Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΕΚΒΡΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙΑ

Άφωνος μένει κανείς με τη συνεχιζόμενη τραγωδία των προσφύγων…

Τουλάχιστον δώδεκα-  προερχόμενοι  από τη Συρία – πνίγηκαν, καθώς βυθίστηκαν τα σκάφη που τους μετέφεραν από τα νοτιοδυτικά παράλια της Τουρκίας, προς  την Κω. Τον γύρο του κόσμου κάνει η εικόνα ενός μικρού παιδιού, το άψυχο σώμα του οποίου εκβράστηκε σε παραλία σε ένα από τα γνωστότερα τουριστικά θέρετρα της Τουρκίας. Σε μία μόνο ημέρα, την Τετάρτη, διασώθηκαν 3000 πρόσφυγες στη Μεσόγειο μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης!

Το σχετικό hastag στο twitter «KiyiyaVuranInsanlik», που μεταφράζεται «Η ανθρωπότητα εκβράστηκε στην ακρογιαλιά», δε μπορεί να απαλύνει τη σκληρότητα της εικόνας…

Μετανάστες
Τα δύο πλοιάρια που μετέφεραν τους πρόσφυγες, οι οποίοι πιστεύεται ότι ήταν Σύροι, είχαν αποπλεύσει ξεχωριστά από την περιοχή Ακιαρλάρ της χερσονήσου της Αλικαρνασσού, σύμφωνα με αξιωματικό των τουρκικών λιμενικών αρχών.

Στους νεκρούς περιλαμβάνονται πέντε παιδιά και μια γυναίκα. Άλλοι επτά άνθρωποι σώθηκαν από σκάφη του Λιμενικού, ενώ δύο έφτασαν κολυμπώντας στην ακτή, καθώς φορούσαν σωσίβια. Ο ίδιος αξιωματικός είπε ότι έχουν σχεδόν σβήσει οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί ακόμη δύο πρόσφυγες, οι οποίοι αγνοούνται.

Στο μεταξύ, μόνο την Τετάρτη διασώθηκαν σχεδόν τρεις χιλιάδες μετανάστες, ανάμεσά τους εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά, πολλά εκ των οποίων πολύ μικρής ηλικίας, στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.«Έπειτα από την πλέον «φορτωμένη» ημέρα που είχαμε ποτέ, οι ομάδες των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) και της MOAS (ανθρωπιστική οργάνωση της Μάλτας) διέσωσαν 1.658 ανθρώπους. Όμως αυτό δεν θα έπρεπε να είναι δική μας δουλειά» επισήμαναν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Τουλάχιστον 113 παιδιά, στην πλειονότητά τους από την Ερυθραία, περιλαμβανομένων περίπου 30 ηλικίας κάτω των 5 ετών, βρήκαν καταφύγιο στη γέφυρα του πλοίου Phoenix, ενός πλοίου που έχουν ναυλώσει οι ΜΚΟ MSF και Moas για τις επιχειρήσεις διάσωσης των μεταναστών, οι οποίοι επιχειρούν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη.
Ένα άλλο πλοίο της MSF, το Argos, περισυνέλεξε σήμερα 993 ανθρώπους, μεταξύ αυτών 358 γυναίκες και 79 παιδιά.
Το Λιμενικό Σώμα της Ιταλίας και το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας ανακοίνωσαν από την πλευρά τους ότι διέσωσαν 1.219 ανθρώπους, ανάμεσά τους 838 πρόσφυγες που είχαν στοιβαχθεί σε τρία πλεούμενα.

Leave a Reply