ΣΤΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Οι μέρες και οι ώρες μετράνε αντίστροφα για τα Χριστούγεννα και σταδιακά ετοιμαζόμαστε για τα εορταστικά μας πιάτα. Ιδού ορισμένες εύκολες και νόστιμες προτάσεις για το γιορτινό τραπέζι.  

Χοιρινό με δαμάσκηνα: Ένας απίθανος συνδυασμός γεύσεων
Υλικά:
1 κιλό χοιρινό μπούτι άνευ οστού σε κομμάτια
3 πορτοκάλια χυμό
5 μανταρίνια χυμό
Δενδρολίβανο
1 κ.γ. τσιμένι
½ ποτηράκι κόκκινο κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
3 πατάτες
30 δαμάσκηνα
*Η συνταγή βγάζει 3-4 μερίδες 

Εκτέλεση: Ζητάμε από τον χασάπη να μας κόψει το κρέας σε μερίδες. Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και τοποθετούμε μέσα το κρέας, τον χυμό πορτοκαλιού, τον χυμό μανταρινιού, το κρασί, το αλάτι, το πιπέρι και το δενδρολίβανο. Σκεπάζουμε με μια διαφάνεια και αφήνουμε το μπολ στο ψυγείο το λιγότερο για 5 ώρες. Σε περίπτωση που το αφήσετε για μια ολόκληρη μέρα το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει περισσότερο.
Αφού βγάλουμε το μπολ από το ψυγείο, προθερμαίνουμε τον φούρνο. Μέσα σε πήλινη γάστρα, ρίχνουμε το κρέας και τη μαρινάδα. Προσθέτουμε το τσιμένι και ανακατεύουμε καλά. Έπειτα, βάζουμε τις πατάτες, κομμένες κυδωνάτες, ανάμεσα στο κρέας και από πάνω ρίχνουμε τα δαμάσκηνα. Αν το ζουμί στη γάστρα δεν καλύπτει το κρέας, προσθέτουμε λίγο ακόμη χυμό πορτοκαλιού-μανταρινιού.
Τοποθετούμε τη γάστρα για 10 λεπτά στον φούρνο με ανοιχτό καπάκι μέχρι να πάρει λίγο χρωματάκι κι έπειτα την καλύπτουμε. Ψήνουμε για δυόμιση ώρες στους 180 βαθμούς χωρίς να ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με κους κους, ρόδι και καρύδια
Υλικά:
1 φλιτζάνι παραδοσιακό κους κους (όχι το ζυμαρικό)
Χυμό από 2 πορτοκάλια
1/4 φλ. βαλσαμικό ξίδι
1 κ.γ. μέλι
1/3 φλ. σταφίδες
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1 ματσάκι δυόσμο και μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ρόδι καθαρισμένο
10 καρύδια κομμένα σε μικρά κομμάτια
Λίγο αλάτι
2 πιπεριές Φλωρίνης ψημένες
6 ντοματίνια κομμένα στη μέση
*Η σαλάτα είναι για 4-6 άτομα

Εκτέλεση: Βάζουμε το κους κους, λίγο λάδι (για να μην κολλήσει) και νερό μέχρι να το καλύψει σε κατσαρολάκι και βράζουμε για όσο χρόνο αναφέρει η συσκευασία. Αφήνουμε να κρυώσει. Στη βάση μιας σαλατιέρας, τοποθετούμε το κους κους, το ρόδι, τα καρύδια, τον δυόσμο και τον μαϊντανό, τις ψημένες, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια πιπεριές Φλωρίνης, τη σταφίδα και τέλος ρίχνουμε ακόμα λίγο ρόδι. Διακοσμούμε τη σαλάτα περιμετρικά με τα κομμένα στη μέση ντοματίνια και με φέτες πορτοκαλιού. Τέλος, ρίχνουμε το dressing χυμό πορτοκάλι και μανταρίνι, βαλσάμικο ξίδι, λάδι, μέλι και αλάτι, το οποίο έχουμε χτυπήσει καλά ώστε να ομογενοποιηθεί. Μόλις σερβίρουμε τη σαλάτα, ανακατεύουμε καλά, ώστε όλα τα υλικά να πάνε παντού.
Tip: Σε περίπτωση που δεν σας αρέσει το κους κους, το πιάτο αυτό μπορεί να γίνει και με κουσκουσάκι ζυμαρικό ή πλιγούρι. Ζεστό κρασί: Μια γλυκιά χριστουγεννιάτικη απόλαυση
Υλικά:
250 ml κόκκινο ξηρό κρασί
300 ml νερό
1 ξυλαράκι κανέλας
10 κομμάτια γαρίφαλο
1 χούφτα σταφίδες μαύρες
1 πορτοκάλι σε φέτες
Χυμό από 1 πορτοκάλι
*Οι δοσολογίες βγάζουν 2-3 ποτήρια

