H Βίκυ Κουμούτσου, θεατρολόγος, φιλόλογος, σκηνοθέτης και ηθοποιός, μιλάει στο Τaλκ για την τελευταία της σκηνοθετική δουλειά, τη διαδραστική παράσταση «Ταξιδεύοντας με την Bibi», που έχει ήδη παιχτεί σε πάνω από 80 σχολεία, 6 δημοτικά θέατρα και την έχουν παρακολουθήσει περισσότερα από 10.000 παιδιά!
Βίκυ, καλημέρα. Καταρχάς πες μας λίγα πράγματα για εσένα.
Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα. Όσον αφορά τις σπουδές μου, είμαι πτυχιούχος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, της δραματικής σχολής του Γιώργου Αρμένη «Νέο Ελληνικό Θέατρο» και της Φιλολογίας Αθηνών. Αυτή τη χρονιά ολοκληρώνω τη διπλωματική εργασία για το Master μου στη Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων. Τα τελευταία δεκαοχτώ χρόνια διδάσκω ως θεατρολόγος και φιλόλογος σε ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ως ηθοποιός έχω πάρει μέρος σε τηλεοπτικές σειρές («Δεληγιάννειο Παρθεναγωγείο», «Ατρόμητοι», «Η ζωή της άλλης», «Κούκλες» κ.ά.), θεατρικές παραστάσεις και σε δύο ταινίες.
Ζούσα για 5,5 χρόνια στο Dubai, όπου εργαζόμουν αρχικά ως Drama Teacher σε αγγλικά σχολεία και ως φιλόλογος στην ελληνική κοινότητα. Αργότερα, έφτιαξα τη δική μου θεατρική ομάδα και εταιρεία, μέσω της οποίας υλοποιούσα εκπαιδευτικά προγράμματα και παραστάσεις για παιδιά. Έχω σκηνοθετήσει παραστάσεις στο National Theater στο Abu Dhabi, στο Ductac Theater στο Dubai και στο National Theater στη Sharjah.
«Ταξιδεύοντας με την Bibi». Αυτός είναι ο τίτλος της παιδικής παράστασης που μόλις ξεκίνησε στο θέατρο Αλκμήνη. Ποια είναι η Bibi και γιατί ένα παιδί να ταξιδέψει μαζί της;
Η Bibi είναι μία κουκουβάγια που έχει δίψα για μάθηση και επιθυμεί να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο και να έρθει σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες, πολιτισμούς, γλώσσες, φαγητά, χορούς και γλώσσες. Είναι ένας χαρακτήρας που γεννήθηκε και επηρεάστηκε σαφώς από τη ζωή μου στο εξωτερικό και πήρε «σάρκα και οστά» από τη μαγική γραφή του ταλαντούχου συγγραφικά και όχι μόνο Δημήτρη Μπομπόλα, ο οποίος είναι πολύτιμος συνεργάτης μου τα τελευταία χρόνια. Μέσω της Bibi θα χαρώ πολύ αν τα παιδιά που θα ταξιδέψουν μαζί της επηρεαστούν θετικά από αυτήν τη δίψα της για ουσιαστικές γνώσεις, νέες ανακαλύψεις και επαφή με ξένους λαούς που τελικά μέσα από τη συναναστροφή μαζί τους ανακαλύπτουμε ότι δεν είναι και τόσο «ξένοι». Όλοι έχουμε τις ίδιες ανάγκες για αγάπη, αποδοχή, ειρηνική συνύπαρξη και σεβασμό ο ένας της διαφορετικότητας του άλλου.
Εκτός από την Bibi ποιοι άλλοι είναι οι ήρωες του θεατρικού έργου; Πες μας λίγα λόγια για τον καθένα.
