ΟΙ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΕΣ ΒΟΛΤΕΣ ΜΕ ΚΑΡΟΤΣΙ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ)

βόλτες με καρότσιΣας προτείνουμε τις καλύτερες βόλτες με καρότσι που μπορείτε να κάνετε με το μωράκι σας για να πάρει τον αέρα του ή με το μικρούλι σας που θέλει να τρέξει και να εξερευνήσει!

 1. Εθνικός Κήπος

Μια και είναι πολύ κοντά στο σπίτι μου, είναι το μέρος που με πήγαιναν τις πρώτες βόλτες με καρότσι (έχω και φωτογραφίες και αναμνήσεις) και ταυτόχρονα το μέρος που πήγα τα παιδιά μου τις πρώτες βόλτες με καρότσι. 284 στρέμματα, καταπράσινος, στο κέντρο της πόλης, φιλοξενεί πλέον λίγα ζωάκια (εγώ είχα προλάβει ακόμα και τα λιοντάρια), τα οποία σε κάθε περίπτωση θα εντυπωσιάσουν το μικρό σας, είναι γεμάτος με τιτιβίσματα πουλιών, έχει πολλά ανοιχτά μέρη για πικνίκ, παιχνίδι και πολλή χαλάρωση. Μην ξεχάσετε να ταΐσετε τις πάπιες και τα ψάρια στις μικρές και μεγαλύτερες λίμνες του.

 1. Ζάππειο

Συνέχεια της βόλτας από τον Εθνικό Κήπο, που πάντοτε έκανα με το καρότσι σιγοτραγουδώντας το παλιό, αλλά αγαπημένο, τραγούδι «Στο Ζάππειο μια μέρα περιπατούσα». Αν έχετε κουραστεί, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ (εσείς) και το γαλατάκι ή τον χυμό (το μικρό σας) στην περίφημη Αίγλη Ζαππείου, που από το 1904 μέχρι και σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής της πόλης ως «Το πλέον απολαυστικόν κέντρον των Αθηνών».  Σε μια ιδανική τοποθεσία, σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον στην καρδιά της Αθήνας, o σύγχρονος πολυχώρος αποτελεί το ιδανικό σημείο, για να «αποδράσετε» για λίγη ώρα, χάρη στις ανανεωμένες εγκαταστάσεις της, που σέβονται την ιστορικότητα του χώρου, ενώ συνυπάρχουν αρμονικά με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον.

 1. Κέντρο Πολιτισμού-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Μεταφερόμαστε τώρα νοτιότερα και στο ΚΠΙΣΝ. Δεν υπάρχει γονιός που να σέβεται τον εαυτό του και να μην το έχει επισκεφτεί για βόλτα έστω και μια φορά. Πρόκειται για έναν δημόσιο χώρο, με ελεύθερη πρόσβαση και διαπλαστική συμμετοχή του κοινού σε ένα πλήθος πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, αθλητικών, περιβαλλοντικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων και δράσεων. Περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ένα από τα μεγαλύτερα σημεία πρασίνου στην Αθήνα, που καλύπτει μια έκταση 210 στρεμμάτων. Το Πάρκο καταλαμβάνει το 85% της συνολικής έκτασης του ΚΠΙΣΝ και αποτελεί τον μεγαλύτερο δημόσιο μεσογειακό κήπο στον κόσμο. Βολτάρετε στο πλάι του Καναλιού (και όχι μόνο) με το καρότσι ή με το μικρό σας πεζή, χωρίς εμπόδια, σε έναν πνεύμονα πρασίνου που θα σας επιτρέψει την επαφή με τη φύση εντός αστικού ιστού.

 1. Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Το Αττικό Πάρκο, που εκτείνεται σε μια συνολική έκταση 200 στρεμμάτων, φιλοξενώντας περισσότερα από 2.000 ζώα, από 290 διαφορετικά είδη, αποτελεί άλλον έναν πολυαγαπημένο προορισμό, καθώς όχι μόνο οι εγκαταστάσεις του επιτρέπουν τις βόλτες με καρότσι και τα ασφαλή πρώτα βήματα του μικρού σας, αλλά και οι φιλοξενούμενοί του κεντρίζουν αμέσως το ενδιαφέρον των επισκεπτών κάθε ηλικίας. Περπατήστε, παρατηρήστε και απολαύστε! Το ΑΖΠ, ως οργάνωση με κύριο στόχο την προστασία των άγριων ζώων, συνεργάζεται με διάφορους ανάλογους φορείς και ΜΚΟ, όπως: ΜΟm (Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας), ΑΝΙΜΑ (Σύλλογος Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής) Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία, Μουσείο Γουλανδρή, Αρχέλων και εκτός από το να σας εντυπωσιάσει έχει και πολλά να σας διδάξει.

