14 ΗΜΕΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΕΙΟ… ΖΗΣΤΕ ΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ!

14 μέρες χωρίς σχολείο14 μέρες χωρίς σχολείο, στο σπίτι… Ας τις εκμεταλλευτούμε στο έπακρον και ας αδράξουμε την ευκαιρία για να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας με χαμόγελα, παιχνίδια και συνεργασία.

Δώστε διαφορετικά ερεθίσματα στα παιδιά σας και αφήστε τα να αποφασίσουν από μόνα  τους τι θέλουν να κάνουν ακόμα και να βαρεθούν. Αφήνοντας τα παιδιά να πάρουν πρωτοβουλίες για το πώς θέλουν να περάσουν τον χρόνο τους, τους δίνουμε την ευκαιρία να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους και να νιώσουν ότι μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή τους. Από την άλλη, η αλληλεπίδραση γονέων–παιδιών προσφέρει ασφάλεια, ηρεμία, δέσιμο και αίσθημα συνεργασίας , σύμπνοιας και αποδοχής μέσα στην οικογένεια.

Η Θεώνη Παπαδημητρακοπούλου M.Ed, Σχολική Ψυχολόγος του ιδιωτικού βρεφονηπιακού, παιδικού σταθμού και νηπιαγωγείου Playland μας προτείνει εκπαιδευτικές και μη ιδέες για τη δημιουργική απασχόληση παιδιών προσχολικής ηλικίας αυτές τις 14 μέρες χωρίς σχολείο.

Πειραματιστείτε και δείτε τι τα ελκύει πιο πολύ!

Ώρα για χαλάρωση:

 1. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ιδιωτικού βρεφονηπιακού, παιδικού σταθμού και νηπιαγωγείου Playland και διαβάστε τα παραμύθια που έχουν γράψει τα παιδιά του νηπιαγωγείου.
 2. Κουλουριαστείτε στο καναπέ αγκαλιά με τα βιβλία σας! Το παραμύθι αποτελεί πηγή χαλάρωσης, μάθησης, ανάπτυξης φαντασίας, συναισθηματικής ωρίμανσης και η συμβολή του είναι ανεκτίμητη.
 3. Ετοιμάστε ποπ κορν και δείτε όλοι μαζί μια όμορφη παιδική ταινία ή εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ.

Παιχνίδια στη φύση:

 1. Περίπατος στο λόφο της Φασκομηλιάς. Ένα φυσικό διαμάντι ανάμεσα στη Βουλιαγμένη και την Βάρκιζα, για να περάσετε ένα όμορφο πρωινό στη φύση ενώ τα παιδιά εκτονώνονται και ωφελούνται από τον καθαρό αέρα. Παράλληλα μπορείτε να πάρετε μαζί το πρωινό σας και να κάνετε ένα όμορφο πικ νικ.
 2. Μαζέψτε λουλούδια και όμορφα φυτά και δημιουργήστε το δικό σας φυτολόγιο μέσα σε ένα τετράδιο. Βρείτε την ονομασία των φυτών σας και προτείνεται στα παιδιά να γράψουν μόνα τους και όπως μπορούν την ονομασία από το καθένα.
 3. Αγοράστε πήλινες γλάστρες για να τις ζωγραφίσουν τα παιδιά και στη συνέχεια φυτέψτε παρέα το λουλουδάκι σας που θα φροντίζετε καθημερινά.
 4. Αξιοποιώντας τη φωτογραφική μηχανή. Επιτρέψτε στα παιδιά σας να χρησιμοποιήσουν τη φωτογραφική μηχανή και να φωτογραφίσουν ότι τους κεντρίζει το ενδιαφέρον. Θα εντυπωσιαστείτε από το τρόπο που αντιλαμβάνονται τα παιδιά τον κόσμο γύρω τους καθώς και από την παρατηρητικότητά τους. Στη συνέχεια, δείτε μαζί τις φωτογραφίες, προτείνεται στο παιδί να διαλέξει τις αγαπημένες του και τυπώστε τις για να στολίσουν το δωμάτιο.
 5. Πηγαίνετε περίπατο στην παραλία και αφήστε τα παιδιά να παίξουν με την άμμο και τα φυσικά υλικά που ανακαλύπτουν γύρω τους.

