Με πινέλο και ψυχή: Η ψυχοσυναισθηματική διάσταση της τέχνης στην προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία

Με πινέλο και ψυχή

Με πινέλο και ψυχή

«Η λογική θα σε πάει από το Α στο Β. Η φαντασία θα σε πάει παντού», είχε πει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. Πόσο αληθινό! Η φαντασία, η τέχνη και η δημιουργική απασχόληση είναι πολύτιμες για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Τα παιδιά χρειάζονται να γνωρίσουν διάφορα είδη τέχνης αλλά και να τα ενθαρρύνουμε στην αυθόρμητη δική τους καλλιτεχνική δημιουργία, για να αναπτυχθούν ολόπλευρα.

Σε τι βοηθάει η επαφή με την τέχνη; Σε πολλές παραμέτρους! Τόσο αναπτυξιακές, όσο και συναισθηματικές, γνωστικές και συναισθηματικές. Τα παιδιά μέσα από την τέχνη εξερευνούν τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους, εξασκούνται στο να σκέφτονται εναλλακτικά, “out of the box” όπως λέμε, καθώς ενεργοποιούν και το δημιουργικό, «συναισθηματικό» δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου τους. Καλλιεργούν την αυθόρμητη έκφραση, αναπτύσσουν μια αίσθηση καινοτομίας, ενώ παράλληλα δουλεύουν και τη συγκέντρωση της προσοχής τους, την κριτική σκέψη και τη γνωστική ευελιξία. Σε μια τόσο «μηχανιστική ζωή» η καλλιτεχνική έκφραση αποτελεί διέξοδο για τον αυθορμητισμό και τη φαντασία μας. Χρειαζόμαστε την τέχνη για να συνδεθούμε ποιοτικά τόσο με το παιδί μας, όσο και με τα δικά μας δημιουργικά, αυθόρμητα και περιπετειώδη «παιδικά» κομμάτια μας, που αναγκαζόμαστε να κρύβουμε κάτω από τα καλούπια του σκληρού ρεαλισμού που απαιτεί η ζωή.

Ως παιδοψυχολόγος, εστιάζω πολύ στο πώς η τέχνη μπορεί εν τέλει να «χτίσει» συναισθηματικά δυνατά παιδιά, που αντιμετωπίζουν τις καθημερινές δυσκολίες με αυτοπεποίθηση και ηρεμία, παιδιά με ψυχική ανθεκτικότητα όπως λέμε. Έτσι, «πάντρεψα» τις δύο μου αγάπες, την Ψυχολογία και την Art Therapy και…ιδού!

Το εγχειρίδιο συναισθηματικής ενδυνάμωσης«Με πινέλο και ψυχή» (εκδόσεις Πεδίο), το οποίο μέσα από πολλές βιωματικές δραστηριότητες και ιστορίες ενδυναμώνει συναισθηματικά τα παιδιά, χτίζει δεξιότητες αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης, τα βοηθά να πιστέψουν στον εαυτό τους και να αντιμετωπίζουν με χιούμορ και ευελιξία τις αναποδιές!