 1. Βοτανικός Κήπος Διομήδους

Ο Βοτανικός Κήπος βρίσκεται στο Χαϊδάρι και καταλαμβάνει μια έκταση 1860 στρεμμάτων, στις βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω. Είναι ένα ζωντανό μουσείο, το οποίο εκθέτει, ex situ, επιστημονικά τεκμηριωμένες συλλογές φυτών με σκοπό την επιστημονική έρευνα της χλωριδικής βιοποικιλότητας, την διατήρησή της, αλλά και την περιβαλλοντική πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και αναψυχή των πολιτών. Ο Κήπος λειτουργεί ως Κοινωφελές Ίδρυμα, υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ η καλλιεργημένη και επισκέψιμη περιοχή του βρίσκεται στο δυτικό του τμήμα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό και καλοσυντηρημένο πάρκο με πλούσια βλάστηση και λίμνες! Είναι η τέλεια επιλογή για βόλτες με καρότσι και όχι μόνο. Σημειώνουμε ότι στον χώρο λειτουργεί και κυλικείο! Όμως, προσοχή: Επειδή ο Κήπος είναι καταφύγιο άγριας ζωής προστατεύεται από τον Νόμο και ελέγχεται από την Δασική Υπηρεσία. Για τον λόγο αυτό, απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος κατοικίδιων ζώων, η χρήση μπάλας για αθλοπαιδιές και η είσοδος ποδηλάτων ή μηχανοκίνητων οχημάτων. Επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αλλάξει οι όροι επίσκεψης τα Σαββατοκύριακα, προτείνουμε να καλέσετε πριν πάτε για να βεβαιωθείτε ότι ο χώρος είναι ανοιχτός σε μη οργανωμένες επισκέψεις.

 1. Άλσος Βεΐκου

Στα βόρεια των Τουρκοβουνίων, στο Γαλάτσι, βρίσκεται το Άλσος Βεΐκου, με έκταση 256 στρέμματα, που αποτελεί μια τεράστια έκταση πρασίνου και είναι ένας από τους μεγαλύτερους πνεύμονες της Αθήνας. Διαθέτει  γήπεδο τένις, γήπεδο μπάσκετ, γήπεδο ποδοσφαίρου, υπαίθρια όργανα γυμναστικής, καφετέριες, θεατράκι, πίστες skateboard και θερινό κινηματογράφο, αλλά και χώρους για ατέλειωτες βόλτες με καρότσι.

 1. Άλσος Νέας Σμύρνης

Το Άλσος Νέας Σμύρνης είναι ένας πνεύμονας πρασίνου που δημιουργήθηκε πριν από 100 περίπου χρόνια. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Αττικής, με έκταση 50 στρέμματα, και αποτελείται από δέντρα δασικά, καλλωπιστικά, αλλά και κωνοφόρα. Μετά την ανάπλαση του 2007, το Άλσος μεταμορφώθηκε σε έναν νέο αστικό χώρο πρασίνου, περιπάτου, αναψυχής και πολιτισμού, φιλικό στο περιβάλλον και στον πολίτη. Οι παιδικές εγκαταστάσεις είναι σχετικά καινούργιες και χωρίζονται σε δύο περιοχές, μία για πιο μικρά παιδιά και μία για μεγαλύτερα. Τα κουβαδάκια είναι επιβεβλημένα, καθώς υπάρχει αρκετό χώμα για παιχνίδι. Κοντά στην παιδική χαρά υπάρχει ένα κυλικείο-καφέ και χώρος για ποδήλατο ή μπάλα. Για το πικνίκ σας υπάρχουν αρκετά κιόσκια με πέτρινα πεζούλια ή παγκάκια, αλλά και καβάτζες για να στρώσετε κουβερτούλα και τραπεζομάντιλο.

