ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ | ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΙ ΥΜΝΟΙ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΗΜΙΣΜΕΝΗ KING’S COLLEGE CHOIR

King’s College ChoirΜια από τις καλύτερες χορωδίες όλου του κόσμου, η King’s College Choir έρχεται λίγο πριν από τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για να ερμηνεύσει αγαπημένα κάλαντα, ύμνους και χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Η συναυλία αυτή θα είναι μια απίστευτη μουσική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους και συστήνουμε ανεπιφύλακτα να τη βάλετε στο πρόγραμμά σας!

Η King’s College Choir έχει στο ενεργητικό της περισσότερες από 100 ηχογραφήσεις και πάμπολλες διεθνείς περιοδείες. Εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, εκατομμύρια πιστοί ακροατές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν κάθε χρόνο τη ραδιοφωνική μετάδοση της λαμπρής χριστουγεννιάτικης συναυλίας της, ενώ η τηλεοπτική μετάδοση της χριστουγεννιάτικης Λειτουργίας της από το 1954 συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού εντός και εκτός βρετανικών συνόρων.

Μία και μοναδική συναυλία την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 στις 8:30 το βράδυ, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, από το διάσημο ιστορικό σύνολο King’s College Choir υπό τον Stephen Cleobury, το οποίο προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους ένα εορταστικό πρόγραμμα με κάλαντα, χριστουγεννιάτικα τραγούδια και θρησκευτικούς ύμνους φημισμένων συνθετών από την προκλασική εποχή έως σήμερα. Θα ακουστούν ακόμη  συνθέσεις για εκκλησιαστικό όργανο που θα ερμηνεύσουν ο Henry Websdale και ο Donal McCann.

Τιμές εισιτηρίων: 9 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 14 € (Ζώνη Ε) ● 22 € (Ζώνη Δ) ● 28 € (Ζώνη Γ) ● 36 € (Ζώνη Β) ● 42 € (Ζώνη Α) ● 50 € (Διακεκριμένη Ζώνη) 

Πληροφορίες: 210 72.82.333, www.megaron.gr 

Επίσης: 

https://www.facebook.com/megaron.gr / 

http://www.pinterest.com/megaronathens/

https://twitter.com/MegaronAthens

choir

Το πρόγραμμα

HIERONYMUS PRAETORIUS (1560-1629)

Magnificat Quinti Toni  | Μεγαλυνάριο

JΟΗΑΝΝ  SEBASTIAN BACH (1685-1750)

Wachet auf, ruft uns die Stimme (Εγερθείτε, μας καλεί η φωνή) BWV 645

Puer natus in Bethlehem (Γεννήθηκε παιδί στη Βηθλεέμ) BWV 603

Vom Himmel hoch, da komm ich her (Από τον ουρανό ψηλά, από εκεί έρχομαι) BWV 606

Von Himmel kam der Engel Schar (Από τον ουρανό ήρθαν στρατιές αγγέλων) BWV 607

In dulci jubilo (Mε γλυκιά αγαλλίαση) BWV 729

Εκκλησιαστικό όργανο Henry Websdale

ELFYN JONES (γενν. 1939)

Adam’s Fall | Η πτώση του Αδάμ

R.O. MORRIS (1886-1948)

Love came down at Christmas | Η αγάπη ήρθε στον κόσμο τα Χριστούγεννα

(διασκευή St. Cleobury) 

JΟΗΑΝΝ  SEBASTIAN BACH

How shall I fitly meet thee? (Πώς να Σε προϋπαντήσω) από το Χριστουγεννιάτικο Ορατόριο, BWV 248: Καντάτα I 

JOHN TAVENER (1944-2013)

The Lamb | Ο αμνός

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ

The Linden Tree Carol | Τα κάλαντα της φλαμουριάς (διασκευή St. Cleobury)

Away in a manger | Σε μια φάτνη, μακριά (διασκευή Willcocks) 

JAMES WHITBOURN (γενν. 1953)

The Magi’s Dream | Το όνειρο των Μάγων

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 

FRANCIS POULENC (1899-1963)

4 Μοτέτα για κάποια Χριστούγεννα

O magnum mysterium (Ω, μέγα μυστήριο)

Quem vidistis pastores dicite (Πείτε, βοσκοί, ποιον είδατε)

Videntes stellam (Το άστρο βλέποντας)

Hodie Christus natus est (Σήμερα γεννιέται ο Χριστός) 

OLIVIER  MESSIAEN (1908-1992)

Dieu parmi nous (Μεθ’ ημών ο Θεός)

Εκκλησιαστικό όργανο Donal McCann 

HAROLD EDWIN DARKE (1888-1976)

In the bleak mid-winter | Στην καρδιά του παγωμένου χειμώνα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ

I saw three ships | Είδα τρία πλοία (διασκευή Ledger) 

ΗERBERT HOWELLS (1892-1983)

A spotless rose | Άσπιλο ρόδο 

JUDITH WEIR (γεν. 1954)

Illuminare Jerusalem | Φωτίζου, Ιερουσαλήμ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ

Gabriel’s Message | Το μήνυμα του Αρχάγγελου Γαβριήλ (διασκευή Edgar Pettman) 

JACKSON

Can I not sing but hoy? | Δεν τραγουδώ, κραυγάζω από χαρά

ΚΑΛΑΝΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

We three kings of Orient are | Εμείς, τρεις βασιλιάδες της Ανατολής

(διασκευή Μartin Neary) 

Η εμφάνιση της περίφημης χορωδίας στο Μέγαρο πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Εθνικής Τράπεζας.

