ΑΝΑΔΟΧΗ ΠΑΙΔΙΟΥ: ΜΙΑ ΠΡΑΞΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Από το 1998, η ActionAid δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να διδάξουν στα παιδιά τους το νόημα της λέξης αλληλεγγύη στην πράξη. Χιλιάδες οικογένειες έχουν εντάξει στην ανατροφή των δικών τους παιδιών το πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού ανοίγοντας τους έτσι ένα παράθυρο στον κόσμο.

Η απόφαση των γονιών να στηρίξουν το πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιών της ActionAid έχει τη δύναμη να βελτιώσει τη ζωή των παιδιών που ζουν σε πολύ φτωχές χώρες στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Αλλάζει, όμως, και τη ζωή των δικών τους παιδιών, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα από νωρίς να καλλιεργήσουν την αλληλεγγύη, το μοίρασμα, την έγνοια για τον συνάνθρωπο.

Αναδοχή Παιδιού δεν σημαίνει υιοθεσία. Με την Αναδοχή Παιδιού αναπτύσσεται μια προσωπική σχέση και επικοινωνία με ένα συγκεκριμένο παιδί που ζει σε μια από τις φτωχότερες κοινότητες του κόσμου. Το παιδί αυτό γνωρίζει ότι αποκτά Ανάδοχο, ενώ η εισφορά των Αναδόχων ενισχύει ολόκληρη την κοινότητα με έργα και προγράμματα που τη βοηθούν να αναπτυχθεί και οι άνθρωποι να ξεφύγουν από τη ακραία φτώχεια. Στόχος είναι όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα Αναδοχής, οι άνθρωποι της κοινότητας να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις.

Μέσω της Αναδοχής Παιδιού, η οικογένεια στην Ελλάδα δημιουργεί μια σχέση αλληλεγγύης μέσα από συγκεκριμένα υλικά επικοινωνίας που είναι ιδανικά για να εντάξουν τα παιδιά στον κόσμο της Αναδοχής και της αλληλεγγύης. Το πρώτο πράγμα που λαμβάνει ο Ανάδοχος είναι η φωτογραφία του παιδιού με το οποίο συνδέεται. Έτσι δημιουργείται ο πρώτος δεσμός ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που ζουν πολύ μακριά, αλλά τους ενώνει η αλληλεγγύη. Χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα έχουν τις φωτογραφίες αυτές σε εμφανή μέρη στο σπίτι, καθώς βλέπουν αυτό το παιδί σαν μέλος της οικογένειάς τους και θέλουν τα παιδιά τους να μάθουν να θυμούνται τους συνανθρώπους μας που μας χρειάζονται σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Στη συνέχεια και κάθε έξι μήνες λαμβάνουν μια ζωγραφιά από το παιδί με το οποίο συνδέονται, ενώ τα παιδιά και οι γονείς από την Ελλάδα μπορούν να στείλουν κι εκείνοι γράμμα στο παιδί με τη βοήθεια της ActionAid. Οι επιστολές αυτές είναι πολύτιμες για τα παιδιά και τις οικογένειες στην άλλη άκρη του κόσμου και τα φυλούν με προσοχή γιατί δείχνουν ξεκάθαρα ότι άνθρωποι που δεν έχουν συναντήσει ποτέ, νοιάζονται για εκείνους και θέλουν να τους βοηθήσουν να ξεφύγουν από την ακραία φτώχεια και να τους δώσουν δύναμη να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Τα υλικά αυτά αποτελούν αφορμή για την οικογένεια στην Ελλάδα να συζητήσει για το τι συμβαίνει στον κόσμο, πώς ζουν οι άνθρωποι σε άλλες χώρες, πόσο διαφορετικός και ενδιαφέρον είναι ο κόσμος μας. Δίνει, επίσης, την ευκαιρία στους γονείς να μιλήσουν στα παιδιά για την αλληλεγγύη και με έμπρακτο τρόπο να τους δείξουν πώς ο κόσμος αυτός μπορεί να γίνει καλύτερος.

Εκατοντάδες είναι οι Ανάδοχοι από την Ελλάδα και την Κύπρο που έχουν πάρει την απόφαση να επισκεφτούν τις κοινότητες που στηρίζουν και να γνωρίζουν τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Το ταξίδι αυτό αποτελεί σταθμό στη ζωή τους, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να δουν από κοντά τις δυσκολίες, αλλά και τις μεγάλες νίκες που πετυχαίνουν οι άνθρωποι που στηρίζουν. Τις εμπειρίες αυτές μεταφέρουν στα παιδιά τους, αλλάζοντας και τη δική τους ζωή.

Γίνε κι εσύ Ανάδοχος Παιδιού τώρα: http://www.actionaid.gr/anadoxi 

Linda-Natalia

Η Ναταλία Δραγούμη είναι Ανάδοχος Παιδιού στην μικρή Λίντα από την Γκάνα. Στο ταξίδι της με την ActionAid τη γνώρισε καθώς και την υπόλοιπη οικογένειά της. Η Ναταλία θέλει τα δικά της παιδιά να συμμετέχουν ενεργά για να μάθουν την αξία της αλληλεγγύης. Έτσι τα 72 λεπτά την ημέρα τα συγκεντρώνουν τα παιδιά της διότι η Ναταλία θέλει να νιώθουν ότι αυτή η πρωτοβουλία τους ανήκει.

Dimitris Anjo Mandy

Ο Δημήτρης Συρμόπουλος είναι Ανάδοχος Παιδιού που έχει ταξιδέψει σε κοινότητες της ActionAid κι έχει δει από κοντά το έργο και τις δράσεις που πραγματοποιούνται χάρη στο πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού. Στο ταξίδι του στην Γκάνα πήγε μαζί με την 9χρονη τότε κόρη του Μάντυ. Εκεί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την επίσης 9χρονη Anjo, το κορίτσι στο οποίο είναι Ανάδοχοι. Τα δυο κορίτσια έγιναν γρήγορα φίλες και η Μάντυ είπε ότι θα ήθελε πολύ να κάτσει περισσότερο.

Mother - Idrissa - Anastasia

H Αναστασία Κούγκλη είναι μητέρα δύο αγοριών. Όλη η οικογένεια είναι Ανάδοχοι στον Ιντρίσα ένα παιδί από τη Σιέρα Λεόνε. Η Αναστασία χρησιμοποιεί την Αναδοχή Παιδιού, τις φωτογραφίες που λαμβάνει από τον Ιντρίσα και τις ζωγραφιές του για να ανοίξει ένα παράθυρο στον κόσμο στα δικά της παιδιά και να τους μάθει τι θα πει αλληλεγγύη. Είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον Ιντρίσα από κοντά όταν πήγε με την ActionAid στη Σιέρα Λεόνε κι έτσι ο δεσμός τους έγινε ακόμη μεγαλύτερος. Ο μεγάλος της γιος ο Οδυσσέας θέλει κι εκείνος να πάει στη Σιέρρα Λεόνε για να γνωρίσει πώς ζουν οι άνθρωποι εκεί και θέλει μεγαλώνοντας να βοηθάει τους πολύ φτωχούς ανθρώπους.

Leave a Reply