 1. Άλσος Κηφισιάς

Δημιουργήθηκε το 1885, όταν ο Σιδηρόδρομος Αττικής αποφάσισε να προχωρήσει στην επέκταση της γραμμής έως την Κηφισιά και, παράλληλα, να συμβάλει στην ανάπλαση της περιοχής ως αντισταθμιστικό όφελος για τους κατοίκους, που τρόμαζαν με την εμφάνιση και τον θόρυβο που έκανε η μηχανή του ατμοκίνητου τότε σιδηροδρόμου. Η εταιρεία λοιπόν αγόρασε μια έκταση ανάμεσα στον Σταθμό και στον Πλάτανο, που ανήκε στον εύπορο Κωνσταντινουπολίτη έμπορο Στέφανο Γεωργαντά, και αντικατέστησε τα αμπέλια και τα χοιροστάσια που υπήρχαν εκεί με το Άλσος. Φυτεύτηκαν ψηλοί φοίνικες, δημιουργήθηκαν χαλιά από λουλούδια και διαμορφώθηκε ολόκληρος ο χώρος με βάση ευφάνταστα σχέδια γαλλικού ρυθμού. Όλα μαζί έκαναν την περιοχή αγνώριστη. 25 ολόκληρα στρέμματα καλλιεργήσιμης γης μετατράπηκαν στο σημερινό κόσμημα της περιοχής. Τα μονοπάτια που μπορεί να ακολουθήσει κανείς είναι τρία, με τα παρακλάδια τους, ενώ συντριβάνια, κιόσκια, βρύσες, παγκάκια και πλατείες στολίζουν κομψά τον χώρο, προσδίδοντάς του ζωντάνια και καθιστώντας τον ιδανικό για χαλαρή βόλτα. Τα κτήρια που συναντά κανείς μέσα στο Άλσος είναι βαμμένα πράσινα, για να εναρμονίζονται με τον χώρο. Αναπόσπαστο κομμάτι του Άλσους αποτελεί και το ομώνυμο αναψυκτήριο, όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε, να ταΐσετε το μικρό σας και να τσιμπήσετε και εσείς κάτι.

 1. Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Άλλη μια αγαπημένη βόλτα που έκανα με τα παιδιά μου από τότε που ήταν στα καρότσια, καθώς είχαμε αγαπημένους συγγενείς με συνομήλικα παιδιά να κατοικούν εκεί και πηγαίναμε συχνά. Η πεζοδρόμηση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και η ενοποίηση των γύρω αρχαιολογικών χώρων ήταν μια ιδέα της Μελίνας Μερκούρη από τη δεκαετία του ‘80, η οποία έγινε πραγματικότητα πολλά χρόνια μετά και άλλαξε ριζικά το πρόσωπο της πόλης. Ιδιαίτερα τις απογευματινοβραδυνές ώρες, ώστε να μην καίει ο ήλιος, μπορείτε να περπατήσετε με την άνεσή σας με το καρότσι, αλλά και να αφήσετε το μικρό σας να περπατήσει κι αυτό ελεύθερο δίπλα στην Ακρόπολη και στο Ηρώδειο, αφού δεν κινδυνεύει από αυτοκίνητα. Θα σας γοητεύσουν το δίχως άλλο η πολυχρωμία και η πολυκοσμία (χωρίς, όμως, συνωστισμό μια και ο δρόμος είναι ιδιαίτερα πλατύς), οι πλανόδιοι πωλητές και οι καλλιτέχνες του δρόμου, που με τα δρώμενα και με τις μουσικές τους θα δώσουν μια ξεχωριστή νότα στον περίπατό σας. Αφού φτάσετε μέχρι τον Λουμπαρδιάρη, μπορείτε να καθίσετε για έναν καφέ στον Διόνυσο με θέα την Ακρόπολη ή να συνεχίσετε καταλήγοντας στην οδό Αποστόλου Παύλου, στο Θησείο, ή να επιστρέψετε στην αρχή της διαδρομής, στην πεζοδρομημένη οδό Μακρυγιάννη, και να ξεκουραστείτε, να δροσιστείτε ή/και να χορτάσετε σε ένα από τα πολυάριθμα καφέ ή εστιατόρια που βρίσκονται κοντά στο Μουσείο.

