ΝΕΑ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ) ΣΤΗ ΜΑΝΗ

γυναικοκτονίαΆλλο ένα φρικτό έμφυλο έγκλημα, άλλη μια γυναικοκτονία, σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής (22/11) στη Μάνη, εν μέσω καραντίνας. Άνδρας ηλικίας 44 ετών – όπως μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ –  πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα και σκότωσε τη σύζυγό του, επίσης 44 ετών, μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Το περιστατικό, σύμφωνα με το τοπικό flynews.gr, σημειώθηκε περίπου στις 22:0 το βράδυ, στον Πύργο Διρού Μάνης. Η άτυχη γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών 15 και 19 ετών, διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου επιβεβαιώθηκε ο θάνατός της. Ο 44χρονος συνελήφθη, ενώ οι Αρχές βρίσκονται από τη νύχτα στον τόπο εγκλήματος και διερευνούν την υπόθεση. Παρούσα φέρεται να ήταν η δεκαπεντάχρονη κόρη του ζευγαριού, ενώ έλειπε ο δεκαεννιάχρονος γιος τους.  Κι άρχισαν πάλι τα ΜΜΕ να μιλούν για “σοκ” και “οικογενειακή τραγωδία” και περιμένουμε και τους γείτονες να πουν ότι “ήταν ήσυχοι άνθρωποι και δεν είχαν δώσει δικαιώματα”. Όχι, ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, ήταν άλλη μια γυναικοκτονία και κατά 99% κάποιος από τη γειτονιά ή από το συγγενικό περιβάλλον του ζευγαριού γνώριζε τι συμβαίνει.

Update: Δηλώσεις γειτόνων

“Φυσικά και τους γνωρίζουμε, εδώ ζουν όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν πάντα ευδιάθετοι, ειδικά η 44χρονη πάντα με το χαμόγελο στα χείλη να σε εξυπηρετήσει και να σε βοηθήσει σε ό,τι χρειάζεσαι.”

“Δεν είχαμε ακούσει ποτέ κάτι κακό, τώρα τι συνέβαινε μέσα στο σπίτι τους και πως μπορεί να συμπεριφερόταν ο σύζυγος, εγώ τουλάχιστον δεν γνωρίζω. Η οικογένεια διαθέτει διάφορες επιχειρήσεις εδώ και τους βλέπαμε καθημερινά. Το σπίτι τους είναι σε κεντρικό σημείο του χωριού”.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας «γυναικοκτονία είναι η ανθρωποκτονία από πρόθεση γυναικών επειδή είναι γυναίκες. Η γυναικοκτονία συνήθως διαπράττεται από άντρες αλλά κάποιες φορές συνεργούν και γυναίκες, συνήθως μέλη της ίδιας οικογένειας. Στις περισσότερες περιπτώσεις γυναικοκτονία διαπράττει σύντροφος ή πρώην σύντροφος που συνήθως είχε και μακρόχρονη κακοποιητική συμπεριφορά, απειλούσε, κακοποιούσε ή/και εκφόβιζε τη γυναίκα, η οποία πολύ συχνά βρίσκεται σε θέση φυσικής ή/και οικονομικής αδυναμίας σε σχέση με αυτόν».

Μια ακόμη γυναικοκτονία στο “παλμαρέ” της χώρας, που συνιστά ακραία μορφή έμφυλης και σεξιστικής βίας, μια και οι γυναικοκτονίες διαπράττονται με κίνητρο την άσκηση κοινωνικού ελέγχου όχι μόνο στα σώματα αλλά κυρίως στις επιλογές των γυναικών. Στην ουσία οι γυναικοκτονίες είναι εγκλήματα που στηρίζονται στις βαθιά εμπεδωμένες κοινωνικές αντιλήψεις και έμφυλα στερεότυπα, σύμφωνα με τα οποία οι γυναίκες είναι κατώτερες, υποτελείς στην ανδρική εξουσία, και δυνητικά μπορούν να «τιμωρηθούν», «ελεγχθούν» και «σωφρονιστούν» μέσω της έμφυλης βίας.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρακολουθήσετε απόψε την online εκδήλωση “Γυναικοκτονία: από τον δρόμο ως τον νόμο” με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. https://www.facebook.com/events/371530050593994/. Στόχος, η προσέγγιση της πιο ακραίας μορφής έμφυλης βίας, από νομική, ανθρωπολογική, δημοσιογραφική και ακτιβιστική σκοπιά.

Leave a Reply