IMG_1479Εικαστικά:

 1. Ανανεώστε τη γωνιά γραφής και εικαστικών στο δωμάτιο του παιδιού. Μολύβια, μαρκαδόροι, χαρτιά, κόλλα και άλλα υλικά που θα επιτρέψουν στα παιδιά να ζωγραφίσουν και να γράψουν όπως μπορούν. Προτείνεται να γράψουν όπως μπορούν τη λίστα για το σούπερ μάρκετ ή ένα γράμμα για την γιαγιά και τον παππού.
 2. Αφήστε τα παιδιά σας να ζωγραφίσουν ελεύθερα με σκοπό να διακοσμήσουν το δωμάτιό τους. Δώστε τους πινέλα, μπογιές, χαρτιά και αφήστε τα να αυτοσχεδιάσουν και να φτιάξουν τις δικές τους δημιουργίες.
 3. Κοιτάξτε έξω από το παράθυρο και ζωγραφίστε ό,τι βλέπετε. Δείξτε στα παιδιά τους πίνακες ζωγραφικής του Vincent Van Gogh και του  Monet που είναι εμπνευσμένοι από τη φύση και αφήστε τα παιδιά σας να ζωγραφίσουν το δικό τους έργο τέχνης κοιτώντας τη φύση.
 4. Αξιοποιήστε τα ανακυκλώσιμα υλικά! Φτιάξτε γκαράζ για τα αυτοκινητάκια σας ή σπιτάκι για τις κούκλες σας και ότι άλλο τα παιδιά φανταστούν χρησιμοποιώντας τα άχρηστα και ανακυκλώσιμα υλικά του σπιτιού σας.
 5. Παίξτε με πλαστελίνη ή φτιάξτε τη δική σας.  Χρησιμοποιείστε 1 κούπα αλεύρι, 1 κούπα νερό, ¼ της κούπας αλάτι, 2 κουτ. του γλυκού ξινό (το βρίσκουμε στο super market), 1 κούπα ηλιέλαιο και χρώματα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας σας , ανακατέψτε τα και φτιάξτε τη δική σας βιολογική πλαστελίνη. Αποθηκεύστε την στο ψυγείο τυλιγμένη σε μεμβράνη και χρησιμοποιήστε την καθημερινά.

Θέατρο: 

 1. Δημιουργήστε μια γωνιά συμβολικού παιχνιδιού στο δωμάτιο των παιδιών χρησιμοποιώντας παλιές στολές και αξεσουάρ και αφήστε τα παιδιά σας να αυτοσχεδιάσουν και να εκφραστούν παίζοντας παιχνίδια ρόλων.
 2. Παίξτε κουκλοθέατρο με κούκλες που θα φτιάξετε από κάλτσες και παλιά υφάσματα ή γλωσσοπίεστρα και χαρτόνια. Φτιάξτε τις δικές σας παραστάσεις και παρουσιάστε τες στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
 3. Παντομίμα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο διασκεδαστικό για τα παιδιά κάθε ηλικίας. Χρησιμοποιήστε το σώμα σας για να μιμηθείτε, να αυτοσχεδιάσετε και να διασκεδάσετε με μία μορφή μη λεκτικής επικοινωνίας.

Μουσική – Χορός:

 1. Παιχνίδια με τα μουσικά όργανα!  Επιλέξτε διαφορετικά μουσικά όργανα όπως πνευστά, κρουστά, έγχορδα κλπ. Καλύψτε τα μάτια σας και ας προσπαθήσει ο καθένας να μαντέψει ποιο ήταν το εκάστοτε μουσικό όργανο.
 2. Φτιάξτε την δική σας χορογραφία και βιντεοσκοπήστε την. Διαλέξτε την αγαπημένη σας μουσική και ακολουθήστε τον ρυθμό της.

Μαγειρική : 

 1. Μαγειρέψτε παρέα κουλουράκια ή κέικ. Τα παιδιά αγαπάνε τη μαγειρική και ενθουσιάζονται βλέποντας τα υλικά να αναμιγνύονται. Η ώρα της μαγειρικής αποτελεί μια ωραία αφορμή για παιχνίδι με τα μαθηματικά. Μετρήστε πόσες κούπες πρέπει να βάλετε, πόσα κουταλάκια και περάστε όμορφο και δημιουργικό χρόνο.
 2. Δημιουργείστε το δικό σας δεκατιανό παρέα με τα παιδιά. Δώστε σχήμα στο τοστ με κουπάτ, δημιουργείστε τις δικές σας ευφάνταστες φατσούλες με υλικά από το ψυγείο σας.
 3. Στρώστε το τραπέζι μαζί με τα παιδιά σας. Εμπιστευτείτε τα παιδιά σας και δείξτε τους τον τρόπο να συμμετάσχουν και εκείνα ενεργά στην προετοιμασία του γεύματος αλλά και στο μάζεμα αυτού.