 1. Γαϊδουροχώρα

Στην πλαγιά ενός λόφου, στις ανατολικές παρυφές του Υμηττού, 3 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κορωπιού, βρίσκεται η Γαϊδουροχώρα, ένας εναλλακτικός χώρος ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης, αφιερωμένος στο γαϊδουράκι και στην προστασία του. Σε ένα άνετο αγρόκτημα γεμάτο αμυγδαλιές, ελιές και πολύ θυμάρι, αναπτύχθηκε ένα περιβάλλον που θυμίζει παλιά ελληνική ύπαιθρο και στο οποίο μπορείτε να περιφέρεστε για ώρες,  ξεχνώντας ότι βρίσκεστε δίπλα στην πόλη. Οι κατασκευές είναι αποκλειστικά από πέτρα και ξύλο και όλα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε μικροί και μεγάλοι να αισθάνονται ένα με τη φύση από την πρώτη κιόλας στιγμή και ταυτόχρονα ασφαλείς. Υπάρχουν διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα και ψυχαγωγικές δραστηριότητες για παιδιά κάθε ηλικίας και οικογένειες, αλλά μόνο και μόνο μια απλή βόλτα και η επαφή με τα γαϊδουράκια θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους. Οι άνθρωποι που στελεχώνουν το χώρο είναι φιλικοί, κατατοπιστικοί και αγαπούν αυτό που κάνουν.

 1. Μαρίνα Φλοίσβου

Η Μαρίνα Φλοίσβου είναι η πρώτη μαρίνα υψηλών προδιαγραφών στην Ελλάδα, όπου μπορούμε να απολαύσουμε μια σειρά από εμπορικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες σε ένα ιδιαίτερα ελκυστικό περιβάλλον, δίπλα στη θάλασσα. Αφού κάνετε την καροτσάδα σας, μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το Volta Fun Town, που διαθέτει μια ποικιλία δραστηριοτήτων σε εξωτερικό χώρο για παιδιά από ενός έτους. Αρχικά θα συναντήσετε την Παιχνιδοκατασκευή Καράβι, η οποία διαθέτει και ένα μεγάλο κομμάτι κλειστού χώρου απασχόλησης. Διασχίζοντας το πάρκο, θα συναντήσετε το παιδικό και αθλητικό τραμπολίνο, το Ψάρεμα, τα Βαρκάκια, το Spider, τα Baby kart και διάφορες παιχνιδομηχανές. Χαλαρώστε, τέλος, στο Self Service Café των Volta Fun Town, όπου μπορείτε να απολαύσετε μοναδικές γεύσεις. Αν το παιδάκι σας είναι άνω των τριών ετών, μπορείτε να επισκεφτείτε με δωρεάν είσοδο το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα, για να γνωρίσετε την ιστορία του πλοίου και του Γιάννη Λάτση να ζωντανεύουν μέσα από ποικίλα εκθέματα.

 1. Πάρκο Αντώνης Τρίτσης

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης» χωροθετείται στη δυτική Μητροπολιτική Αθήνα, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ιλίου. Είναι το μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο του Λεκανοπεδίου, συνολικής έκτασης περίπου 1.200 στρεμμάτων. Η ύπαρξη του υγρού στοιχείου σε μεγάλη αναλογία εντός του Πάρκου, τόσο με τη μορφή έξι τεχνητών λιμνών, όσο και του τεχνητού καναλιού που τις συνδέει, που εξασφαλίζει την αδιάκοπη ροή του νερού μεταξύ των λιμνών και την ανακύκλωσή του, καθώς και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα του, το καθιστούν έναν μοναδικό τόπο φυσικού κάλλους, ενταγμένο στον οικιστικό ιστό. Τα χαρακτηριστικά του είναι μοναδικά για τη δυτική Αθήνα, αλλά και για όλο το Λεκανοπέδιο, καθώς αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στην πόλη. Μια καροτσάδα εκεί είναι μοναδική εμπειρία, ιδιαίτερα για χάζι των πουλιών, αν και το Πάρκο τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλειφθεί και χρειάζεται μεγαλύτερη φροντίδα. Ευτυχώς, τον Ιούλιο του 2020 εγκρίθηκε ένα μεγάλο ποσό για έργα αναβάθμισης και ελπίζουμε σύντομα να γίνει ακόμα πιο απολαυστικό και ασφαλές για όλους.

Leave a Reply