95 ΝΕΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ. ΣΤΑ 1061 ΣΥΝΟΛΙΚΑ. 32 ΝΕΚΡΟΙ

ÊÁÈÇÌÅÑÉÍÇ ÅÍÇÌÅÑÙÓÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÐÏÑÅÉÁ ÔÏÕ ÍÅÏÕ ÊÏÑÏÍÏÚÏÕ, ÁÐÏ ÔÏÍ ÕÖÕÐÏÕÑÃÏ ÐÏËÉÔÉÊÇÓ ÐÑÏÓÔÁÓÉÁÓ ÊÁÉ ÄÉÁ×ÅÉÑÉÓÇÓ ÊÑÉÓÅÙÍ ÍÉÊÏ ×ÁÑÄÁËÉÁ ÊÁÉ ÔÏÍ ÅÊÐÑÏÓÙÐÏ ÔÏÕ ÕÐÏÕÑÃÅÉÏÕ ÕÃÅÉÁÓ ÊÁÈÇÃÇÔÇ ÓÙÔÇÑÇ ÔÓÉÏÄÑÁΟ καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρας ενημερώνει όπως κάθε μέρα για την κατάσταση. 95 είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα τις τελευταίες ώρες. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 1061 συνολικά, ενώ οι νεκροί είναι πλέον 32, 25 άντρες και 7 γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων είναι τα 73 έτη. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 69 είναι διασωληνωμένοι ασθενείς, κατά μεγάλη πλειονότητα άντρες, με υποκείμενα νοσήματα ή ηλικιωμένοι. 5 έχουν ήδη εξέλθει από ΜΕΘ.

Έχουν διεξαχθεί έως σήμερα 14.363 τεστ, ενώ θα ανακοινωθεί σύντομα νέο θεραπευτικό πρωτόκολλο.

Ο ιός έχει κάποια καρδιοτοξικότητα η οποία ελέγχεται και χρησιμοποιείται πλέον μια δραστική ουσία με την οποία οι γιατροί ελπίζουν να ελέγξουν τα καρδιακά προβλήματα.

Οι έγκυοι δεν κινδυνεύουν περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό, αλλά συστήνεται ειδική παρακολούθηση και αγωγή μόνο εφόσον υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές. Τα μωρά δεν πεθαίνουν και δεν επηρεάζονται σημαντικά από τον ιό.

Οι ΗΠΑ έχουν αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, ενώ οι θάνατοι είναι περισσότεροι σε Ιταλία και Ισπανία. Στην Ελλάδα, παραμένουμε σε ένα καλό στάδιο εξέλιξης της νόσου (δεν έχουμε εκθετική αύξηση των θανάτων και των σοβαρών περιπτώσεων). Δεν μπορεί να γίνει ακριβής εκτίμηση για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

O κ. Τσιόδρας έδωσε και νέες συμβουλές προς τους πολίτες, που εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας και της καραντίνας μένουν περισσότερες ώρες στο σπίτι και επιβαρύνονται ψυχολογικά. Τους κάλεσε, λοιπόν, να αποφεύγουν το κάπνισμα και το ποτό και να μην ακούν πολλές ειδήσεις για τον κορονοϊό για να μην αυξάνεται το άγχος, να αθλούνται και να επικοινωνούν με τους αγαπημένους τους μέσω τηλεφώνου ή νέων τεχνολογιών.

Τέλος, έκανε ειδική μνεία για το νοσηλευτικό προσωπικό και όλες τις άλλες ειδικότητες για τη μάχη που δίνουν απέναντι στον κορονοϊό.

Ακολούθησε η ενημέρωση του κ. Χαρδαλιά. Σύμφωνα με τον Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας, οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να εφαρμόσουν την άυλη συνταγογράφηση. Πολλές πτήσεις έχουν κλείσει για λόγους δημόσιας υγείας και δεν γίνεται γενικός επαναπατρισμός. Επιστρέφουν, κατόπιν συνεννόησης με την πρεσβεία, μόνο όσοι έχουν συγκεκριμένους σοβαρούς λόγους και ανάγκη, με βάση την κατηγοριοποίησή τους. Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε και πιο αυστηρούς ελέγχους στις λαϊκές αγορές. Καθημερινά ελέγχονται οι νοσούντες και οι low risk επαφές για το αν τηρούν την καραντίνα.

Leave a Reply