Το σώμα μου μου ανήκει!: Webinar για γονείς και εκπαιδευτικούς

Το σώμα μου μου ανήκειΟι πιο πρόσφατες έρευνες στους τομείς της ψυχολογίας, της εκπαίδευσης και της κοινωνιολογίας και εν γένει οι θεωρίες-εργαλεία που μας προσφέρουν οι σύγχρονες ανθρωπιστικές επιστήμες, πάνω στις οποίες βασίστηκε και το κίνημα #metoo, καταδεικνύουν την ανάγκη να ενημερώσουμε εξ απαλών ονύχων τα παιδιά για το σώμα τους, τον σεβασμό, την ιδιωτικότητα, τα όρια και τη συναίνεση, με έναν βασικό στόχο: Να γνωρίζουν ότι είναι, τόσο τα ίδια όσο και οι φίλοι και συμμαθητές τους, εν δυνάμει θύματα σεξουαλικής βίας και έτσι να μπορέσουν είτε να την αποφύγουν είτε να την καταγγείλουν. Επιπλέον, τα παιδιά που γνωρίζουν το σώμα και τα όριά τους, κατά πάσα πιθανότητα θα αναπτύξουν στο μέλλον υγιείς συντροφικές και ερωτικές σχέσεις και θα είναι ευτυχισμένα και συνειδητοποιημένα μέσα σε αυτές.

Το Free Press για γονείς Τaλκ και οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος διοργανώνουν την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, στις 18:00, δωρεάν webinar για γονείς, εκπαιδευτικούς και φροντιστές, βασισμένο στο βιβλίο των Izabelle Filliozat και Margot Fried-Filliozat Το σώμα μου μου ανήκει!

Γιατί ένα βιβλίο για το σώμα είναι τόσο σημαντικό; Γιατί αποτελεί έναυσμα σκέψης και συζήτησης για τη συναίνεση και τα προσωπικά όρια. Το σώμα κάθε παιδιού ανήκει στο παιδί και μόνο το παιδί έχει το δικαίωμα να αγγίζει κάποια σημεία του, που ονομάζονται ιδιωτικά ή ευαίσθητα. Άλλωστε, το λέει ο νόμος! Όμως, υπάρχουν ενήλικοι ή έφηβοι, ακόμα και μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο, που δεν σέβονται τον νόμο. Αν μας συμβεί κάτι τέτοιο, δεν ξέρουμε πάντοτε τι είναι φυσιολογικό και τι όχι, δεν έχουμε λύσεις προκειμένου να αντιδράσουμε και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Κι αν συμβεί κάτι τέτοιο σε έναν φίλο ή σε μια φίλη μας, ακόμα κι αν θέλουμε να τον/τη βοηθήσουμε, δεν ξέρουμε ούτε τι να πούμε ούτε σε ποιον να απευθυνθούμε. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, όλοι μαζί για το σώμα, την ιδιωτικότητα, τον σεβασμό, για να μάθουμε να λέμε ΟΧΙ σε κάθε σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση.

Κατά τη διάρκεια του webinar, οι συμμετέχοντες θα μάθουν τα γιατί, τα πώς και τα πότε που τους απασχολούν σε σχέση με το σώμα και τη σεξουαλικότητα των παιδιών τους, τους κινδύνους που εμπεριέχει η άγνοια ή ορισμένα μυστικά, καθώς και τρόπους να αντιμετωπίσουν τις δικές τους αγκυλώσεις, τραύματα και ταμπού, προκειμένου να αναπτύξουν έναν υγιή δεσμό εμπιστοσύνης και ουσιαστικής επικοινωνίας με τα παιδιά τους. Γιατί κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να μεγαλώνει μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον και είναι σημαντικό να μιλάει για να προστατευτεί ή να προστατεύσει τους φίλους του.

Θα μιλήσουν οι:

  • Πελιώ Παπαδιά, αρχισυντάκτρια του Τaλκ και του www.talcmag.gr και μεταφράστρια του βιβλίου
  • Σοφία Κωνσταντοπούλου, επικοινωνιολόγος, υπεύθυνη διαχείρισης και ανάπτυξης της ομάδας Genderhood
  • Σουζάνα Παπαφάγου, κλινική ψυχολόγος, οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια
  • Αγγελική Τόμπρου, εκπαιδευτικός/θεατροπαιδαγωγός στην Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και ηθοποιός
Πότε: Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, στις 18:00
Πού: Στο Zoom, στον ακόλουθο σύνδεσμο https://us06web.zoom.us/j/8204521831 και live αναμετάδοση στη σελίδα Facebook του Τaλκ

Κατά τη διάρκεια του webinar, όπως και μετά το τέλος του, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες μπορούν να υποβάλλουν γραπτώς τυχόν απορίες και ερωτήσεις.

Σημείωση: Το webinar θα μαγνητοσκοπηθεί. Εφόσον το παρακολουθήσετε μέσω Zoom, συναινείτε στη μαγνητοσκόπηση (μπορείτε να μπείτε με ψευδώνυμο). Οι κάμερες και τα μικρόφωνα των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών θα παραμείνουν κλειστά. Οι ερωτήσεις θα τεθούν στο chat.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο εδώ.
Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ.

Leave a Reply