν… η Θεία Λένα, η Ανακατώστρα Μαϊμού, ο κυρ Γιάννης, ο Λευτεράκης, η Βασούλα, ο Κλέφτης, που δυσκολεύουν ή υποστηρίζουν την προσπάθεια των παικτών!
  • Καρτομαχίες, Giochi Preziosi Hellas (www.giochipreziosi.gr). Οι Καρτομαχίες είναι ένα απίθανο παιχνίδι διασκέδασης για όλη την οικογένεια! Οι κάρτες απλώνονται μπροστά στους παίκτες, ο καθένας παίρνει από μια βεντούζα, πατιέται το κουμπί στο ηχείο, ακούγεται ένας ήχος και… όλοι τρέχουν να προλάβουν! Ο παίκτης πρέπει να χτυπήσει πρώτος με τη βεντούζα του την κάρτα που κάθε φορά ταιριάζει στον ήχο και όποιος μαζέψει τις πιο πολλές κάρτες είναι ο νικητής!
  • Ηλεκτρονικό Μάντεψε Ποιος? Έξτρα, Hasbro (www.hasbro.com/el_GR). Το Μάντεψε ποιος? είναι ένα καταξιωμένο, εξαιρετικά ευρηματικό παιχνίδι και αποτελεί αγαπημένο τίτλο εδώ και αρκετά χρόνια! Τώρα, το νέο Ηλεκτρονικό Μάντεψε Ποιος? Έξτρα με ενσωματωμένο χρονόμετρο και ηλεκτρονικούς ήχους κυκλοφορεί περιλαμβάνοντας 6 διαφορετικά θέματα και 144 χαρακτήρες για έξτρα διασκέδαση!
  • Ναι ή Όχι, AS Company (www.ascompany.gr). Το Ναι ή Όχι είναι ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι με περισσότερες από 900 πρωτότυπες ερωτήσεις! Σκοπός του παιχνιδιού είναι να απαντήσει ο παίκτης σε όλες τις ερωτήσεις, χωρίς όμως να χρησιμοποιήσει τις λέξεις… Ναι ή Όχι! Μνήμη, παρατηρητικότητα, ετοιμότητα είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο νικητής του παιχνιδιού, κι αυτός θα είναι όποιος απαντήσει χωρίς λάθη στις περισσότερες ερωτήσεις!
  • Ποιος, Πού, Πότε, Γιατί? Για παιδιά, Παιχνίδια Δεσύλλας (www.desyllasgames.gr). Το Ποιος, Πού, Πότε, Γιατί? Για παιδιά είναι ένας κλασικός τίτλος που συντροφεύει, εδώ και πολλά χρόνια, τις παιδικές παρέες στις στιγμές παιχνιδιού τους. Σήμερα, κυκλοφορεί απόλυτα ανανεωμένο, με ένα πολύ καλαίσθητο ταμπλό παιχνιδιού, πανέμορφες σχεδιαστικά κάρτες και με 2.400 ερωτήσεις κατανεμημένες σε 4 κατηγορίες των 600 ερωτήσεων η καθεμιά – ανάμεσά τους 600 να αφορούν το περιβάλλον. 

Ο Άρης Ασλανίδης είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Έχει συγγράψει, μεταξύ άλλων, το βιβλίο Το οικολογικό αλφαβητάρι (Εκδόσεις Πατάκη, 2003), καθώς και το σχολικό βιβλίο για το μάθημα της Γεωλογίας-Γεωγραφίας Β΄ Γυμνασίου (ΟΕΔΒ, 2009). Είναι, επίσης, επιστημονικός υπεύθυνος στον ιστότοπο-εκπαιδευτική πύλη www.educationplace.gr . 

Leave a Reply