ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ ΤΟΥ ΜΠΑΛΕΤΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ. ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ GUEST ΧΟΡΕΥΤΕΣ ΝΤΑΝΙΙΛ ΣΙΜΚΙΝ ΚΑΙ ΜΑΙΑ ΜΑΚΑΤΕΛΙ

Στην κατάμεστη Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του Δον Κιχώτη του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μετά από δύο αναβολές λόγω της πανδημίας. Σε ατμόσφαιρα γιορτής το κοινό επιφύλαξε θερμότατο και παρατεταμένο χειροκρότημα για τους συντελεστές της παραγωγής και ιδιαιτέρως για τους δύο διεθνώς καταξιωμένους χορευτές: τον super star Ρώσο χορευτή Ντανιίλ Σίμκιν και τη σπουδαία Γεωργιανή χορεύτρια Μάια Μακατέλι. Τα εισιτήρια για τις παραστάσεις του Δον Κιχώτη έχουν εξαντληθεί. Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. 

Ο διεθνώς καταξιωμένος χορευτής και χορογράφος Τιάγκο Μπορντίν αναβίωσε την κλασική χορογραφία του Πετιπά, βλέποντας την ιστορία του κλασικού αριστουργήματος μέσα από τις φαντασιώσεις του Δον Κιχώτη και με την πίστη ότι «στο τέλος νικάει πάντα η αγάπη». Ο Μπορντίν δίδαξε συστηματικά και με πάθος τη χορογραφία στους χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ, επιτυγχάνοντας ένα θαυμαστό αποτέλεσμα.Τα σκηνικά του διεθνή Έλληνα σκηνογράφου Γιώργου Σουγλίδη δημιούργησαν ένα παραμυθένιο περιβάλλον που συμπληρώθηκε από το εμπνευσμένο animation που υπέγραψε η Ειρήνη Βιαννέλη και τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς του Χρήστου Τζιόγκα. Η διάσημη Ελληνίδα fashion designer Μαίρη Κατράντζου υπέγραψε τα δεκάδες υψηλής αισθητικής πολύχρωμα κοστούμια της παράστασης, με αέρινα υφάσματα που αναδείκνυαν την κίνηση των χορευτών. Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διεύθυνε ο Στάθης ΣούληςΣτον ρόλο του Μπαζίλιο εντυπωσίασε με την άνεση, το ταλέντο, την τεχνική και τη μοναδική ερμηνεία του ο σούπερ σταρ των Μπαλέτων της Νέας Υόρκης και του Βερολίνου Ντανιίλ Σίμκιν. Η μοναδική παρτενέρ του στον ρόλο της Κίτρης, η Γεωργιανή πολυβραβευμένη χορεύτρια του Εθνικού Μπαλέτου της Ολλανδίας Μάια Μακατέλι μάγεψε το κοινό με την ιδιαίτερη εκφραστικότητα της και χειροκροτήθηκε θερμά για τη σπουδαία ερμηνεία της. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους το κοινό χειροκρότησε τους χορευτές της ΕΛΣ Μαρία Κουσουνή, Ντανίλο Ζέκα, Θανάση Σολωμό, Στέλιο Κατωπόδη, Έλενα Κέκκου, Ελευθερία Στάμου, καθώς και το σύνολο των Χορευτών του Μπαλέτου της ΕΛΣ, που πέτυχε μια υψηλού επιπέδου ερμηνεία ενός τόσο απαιτητικού έργου.

Επόμενες παραστάσεις 27 Νοεμβρίου και 4, 23, 24, 30, 31 Δεκεμβρίου 2022.

Διαβάστε αναλυτικά για την παραγωγή εδώ.Μπαλέτο ΕΛΣ
Δον Κιχώτης
Τιάγκο Μπορντίν, Μαριύς Πετιπά / Λούντβιχ Μίνκους
26, 27 Νοεμβρίου & 4, 23, 24, 30, 31 Δεκεμβρίου 2022
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Μουσική διεύθυνση: Στάθης Σούλης
Χορογραφία: Τιάγκο Μπορντίν, βασισμένη στη χορογραφία του Μαριύς Πετιπά
Σκηνικά: Γιώργος Σουγλίδης / Κοστούμια: Μαίρη Κατράντζου
Τα εισιτήρια για όλες τις παραστάσεις έχουν εξαντληθεί.

Leave a Reply