IMG_1469Παιχνίδια για όλη την οικογένεια: 

 1. Εξερευνήστε την Ακρόπολη ψηφιακά (http://www.acropolisvirtualtour.gr/el.html). Αξιοποιήστε δημιουργικά τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή το tablet σας και περιηγηθείτε στα πιο σημαντικά μνημεία της Αθήνας. Η μουσειακή αγωγή ξεκινά από την προσχολική ηλικία και η επαφή και εξοικείωση των παιδιών με τους μουσειακούς χώρους συμβάλλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών.
 2. Ρίξτε το στα επιτραπέζια!  Η ενασχόληση των παιδιών με τα επιτραπέζια παιχνίδια συντελεί στην συγκέντρωση, τη συνεργασία, την ακολούθηση κανόνων και ταυτόχρονα στην εμπλοκή τους με μαθηματικές και γλωσσικές δραστηριότητες αλλά και στην ψυχαγωγία όλης της οικογένειας.  Uno, monopoly, skor 4, μάντεψε ποιος, φιδάκι, speed cups είναι μερικά από τα παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε.
 3. Ποιά λέξη αρχίζει απόοοοοο… : “Π”; παντόφλα, ποτήρι κλπ. “Π”; πύραυλος, παντζάρι, πισίνα κλπ. Στα παιδιά αρέσει να βρίσκουν λέξεις που ξεκινούν απόοοο… Ειδικά όταν διαλέγουν αυτά την αρχή της λέξης και υπερήφανα τη λένε… Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που παράλληλα βοηθά  στην άσκηση  της φωνολογικής επίγνωσης των παιδιών.
 4. Βλέπω κάτι που αρχίζει από… Όποιος αρχίζει πρώτος διαλέγει ένα από τα αντικείμενα που βλέπει και λέει στους άλλους μόνο το πρώτο γράμμα. Έτσι αν βλέπει την καρέκλα λέει: «βλέπω κάτι που αρχίζει από κ». Όποιος μαντέψει σωστά διαλέγει το επόμενο αντικείμενο. Επίσης μπορείτε να επιλέξετε να βρείτε αντικείμενα που έχουν ίδιο σχήμα ή ίδιο χρώμα.

Πειράματα: 

 1. Ποια υλικά επιπλέουν και ποια βυθίζονται; Επιλέξτε με τα παιδιά σας διαφορετικά υλικά (φελλό, καπάκια πλαστικά, ξύλινα αντικείμενα) γεμίστε μία λεκάνη με νερό, ρίξτε τα μέσα και πειραματιστείτε παρατηρώντας ποια υλικά επιπλέουν και ποια όχι.
 2. Διαλύονται όλα τα υγρά μέσα στο νερό; Χρησιμοποιείστε  ένα βάζο  με  λάδι , νερό , μέλι , ξύδι. Αφήστε τα παιδιά να ανακαλύψουν τις ιδιότητες των υλικών και να εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα.
 3. Σε ποια επιφάνεια θα τρέξει ποιο γρήγορα το αυτοκινητάκι;  Ένα αυτοκινητάκι θα τρέξει το ίδιο γρήγορα στη μοκέτα και στο πλακάκι; Τα παιδιά θα ανακαλύψουν το φαινόμενο της τριβής παίζοντας με ένα αγαπημένο τους αντικείμενο. Τα πειράματα αποτελούν  φυσιογνωστικές εμπειρίες με τις οποίες το παιδί αποκτά την ικανότητα να παρατηρεί, να περιγράφει και αποκτά βιώματα για τον κόσμο γύρω του.

logo (2)

Διεύθυνση: Πανδώρας 13- 15, Βάρκιζα
τηλ. 210 8971927, email: info@playland.edu.gr
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα www.playland.edu.gr και στο facebook/playland30years

Leave a Reply