Αυτό το βιβλίο το χρειαζόμουν τόσο ως μητέρα όσο και ως παιδοψυχολόγος. Καθημερινά συναντώ παιδιά που ματαιώνονται από τις καθημερινές δυσκολίες στη ζωή τους, νιώθουν αδύναμα να προσαρμοστούν σε νέες συνθήκες (όπως πχ. τον ερχομό ενός αδερφιού, ένα διαζύγιο, μια αλλαγή σχολείου κ.τ.λ.) και αποδιοργανώνονται από το άγχος τους. Και καθώς οι οικογένειες αποτελούν σχήματα, όταν κάποιο μέλος δυσκολεύεται, όλο το οικογενειακό σύστημα χρειάζεται στήριξη και φροντίδα. Η γονεϊκότητα δυστυχώς δεν έχει manual… Ως γονιός μάλιστα ίσως να το ήθελα πολύ! Όμως οι ανθρώπινες σχέσεις δεν μπαίνουν σε καλούπια και αυτό ίσως είναι ένα όμορφο και προκλητικό κομμάτι της γονεϊκότητας! Χρειάζεται φαντασία, γνώση, ενσυναίσθηση και εξερεύνηση, μέσα σε ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον. Ως γονείς κάνουμε λάθη, πέφτουμε και σηκωνόμαστε καθημερινά και αυτό ίσως είναι το νόημα: να ζητάμε συγγνώμη, να αναστοχαζόμαστε επάνω στις πράξεις μας και τις συνέπειές τους, να συνδεόμαστε πραγματικά με αγάπη και αποδοχή, να επιτρέπουμε το «λάθος» και στα παιδιά μας και να δουλεύουμε μεθοδικά για το πώς μπορούμε να βγούμε πιο δυνατοί από κάθε μας εμπειρία. Αυτή είναι η βάση της ψυχικής ανθεκτικότητας.

Το καλό νέο είναι πως η ψυχική ανθεκτικότητα, η ικανότητα δηλαδή να αντεπεξέρχεται κανείς στις καθημερινές δυσκολίες, είναι κάτι που καλλιεργείται! Είναι καθαρά θέμα mindset και μάθησης. Και ευτυχώς υπάρχουν πια πολλά ενδιαφέροντα βιβλία ώστε να βοηθούν τους γονείς σε αυτή την κατεύθυνση.

Μέσα από το βιβλίο «Με πινέλο και ψυχή» προσπάθησα να κάνω ακριβώς αυτό: να εξοικειώσω παιδιά και γονείς με τη θεραπευτική, εκπαιδευτική και ψυχοσυναισθηματική διάσταση της τέχνης, μέσα από δέκα όμορφες και διδακτικές ιστορίες που μας συστήνουν τα εμβληματικότερα έργα τέχνης στην ιστορία! Μέσα από την ιδιαίτερη τεχνοτροπία και τις αγαπημένες θεματικές κάθε ζωγράφου, το παιδί μπορεί να λάβει πολύτιμα διδάγματα για τη ζωή του.

Για παράδειγμα, ο Βαν Γκογκ εστίασε στα μικρά, καθημερινά πράγματα, άρα μπορεί να μας μάθει πολλά για την καθημερινή ευγνωμοσύνη σε ό,τι έχουμε! Ο Ντεγκά απέδωσε με δεξιοτεχνία την προσπάθεια των μικρών μπαλαρίνων, έτσι μας υπενθυμίζει την αξία της προσπάθειας, της συνεργασίας και της επιμονής. Ο Γαΐτης τόλμησε να αποτυπώσει ανθρώπους που ξεχωρίζουν από τη μάζα, τονίζοντας την ομορφιά της διαφορετικότητας. Ο Πικάσο ίσως να μην έφτιαχνε ποτέ όλα αυτά τα μοναδικά κυβιστικά του έργα, αν δεν είχε δυσλεξία. Έτσι, μεταμόρφωσε την αδυναμία του σε δύναμη, πίστεψε στον εαυτό του και έκανε τη διαφορά! Έτσι και άλλοι εμβληματικοί ζωγράφοι: Μονέ, Ρενουάρ, Κλιμτ, Σαγκάλ, κάθε ζωγράφος και μια διαφορετική διάσταση της συναισθηματικής ενδυνάμωσης!  Κάθε έργο τέχνης και μια διαφορετική ιστορία ψυχικής ανθεκτικότητας!

Στόχος ήταν να φτιάξω ένα βιβλίο-εργαλείο, που θα ανατρέχουν συχνά γονείς και παιδιά και δεν θα ξεχαστεί σε ένα ράφι. Έτσι, διάλεξα να διανθίσω το βιβλίο με πολλές δραστηριότητες Art Therapy, καθώς και φύλλα εργασίας, ώστε το βιβλίο να γίνει μια γέφυρα όμορφης και δημιουργικής αλληλεπίδρασης γονιού-παιδιού! Μια ευκαιρία για μια ποιοτική, ειλικρινή σύνδεση, με ουσιαστική επικοινωνία και μοίρασμα συναισθημάτων!