RS2617_20161022-Kings College Choir_rehearsal_030_m

Kings College Choir

Η Χορωδία του King’s College (Κολεγίου του Βασιλιά) με έδρα το Καίμπριτζ οφείλει την ύπαρξή της στον Ερρίκο ΣΤ΄, που ίδρυσε το Κολέγιο το 1441 και οραματίστηκε τους καθημερινούς ψαλμούς στις Θείες Λειτουργίες μέσα στο περίφημο Παρεκκλήσι του Κολεγίου του. Η αρχική αυτή σύλληψη αποτελεί θεμέλιο λίθο της Χορωδίας, την οποία απαρτίζουν 16 παιδιά-χορωδοί, 14 φοιτητές υπότροφοι χορωδιακού τραγουδιού και 2 υπότροφοι εκκλησιαστικού οργάνου.

Το Σύνολο απέκτησε παγκόσμια φήμη χάρη στην ετήσια χριστουγεννιάτικη ραδιοφωνική μετάδοση της Λειτουργίας του με τίτλο «Φεστιβάλ Εννέα Αναγνωσμάτων και Καλάντων». Πρόκειται για τη μακροβιότερη ραδιοφωνική μετάδοση ετήσιας Λειτουργίας: γίνεται από το  BBC εδώ και 90 χρόνια. Επίσης, από το 1954, η Χορωδία τελεί μια χριστουγεννιάτικη Λειτουργία που μεταδίδεται τηλεοπτικά με τον τίτλο «Carols from King’s».

Χάρη και στις εκτενείς ηχογραφήσεις της, η Χορωδία του King’s College είναι γνωστή διεθνώς και προσκαλείται στις μεγαλύτερες σκηνές. Από το 2012 απέκτησε δική της δισκογραφική εταιρεία (Nine Lessons & Carols). Το 2014 η ηχογράφησή της στο Ρέκβιεμ του Φωρέ παρέμεινε για 28 εβδομάδες  στα τσαρτ κλασικής μουσικής στην Αγγλία και αναδείχθηκε σε ένα από τα πλέον ευπώλητα άλμπουμ κλασικής μουσικής της χρονιάς. Το 2015 κυκλοφόρησε το άλμπουμ της Χορωδίας  «1615: Gabrieli in Venice», το πρώτο άλμπουμ κλασικής μουσικής που έκανε χρήση της τεχνολογίας Dolby Atmos, αναπαράγοντας την ακουστική του Παρεκκλησίου. Τις Λειτουργίες της έχουν παρακολουθήσει οι μονάρχες της Μεγάλης Βρετανίας από την Ελισάβετ Α΄ έως τη σημερινή βασίλισσα, πολιτικοί αρχηγοί από τον Τσώρτσιλ έως τον Γκορμπατσόφ, και προσωπικότητες όπως ο Κάρολος Δαρβίνος, που αγαπούσε τόσο το το King’s College Choir ώστε όταν βρισκόταν στο Καίμπριτζ έβαζε τους μικρούς χορωδούς να τραγουδούν αποκλειστικά γι’ αυτόν.

Η Χορωδία οφείλει πολλά στους αρχιμουσικούς της των τελευταίων 140 χρόνων (Α.H. Mann, Boris Ord, David Willcocks, Philip Ledger, Stephen Cleobury). Από το 1870 οι μικροί χορωδοί εκπαιδεύονται στη Σχολή του King’s College. Επιλέγονται ύστερα από ακρόαση –η σχετική κοινοποίηση γίνεται σε όλη την Αγγλία– σε ηλικία 6-9 ετών και μπαίνουν στη Χορωδία σε ηλικία 8-9 ετών.

King's College cambridge

Stephen Cleobury

O αρχιμουσικός και οργανίστας Στήβεν Κλήομπερυ είναι μουσικός διευθυντής της Χορωδίας του King’s College εδώ και 35 χρόνια. Υπό τη διεύθυνση του Κλήομπερυ η Χορωδία συνεχίζει τη λαμπρή της πορεία και παράλληλα διευρύνει το ρεπερτόριό της με παραγγελίες νέων έργων, με συμμετοχές σε ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις καθώς και με περιοδείες σε όλο τον κόσμο. Δικές του πρωτοβουλίες είναι το ετήσιο πασχαλινό φεστιβάλ Easter at King’s, που μεταδίδεται τακτικά από το BBC, και η επίσης ετήσια σειρά συναυλιών Concerts at King’s.

Διετέλεσε αρχιμουσικός των BBC Singers (1995-2007), των οποίων είναι πλέον επίτιμος αρχιμουσικός. Συνέβαλε στη διαμόρφωση του αναγνωρίσιμου ήχου της Χορωδίας του King’s College και στην τελειοποίηση της δεξιοτεχνίας των μελών της –όλα επαγγελματίες χορωδοί– αλλά και στον εμπλουτισμό του ρεπερτορίου της, καθώς διηύθυνε πολλά έργα σε πρώτη εκτέλεση. Το 2009 στέφθηκε Διοικητής Εξαίρετου Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (CBE).

Leave a Reply