ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ| ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΛΕΝΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΕΛΣ

maxresdefaultΤο μουσικό παραμύθι της σπουδαίας Λένας Πλάτωνος Το αηδόνι του αυτοκράτορα, ένα έργο που «δεν παρουσιάστηκε ποτέ ζωντανά, λόγω τεχνικών δυσκολιών και της οπερατικής δομής του», όπως έχει αναφέρει η ίδια, θα παρουσιαστεί ως η κεντρική παραγωγή όπερας για παιδιά και νέους της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για 30 παραστάσεις. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή παραγωγή όπου η όπερα «συνομιλεί» με το animation, σε συνεργασία με το φεστιβάλ Animasyros!

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της όπερας του Θοδωρή Αμπαζή “Ο πρίγκηπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς”, η παιδική όπερα της Λένας Πλάτωνος, της οποίας τα τραγούδια για τη Λιλιπούπολη έχουν μεγαλώσει γενιές παιδιών, βάζει ακόμη ψηλότερα τον πήχη των προσδοκιών.

Η Λένα Πλάτωνος έγραψε Το αηδόνι του αυτοκράτορα, ένα «μουσικό παραμύθι με στοιχεία όπερας», όπως το έχει χαρακτηρίσει, το 1989, πάνω στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ικανοποιώντας μια επιθυμία του κόντρα τενόρου Άρη Χριστοφέλλη. Το λιμπρέτο έγραψε ο ποιητής-βιολόγος Γιώργος Βολουδάκης. Το έργο ηχογραφήθηκε με τη συμμετοχή κορυφαίων ερμηνευτών, όπως ο Άρης Χριστοφέλλης, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Σπύρος Σακκάς, ο Φραγκίσκος Βουτσίνος κ.ά., ενώ η Πλάτωνος χαρακτήρισε τη μουσική του έργου νεοϊμπρεσιονιστική.

Το παραμύθι του Άντερσεν μεταμορφώνεται σε μια παραβολή για τη σχέση τέχνης και τεχνολογίας, η οποία στις μέρες μας είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ. Το σύγχρονο μήνυμα του έργου, η συνύπαρξη αναλογικής και ηλεκτρονικής μουσικής, οι ακαταμάχητες μελωδικές γραμμές της Πλάτωνος και η δεξιοτεχνική φωνητική γραφή καθιστούν Το αηδόνι του αυτοκράτορα μια ιδεώδη γνωριμία των παιδιών με τον μαγικό κόσμο της λυρικής τέχνης.

platonospage

Όπερα για παιδιά και νέους

Το αηδόνι του αυτοκράτορα

Λένα Πλάτωνος

Σε συνεργασία με το φεστιβάλ Animasyros

Λιμπρέτο Γιώργος Βολουδάκης

Σκηνοθεσία Κατερίνα Πετσατώδη

Σχεδιασμός ήχου Στέργιος Τσιρλιάγκος

Σκηνικό Ευαγγελία Θεριανού

Animation Ειρήνη Βιανέλλη

Ερμηνεύουν Νίκος Κοτενίδης, Γιώργος Ρούπας, Μαριλένα Στριφτόμπολα, Γιάννης Φίλιας, Νίκη Χαζιράκη

Πρωινές παραστάσεις – Ώρα έναρξης: 11.00

17, 18, 21, 23 Οκτωβρίου 2018

4, 6, 8, 11, 13, 15, 18, 21, 22, 23, 29 Νοεμβρίου 2018

2, 9, 21, 23, 27, 29, 30 Δεκεμβρίου 2018

2, 3, 4, 5, 8, 9 Ιανουαρίου 2019

Απογευματινές παραστάσεις – Ώρα έναρξης: 18.30

1, 8 Δεκεμβρίου 2018

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Leave a Reply