Μαζί με την Bibi, που ερμηνεύει καταπληκτικά, με ζωντάνια και αμεσότητα η Βαρβάρα Ραμπαούνη, συνταξιδεύει και ο φίλος της o Koko, ο παπαγάλος, ο οποίος ενσαρκώνεται από την Εβίτα Μεϊμαρίδου, μία ηθοποιός που ξεσηκώνει τα παιδιά με τους αυτοσχεδιασμούς της και κρατάει τις ισορροπίες μεταξύ γνώσης και παιχνιδιού. Ο Koko είναι ένας χαρακτήρας που κάποια παιδιά αγαπούν πολύ, λόγω του ότι είναι αυτός που πάντα θα κάνει πλάκα, το «πειραχτήρι» της τάξης θα λέγαμε, που θέλει να ταξιδέψει και να περάσει όμορφα αλλά βαριέται και λίγο παροδικά. Έχει πάθος πιο πολύ για το ποδόσφαιρο και τη formula, παρά για τη ζωγραφική, υποστηρίζει πάντα την καλή του φίλη και βρίσκει τελικά ο ίδιος λύσεις σε πολλά θέματα που αντιμετωπίζουν, περισσότερο με την καρδιά και την ψυχή του παρά με τις γνώσεις του. Είναι ένα παράδειγμα που όταν θέλουμε να πετύχουμε κάτι πολύ μπορούμε να τα καταφέρουμε, αφού το πάθος πολλές φορές μπορεί να καλύψει ένα κενό γνώσεων. Οι υπόλοιποι ήρωες είναι οι ντόπιοι που συναντούν η Bibi και ο Koko σε κάθε χώρα που ταξιδεύουν: ο Luigi, ο Ιταλός σεφ, ο Jose, ο Ισπανός κρεοπώλης, o Ivan, ο Ρώσος φούρναρης, ο Ahmed, με τους χουρμάδες στην Αίγυπτο. Οι ντόπιοι της κάθε χώρας ερμηνεύονται μοναδικά από τον Στέλιο Κεχριώτη, ο οποίος με την ατελείωτη ενέργεια του και την εγρήγορση του πάνω στη σκηνή καταφέρνει τα παρασύρει τα παιδιά σε έναν κόσμο θετικής ενέργειας, χαράς, κεφιού, τραγουδιού και πολύ χορού!
Μέσα από την παράσταση καλλιεργείται η κουλτούρα του ταξιδιού. Ποια είναι η ουσιαστική αξία του να γνωρίζεις νέους τόπους;
Η αξία τού να γνωρίζεις νέους τόπους είναι ανεκτίμητη. Το να γίνεσαι έστω και για λίγο μέρος μίας κοινωνίας διαφορετικής από αυτής που εσύ μεγάλωσες ανοίγει το μυαλό και την καρδιά σου σε μονοπάτια που δεν είχες πριν καν φανταστεί ότι υπάρχουν. Ο κόσμος είναι ένα βιβλίο, είχε πει ο Αυγουστίνος, και όσοι δεν ταξιδεύουν διαβάζουν μόνο μία σελίδα.
Εσένα όταν ήσουν παιδί τι σου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση από τα ταξίδια σου;
Πάντα είχα μία έμφυτη περιέργεια να μάθω την ιστορία ενός τόπου που επισκεπτόμουν, να φανταστώ πώς ήταν εκεί οι άνθρωποι που περπατούσαν π.χ. 1000 χρόνια πριν στους ίδιους δρόμους που εγώ περνώ σήμερα, τι σημαντικό έγινε σε αυτήν την περιοχή και ποιοι σημαντικοί άνθρωποι της ιστορίας, των τεχνών, των επιστημών πέρασαν από εδώ. Εντύπωση μου προκάλεσε σε μεγαλύτερη ηλικία και το σταδιακό ενδιαφέρον μου γύρω από τη γεωγραφία της εκάστοτε περιοχής που επισκέπτομαι, κάτι που δεν είχε καλλιεργηθεί στα σχολικά μου χρόνια.