Οι δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο σχετίζονται άμεσα με την κάθε ιστορία της μικρής ηρωίδας, της Αφροδίτης και αγγίζουν θεματικές όπως: Ευγνωμοσύνη, Διαχειρίζομαι τις δυσκολίες, Αυτογνωσία, Αποδοχή διαφορετικότητας, Δεν αφήνω το φόβο να με νικήσει, Διαχείριση στρες, Ανακαλύπτω τις δυνάμεις μου κ.ά.

Έτσι, τα παιδιά γνωρίζουν την τέχνη, φτιάχνουν τέχνη, εξερευνούν τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους, με αυθορμητισμό και χαρά! Μέσα από τις σελίδες του ηρεμούν, χαλαρώνουν, ενισχύουν την αυτοέκφραση, την αυτογνωσία και την αυτοπεποίθησή τους. Κι εμείς μαζί τους, ως γονείς, απελευθερώνουμε τις βαθύτερες ενορμήσεις μας και τα «θέλω» μας, ερχόμαστε πιο κοντά στον πιο όμορφο εαυτό μας, απαλλαγμένοι από τα «πρέπει» της καθημερινότητας.

Όπως αναφέρω και στο βιβλίο «Η ίδια η ζωή είναι τέχνη! Και βέβαια, θέλει και τέχνη για να ζεις όμορφα! Το να ξεκινάς τη μέρα σου με χαμόγελο και αισιοδοξία, είναι κι αυτό τέχνη! Το να βρίσκεις την ομορφιά και τη σοφία ακόμα και μέσα στις δυσκολίες είναι σίγουρα τέχνη! Το να ελέγχεις πώς σκέφτεσαι και να δαμάζεις τα συναισθήματά σου θέλει τέχνη! Το καλό νέο είναι πως αυτή η τέχνη, η τέχνη της ζωής, διδάσκεται! Το μυστικό είναι να έχεις πάντα ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου, να έχεις πάθος και φαντασία, να μη φοβάσαι να βάζεις στόχους, να κοιτάζεις πάντα ψηλά!»

(Τα χαρακτηριστικά του ψυχικά ανθεκτικού παιδιού- Eικόνα από το βιβλίο Με πινέλο και ψυχή)


Πώς και γιατί να καλλιεργήσετε την ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών; Το βιβλίο της Αρετής Δόνου δείχνει τον τρόπο!

Η τέχνη κάνει τη ζωή μας πιο όμορφη. Μπορεί όμως να προσφέρει πολύ περισσότερα, ειδικά όταν απευθύνεται σε μικρά παιδιά: Να δώσει χαρά, ελπίδα και ψυχική ανάταση, να εμπνεύσει δύναμη μπροστά στις δυσκολίες και αντοχή απέναντι στις αναποδιές, να καλλιεργήσει τη θετική προσαρμοστικότητα και την αισιοδοξία για το μέλλον. Αυτός είναι και ο κυριότερος στόχος του βιβλίου της ψυχολόγου και ψυχοθεραπεύτριας Αρετής Δόνου «Με Πινέλο και Ψυχή: Η τέχνη της ζωής για παιδιά» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο, σε εικονογράφηση της Μάρως Αλεξάνδρου. Με αφορμή τη ζωή σπουδαίων ζωγράφων (όπως ο Βαν Γκογκ, ο Ρενουάρ, ο Πικάσο, ο Κλιμτ, ο Γουόρχολ κ.ά) και τα εμβληματικά τους έργα, ξετυλίγονται τρυφερές ιστορίες που έχουν σαν σκοπό να καλλιεργήσουν στους μικρούς αναγνώστες ψυχική ανθεκτικότητα, μια σημαντική ιδιότητα που θα τους επιτρέψει να τα βγάζουν πέρα στα δύσκολα, να μην τα χάνουν μπροστά στις αντιξοότητες και να αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία τη ζωή.