Εκτέλεση: Πλένουμε καλά το πορτοκάλι και το κόβουμε σε στρογγυλές φέτες. Πάνω στις φέτες του πορτοκαλιού καρφώνουμε το γαρίφαλο και συνεχίζουμε με τη διαδικασία του βρασίματος. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τις φέτες πορτοκαλιού μαζί με το γαρίφαλο, τις σταφίδες, το στικ κανέλας και τον χυμό πορτοκαλιού. Προσπαθούμε να διαλέξουμε γλυκά πορτοκάλια. Αν τα πορτοκάλια είναι κάπως ξινά προσθέτουμε και μια κουταλιά του γλυκού μέλι. Βράζουμε τα υλικά μας για 20 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Στα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε το κρασί και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Μόλις το μείγμα αρχίζει να ζεσταίνεται, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε για 5 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια, παίρνουμε μια κανάτα και πάνω της τοποθετούμε ένα σουρωτήρι. Σουρώνουμε το κρασί και σερβίρουμε σε κούπα ή ποτήρια κρασιού, διακοσμώντας τα με μια φέτα πορτοκάλι.Banoffee: Το νόστιμο επιδόρπιο
Υλικά:
1 κρέμα γάλακτος πλήρης
100 γραμ. ζαχαρούχο γάλα
1 πακέτο μπισκότα
1 καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα
2 μπανάνες κομμένες σε φέτες
1 κ.γλ. κακάο σε σκόνη
2 κ.σ. βούτυρο
*Οι δοσολογίες είναι για 5-6 ατομικά ποτήρια

Εκτέλεση: Τοποθετούμε τα μπισκότα στο μίξερ και τα θρυμματίζουμε. Ταυτόχρονα, σε ένα μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο. Αδειάζουμε σχεδόν όλο το μπισκότο (κρατάμε λίγο) και το βούτυρο σε ένα μπολάκι και ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να ομογενοποιηθούν.
Σε ατομικά ποτηράκια βάζουμε το μπισκότο και με ένα κουτάλι πατάμε καλά, ώστε να φτιάξουμε τη βάση. Συνεχίζουμε ρίχνοντας το καραμελωμένο ζαχαρούχο σε ένα μικρό μπολ. Με τη βοήθεια ενός σύρματος χειρός το χτυπάμε καλά, ώστε να γίνει ελαφρώς ρευστό. Με ένα κουτάλι, βάζουμε την καραμέλα πάνω από το μπισκότο. Έπειτα, κόβουμε την μπανάνα σε στρογγυλά κομμάτια και την τοποθετούμε πάνω από την καραμέλα. Και μετά, πάνω από την καραμέλα, προσθέτουμε λίγο τριμμένο μπισκότο.
Σε μεγάλο μπολ, χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος με το μίξερ, μέχρι να γίνει μια βελούδινη, απαλή σαντιγί. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και χτυπάμε ξανά με το μίξερ, μέχρι να δέσουν τα υλικά. Με τη βοήθεια ενός κορνέ, προσθέτουμε τη σαντιγί πάνω από το μπισκότο και πασπαλίζουμε με λίγο κακάο. Τοποθετούμε τα ποτηράκια στο ψυγείο για 2-3 ώρες πριν σερβίρουμε.

Η Μαρία Γριζά είναι από μικρή λάτρης του γέλιου και του καλού φαγητού. Δεν μπορεί να αντισταθεί στα γλυκά και ιδιαίτερα στη σοκολάτα. Είναι επίσης συνδημιουργός των dish_makers. Για περισσότερες συνταγές ακολουθήστε το στο Instagram!

Leave a Reply