Στην παράσταση μαθαίνουμε, μεταξύ άλλων, πού βρίσκεται η Ισπανία, ποιο είναι το παραδοσιακό γλυκό των Άγγλων και πως στην Αίγυπτο τα γράμματά τους μοιάζουν με ζωγραφιές. Δηλαδή, μαθαίνουμε γεωγραφία, ιστορία, γλώσσα… Πώς μπορεί το θέατρο να συμβάλει στην εκπαίδευση των παιδιών;
Το θέατρο στην εκπαίδευση μπορεί να λειτουργήσει ως ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για το δάσκαλο ή τον γονέα για βιωματική μάθηση, για την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και για τη δημιουργία ενός ασφαλούς πεδίου για ουσιαστική διαπολιτισμική ανταλλαγή και επικοινωνία. Στο «Ταξιδεύοντας με την Bibi» έχουμε φροντίσει, όλοι οι συντελεστές, να συνεισφέρουμε προς αυτήν την κατεύθυνση και εγώ προσωπικά ως σκηνοθέτης αλλά και ως εκπαιδευτικός προσπαθώ, μέσα από τη διάδραση που είναι κύριο χαρακτηριστικό της παράστασης, να πάμε ένα βήμα πάνω από την καθαρή ψυχαγωγία και να δημιουργήσουμε ένα ολιστικό περιβάλλον μάθησης για τα παιδιά που τα αναπτύσσει διανοητικά, συναισθηματικά, σωματικά και κοινωνικά. «Πες μου και θα ξεχάσω, δείξε μου και μπορεί να θυμηθώ, εμπλέξτε με και θα καταλάβω», λέει μία κινέζικη παροιμία. Αυτήν την «εμπλοκή» επιδιώκουμε στην παράστασή μας και εύχομαι, έστω και λίγο, να τα καταφέρνουμε.
Κλείνοντας, πες μας λίγα λόγια για τη μουσική που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παράσταση, αλλά και για τη συνεργασία σου με τον Γιάννη Ζουγανέλη.
Η μουσική έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις παραστάσεις μου, καθώς δρα σαν μία γέφυρα με τον συναισθηματικό κόσμο του παιδιού. Είναι η εναρκτήριος δύναμη για την κίνηση και τον έλεγχο του σώματος, της ψυχικής υγείας και της εξωτερίκευσης των συναισθημάτων, βοηθώντας τα παιδιά να γίνουν πιο κοινωνικά και να εκφράζουν τις ανάγκες τους. Ο Γιάννης, με τις ευαισθησίες που τον διακρίνουν, το αστείρευτο ταλέντο του και την αγάπη του για τα παιδιά ήταν ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για να ντύσει μουσικά την παράσταση και τον ευχαριστώ θερμά γι αυτό. Η συνεργασία μου μαζί του ήταν μαγική και θα χαρώ οι καλλιτεχνικοί μας δρόμοι να σμίξουν ξανά στο μέλλον.
Ταυτότητα παράστασης
Ταξιδεύοντας με την Bibi
Πρεμιέρα: Σάββατο 4 Νοεμβρίου
Σκηνοθεσία – επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Κουμούτσου
Κείμενο – στίχοι: Δημήτρης Μπομπόλας
Μουσική σύνθεση: Γιάννης Ζουγανέλης
Κοστούμια – σκηνικά: Ελένη Κοτρίδου
Χορογραφίες: Κάλλια Βουιδάσκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Σιτζάκη
Προβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will
Παραγωγή: Βίκυ Κουμούτσου
Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Κεχριώτης Στέλιος, Μεϊμαρίδου Εβίτα, Ραμπαούνη Βαρβάρα
Ενορχήστρωση – ηχογράφηση – προγραμματισμός: Θαλής Τριανταφύλλου, Στούντιο ΑΥΛΟΣ
Πού: Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8-12, Κάτω Πετράλωνα / Στάση μετρό Κεραμεικός
Πότε: Από Σάββατο 4 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο στις 11:00
Τιμές εισιτηρίων: 9 € (γενική είσοδος) και ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις και σχολεία
Προπώληση: Ticketservices.gr
Πληροφορίες και κρατήσεις: info.withbibi@gmail.com και στο 210-3428650 / 6947360903
Διάρκεια: 60’