Τίτλος: Με πινέλο και ψυχή: Η τέχνης της ζωής για παιδιά
Συγγραφέας: Αρετή Δόνου
Εικονογράφηση: Μάρω Αλεξάνδρου
Εκδόσεις: Πεδίο
Σελίδες: 112

Για παιδιά 5-9 ετών αλλά και γονείς.
Περιλαμβάνει πολλά φύλλα εργασίας και δραστηριότητες για γονείς, εκπαιδευτικούς και ειδικούς ψυχικής υγείας. 

Λίγα λόγια για την πλοκή: Τα παιδιά θα γνωρίσουν μια ηρωίδα που τους μοιάζει πολύ. Και αυτό γιατί οι ιστορίες της αφορούν καταστάσεις που και τα ίδια συναντούν στη δική τους καθημερινότητα. Η διαφορά είναι ότι η Αφροδίτη βλέπει πλέον τα πράγματα με άλλη ματιά. Με τη βοήθεια της μαμάς της, που τη φέρνει σε επαφή με τον  συναρπαστικό κόσμο της τέχνης, αυξάνει την αυτογνωσία της, απολαμβάνει και νιώθει ευγνωμοσύνη για τα μικρά και τα μεγάλα πράγματα στη ζωή της, ηρεμεί και μαθαίνει να σκέφτεται ψύχραιμα, εκτιμά το διαφορετικό, εντοπίζει και καλλιεργεί τις αρετές και τις δυνάμεις της, αντιμετωπίζει τους φόβους και τις απογοητεύσεις της, μαθαίνει να αναζητά τη συντροφικότητα και την αγάπη.

Λίγα λόγια για την πολυχρηστικότητα του βιβλίου: Το «Με Πινέλο και Ψυχή: Η τέχνης της ζωής για παιδιά» περιέχει ιστορίες που αγγίζουν τα παιδιά και θα μπορούσαν να διαβαστούν σαν παραμύθι και την ίδια στιγμή αποτελεί ένα χρήσιμο εγχειρίδιο θετικής γονεϊκότητας. Διαβάζοντάς το οι γονείς θα μάθουν γιατί είναι σημαντικό να καλλιεργήσουν στο παιδί τους την ψυχική ανθεκτικότητα – και πώς να το κάνουν αυτό με ευχάριστο και ελκυστικό τρόπο. Οι πλούσιες δραστηριότητες στο τέλος του βιβλίου, βασισμένες σε σύγχρονες επιστημονικές μελέτες, είναι σχεδιασμένες να ενεργοποιούν τις αισθήσεις, να διεγείρουν τον νου και να ρυθμίζουν τα συναισθήματα, και επιτρέπουν σε μεγάλους και μικρούς να μοιραστούν ευχάριστο, ποιοτικό και δημιουργικό χρόνο. 

Η Αρετή Δόνου, ψυχολόγος M.Ed. – παιδοψυχολόγος και γνωστική αναλυτική ψυχοθεραπεύτρια εφήβων και ενηλίκων, έχει εκπαιδευτεί σε μεθόδους παρέμβασης και θεραπείας καθώς και στη χορήγηση ψυχομετρικών και προβολικών εργαλείων. Έχει εξειδικευτεί επίσης στην ειδική αγωγή, στη διάγνωση και αποκατάσταση μαθησιακών δυσκολιών και στον συντονισμό σχολών γονέων. Τα τελευταία 16 χρόνια παρέχει τις υπηρεσίες της στον χώρο της ψυχικής υγείας, της ειδικής εκπαίδευσης και της συμβουλευτικής. Σήμερα εργάζεται ως ψυχολόγος στα ΚΕΔΑΣΥ του Υπουργείου Παιδείας.

Leave a Reply