ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΤΑΞΙΔΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ

Το καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» ολοκλήρωσε την τέταρτη φάση του, μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις που μετέφεραν το μήνυμα του ΚΠΙΣΝ σε ακόμα περισσότερους πολίτες, σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Στόχος του προγράμματος ήταν η γνωριμία του κοινού, και κυρίως της νέας γενιάς, με τη φιλοσοφία, τους σκοπούς και τις δράσεις του ΚΠΙΣΝ, τονίζοντας τη σημασία της ελεύθερης πρόσβασης όλων των ανθρώπων στην τέχνη, την παιδεία και τον περιβαλλοντικό πολιτισμό.

Η έναρξη της 4ης φάσης του πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, με το πρόγραμμα να επισκέπτεται συνολικά 87 Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες σε 43 πόλεις στην Ελλάδα, μέσω της εβδομαδιαίας γιορτής για τα παιδιά και την ανάγνωση, «Συλλέγω Εμπειρίες», αλλά και 14 Δήμους εντός Αττικής, παρουσιάζοντας τις παραστάσεις της «Όπερας της Βαλίτσας» και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Επόμενη Στάση: ‘Οπερα!», από την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ).

625_2F127311-9951-8E9C-EA82-1BE1E98229F6

Κατά την διάρκεια της εβδομαδιαίας γιορτής «Συλλέγω Εμπειρίες», η οποία πραγματοποιήθηκε από το Future Library σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ), υλοποιήθηκαν 482 δράσεις, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 10.735 παιδιά Η συγκεκριμένη δράση περιλάμβανε μία σειρά εργαστηρίων, μέσα από τα οποία τα παιδιά βίωσαν διαφορετικές εμπειρίες και ήρθαν σε επαφή με τη μουσική, το περιβάλλον, την ποίηση, το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη ζωγραφική, με στόχο να ενισχύσουν την αγάπη τους για το βιβλίο.

Στη συνέχεια, από τις 8 Απριλίου, η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) ξεκίνησε τη διαδρομή της σε 14 Δήμους της Αττικής, παρουσιάζοντας την παράσταση της «Όπερας της Βαλίτσας», Παλιάτσοι, του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο, καθώς και το εκπαιδευτικό σεμινάριο για την όπερα για εφήβους, «Επόμενη στάση: Όπερα!». Συγκεκριμένα, τις παραστάσεις της «Όπερας της Βαλίτσας» παρακολούθησαν συνολικά 3.519 πολίτες. Παράλληλα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Επόμενη Στάση: ‘Όπερα!», το οποίο υλοποιήθηκε στους ίδιους Δήμους, παρακολούθησαν 572 παιδιά, έχοντας την ευκαιρία να γνωρίσουν το λυρικό θέατρο και να εξοικειωθούν με την τέχνη του λυρικού τραγουδιού, με τη βοήθεια εκπαιδευτών της ΕΛΣ.

Από την έναρξη του, τον Νοέμβριο του 2013 και μέχρι σήμερα, το «Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ» επισκέφτηκε συνολικά 25 Δήμους της Αττικής και 49 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, περιλαμβάνοντας μία σειρά καλλιτεχνικών, εκπαιδευτικών και δημιουργικών δράσεων. Συνολικά 43.149 πολίτες όλων των ηλικιών συμμετείχαν στις δράσεις του προγράμματος και μέσα από ένα ταξίδι ενημέρωσης, έμπνευσης, ψυχαγωγίας και δημιουργικής αναζήτησης, ήρθαν πιο κοντά στο ΚΠΙΣΝ και τη φιλοσοφία του.

Περισσότερες πληροφορίες για το «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ στον ακόλουθο σύνδεσμο: www.SNFCC.org. Το πρόγραμμα «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» υλοποιήθηκε με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), από το ΚΠΙΣΝ σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή (www.nationalopera.gr) και το Future Library (www.futurelibrary.gr) και με την υποστήριξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (www.nlg.gr). Οι Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες που συμμετείχουν στο πρόγραμμα είναι μέλη της πρωτοβουλίας Future Library.


Σχετικά με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει οργανισμούς που προβλέπεται να προσφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία, με έμφαση σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως  τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, και επίσης επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση. Το ΙΣΝ στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού. Το 2016, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συμπληρώνει 20 χρόνια κοινωφελούς δράσης. Από την έναρξη της λειτουργίας του, το 1996, έως σήμερα, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά €1.5 δισεκατομμύρια ($1.8 δισεκατομμύρια), μέσω 3.316 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 111 κράτη ανά τον κόσμο. Τον Ιούνιο του 2015, το Ίδρυμα ανακοίνωσε μία νέα πρωτοβουλία, ύψους €100.000.000 ($112 εκατομμύρια), επιπλέον των τακτικών του δωρεών, ως συμβολή στην προσπάθεια αντιμετώπισης της επιδεινούμενης κρίσης στην Ελλάδα, παρέχοντας άμεση υποστήριξη στα πιο ευάλωτα μέλη της ελληνικής κοινωνίας. Η νέα πρωτοβουλία ακολουθεί τις δύο προηγούμενες πρωτοβουλίες του 2012 και 2013, ύψους €100.000.000 ($130 εκατομμύρια) έκαστη. Η πρωτοβουλία του 2012, η οποία έχει πλέον ολοκληρωθεί, αποσκοπούσε, επίσης, στην άμεση ανακούφιση από τις δυσμενείς συνέπειες της κοινωνικοοικονομικής  κρίσης, ενώ η πρωτοβουλία του 2013 έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού ανεργίας των νέων, σκοπεύοντας στη δημιουργία καλύτερων προοπτικών εργασίας και ευκαιριών για τη νέα γενιά. Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), στην Αθήνα, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2016. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι €596 εκατομμύρια ($831 εκατομμύρια), ποσό που συμπεριλαμβάνει δύο δωρεές αξίας €5 εκατομμυρίων ($6 εκατομμυρίων) έκαστη, προς την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή, για τη μετάβαση στα νέα τους κτίρια. Σχεδιασμένο από τον Renzo Piano, περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί επιβεβαίωση της δέσμευσης του Ιδρύματος στο μέλλον της χώρας, καθώς και μοχλό σημαντικής βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης. 

Leave a Reply