«ΤΟ DNA ΤΟΥ ΜΠΕΤΟΒΕΝ»: ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

Το DNA του Μπετόβεν Μια διαφορετική παράσταση για τη ζωή και το έργο του Μπετόβεν ανεβαίνει αυτό το Σαββατοκύριακο (18 και 19 Μαρτίου) στο Μέγαρο Μουσικής. Πρόκειται για «Το DNA του Μπετόβεν», ένα μουσικοθεατρικό αναλόγιο, κάτι μεταξύ κειμενικής-μουσικής και σκηνικής πράξης δηλαδή, που μπορεί να παρακολουθήσει όλη η οικογένεια. Μετά τις παραστάσεις «Τα παιδιά του Μπαχ» και «Το IQ του Μότσαρτ», η Μάγδα Μαυρογιάννη μαζί με τους σπουδαστές και απόφοιτους της τάξης πιάνου του Διονύση Μαλλούχου στο Αττικό Ωδείο και με τη συμβολή της Παιδικής Χορωδίας του Αρσακείου αναβιώνουν αυτή τη φορά τη ζωή του Μπετόβεν και αναλύουν το μοναδικό DNA του.

Το DNA του Μπετόβεν

Η υπόθεση: ο μεγαλοφυής συνθέτης ήταν κουφός!

Μια τούφα από τα μαλλιά του Μπετόβεν ταξίδεψε μέχρι τις μέρες μας ξεκινώντας από το 1827, όταν ο συνθέτης λίγο πριν πεθάνει δεχόταν την επίσκεψη του νεαρού μουσικού Φερδινάνδου Χίλερ που του απέδιδε τον ύστατο φόρο τιμής. Εκείνη την εποχή συνηθιζόταν να κόβουν μια τούφα από τα μαλλιά του νεκρού σαν ενθύμιο και αυτό έκανε και ο Χίλερ την επομένη του θανάτου του Μπετόβεν. Τη στιγμή της ταφής του, το κεφάλι του Μπετόβεν ήταν κουρεμένο σχεδόν σύριζα αφού πλήθος ανθρώπων είχε, με τον ίδιο τρόπο, θελήσει να αποκτήσει ένα τελευταίο ενθύμιο του σπουδαίου αυτού συνθέτη! Η επιρροή του πάνω σε όσους είχαν ακούσει τη μουσική του ήταν ακατανίκητη. Αυτή η περίφημη τούφα μαλλιών έφτασε μέχρι το Sotheby’s, όπου η εργαστηριακή έρευνα των μοριακών βιολόγων προσδιόρισε και ανέλυσε το DNA του Μπετόβεν. Το αποτέλεσμα των ερευνών δίνει απάντηση στο ερώτημα γιατί ένας από τους σπουδαιότερους μουσικούς που γνώρισε ποτέ ο κόσμος καταδικάστηκε να ζήσει, κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, στη σιωπή.

Μπετόβεν

Η παράσταση: το ταξίδι μιας τούφας μαλλιών

Η Μάγδα Μαυρογιάννη στο ρόλο μιας μοριακής βιολόγου ερευνά στο εργαστήριό της μία τούφα μαλλιών του Μπετόβεν και ξεδιπλώνει όλη την αλήθεια της ζωής του. Οι μαθητές του Διονύση Μαλλούχου εμφανίζονται με μία τούφα μαλλιών άλλου χρώματος ο καθένας και επεμβαίνουν στο θεατρικό δρώμενο, ερμηνεύοντας σονάτες, παραλλαγές και άλλα έργα και μεταγραφές για πιάνο, καθώς και έργα για βιολί και πιάνο ή για πιάνο για 4 χέρια. Η παιδική χορωδία του Αρσακείου συμπληρώνει το μουσικό μέρος. Ο ζωγράφος Nικόλας Κληρονόμος στο ρόλο του Γκόγια ζωγραφίζει τον πιανίστα και ραδιοφωνικό παραγωγό Διονύση Μαλλούχο στο ρόλο του Μπετόβεν, ο οποίος συνεργάζεται με τη Μάγδα Μαυρογιάννη στη διαμόρφωση του μουσικού προγράμματος. 

Clipboard01

Το DNA του Μπετόβεν

Πότε: Σάββατο 18, Κυριακή 19 Μαρτίου, στις 19:00, στον Πολυχώρο Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 15 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Τιμές εισιτηρίων: € 10, € 8 (παιδικό)

Συντελεστές:

Ιδέα-κείμενο-αφήγηση-σκηνοθετική επιμέλεια: Μάγδα Μαυρογιάννη

Μουσική Διδασκαλία: Διονύσης Μαλλούχος

Συμμετέχουν σπουδαστές και απόφοιτοι του Αττικού Ωδείου και η Παιδική Χορωδία του Αρσακείου.

 560806_020713134603_3107

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: www.ticketservices.gr/event/to-dna-toy-mpetoven

Εκδοτήρια

Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)

Δε-Πα 9:00 – 17:00, Σα 10:00 – 14:00

Εκδοτήριο Βιβλιοθήκης (Μέγαρο Μουσικής)

Δε-Πα & Κυ 10:00 – 16:00

Τηλεφωνικά 210 72 34 567

Πληροφορίες την ημέρα της παράστασης στο 210 72 82 554

Leave a Reply