ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ: ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ;

συναισθηματική νοημοσύνηΖούμε στην εποχή του εκσυγχρονισμού και της εξέλιξης, εκεί όπου καθημερινά τα μικρά παιδιά συχνά μεγαλώνουν ως ενήλικοι στη λίγο πιο ανώριμη διάσταση τους. Οι πληροφορίες που δέχονται καθημερινά είναι πραγματικά πολλές και οι απαιτήσεις προς επεξεργασία που δημιουργούν αυτές οι πληροφορίες είναι ακόμα μεγαλύτερες. Οι περισσότεροι γονείς φαίνεται να ενδιαφερόμαστε ουσιαστικά για την ανάπτυξη των γνωστικών δεξιοτήτων των μικρών παιδιών μας. Τι γίνεται όμως με τον συναισθηματικό τους κόσμο και την ενθάρρυνση της συναισθηματικής νοημοσύνης; Βοηθάμε να καλλιεργηθεί το ίδιο ουσιαστικά;

Συναισθηματική νοημοσύνη ονομάζεται η ικανότητα ενός ατόμου να αντιλαμβάνεται και να αξιολογεί τα συναισθήματα τα δικά του και των άλλων. Η επιστήμη έχει καταγράψει πως το άτομο που κατανοεί σε βάθος τα συναισθήματά του, είναι και εκείνο που κάνει σωστότερες για τον εαυτό του επιλογές στη ζωή. Μάλιστα, η συναισθηματική νοημοσύνη εμφανίζεται ουσιαστικότερη για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός παιδιού από τον δείκτη νοημοσύνης του ή αλλιώς IQ.

Η ικανότητα να προσαρμόζεται κανείς σε απαιτητικά περιβάλλοντα, να βρίσκει κίνητρα και στόχους για τον εαυτό του, να αντέχει τις απογοητεύσεις και τις δυσκολίες και να μην καταβάλλεται από αυτές, να ελέγχει τις παρορμήσεις του, την ανυπομονησία του, να στέκεται αισιόδοξος παρά τις καθημερινές δυσκολίες και να ορίζει το μέλλον του με ελπίδα, είναι μερικές μόνο από τις παράπλευρες δεξιότητες που περιλαμβάνονται στο EQ, τη συναισθηματική νοημοσύνη που μπορεί να ωφελήσει εξαιρετικά την παιδική ιδιοσυγκρασία και προσωπικότητα και να τη βοηθήσει να ανθήσει. Οι επιλογές αυτές, μάλιστα, σύμφωνα με την επιστήμη, μπορεί να οδηγήσουν σε ξεκάθαρη τοποθέτηση του παιδιού στο κοινωνικό περιβάλλον του, να το βοηθήσουν να διαμορφώσει υγιείς σχέσεις με τους φίλους του, ενώ αργότερα, σε μεγαλύτερη ηλικία, να το ωθήσουν  σε ορθολογικότερη επιλογή επαγγέλματος και επαγγελματική εξέλιξη με εξωστρέφεια.

Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να δώσουμε χώρο στην ανάπτυξη του συναισθηματικού κόσμου των παιδιών. Μέσα από την παρατήρηση, να ενθαρρύνουμε την έκφραση των συναισθημάτων τους και με διάλογο να τα οδηγούμε σε κατανόηση του κόσμου τους και της διαχείρισης του.

Η Ζανίνα Βάσση είναι φιλόλογος MSc, CEO Παίδευσις Kids Academy, www.paidefsiskids.gr

Leave a Reply