Η ΣΑΡΑ, Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΙ «Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ»

Ο Λάμπρος Φισφής και η Σάρα Τοσκάνο, ζευγάρι στη ζωή και στην τέχνη, δημιούργησαν μια μαγική και πολύχρωμη βρεφική θεατρική παράσταση, με τίτλο «Η Βασίλισσα των πάντων», που παίζεται στην παιδική σκηνή της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο. Το έργο απευθύνεται σε βρέφη από 10 μηνών, παιδιά ως 3 ετών και τους γονείς τους και, με όχημα τη φαντασία, τους ταξιδεύει σε έναν κόσμο όπου όλα είναι πιθανά. Μέσα σε 40 λεπτά ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια των θεατών μέρη μαγικά με εξωτικά πουλιά, πολύχρωμα ψάρια, άγριες ζούγκλες, ορμητικά ποτάμια, θορυβώδεις πόλεις, έναστρους ουρανούς και πλούσια παλάτια! Οι δυο δημιουργοί μιλούν στο Τaλκ για τη δουλειά τους και μας προσκαλούν να τους γνωρίσουμε επί σκηνής!

  1. Λάμπρο και Σάρα, Σάρα και Λάμπρο. Καταρχάς συστηθείτε στο κοινό του Τaλκ! Ποιοι είστε; Πώς γνωριστήκατε; Πώς κολλήσατε; Και πώς… γίνατε γονείς;

Σάρα: Γεια, είμαι η Σάρα, είμαι χορεύτρια, δασκάλα και χορογράφος. Τα τελευταία 6 χρόνια δημιουργώ θεατρικές παραστάσεις για βρέφη. Είμαι από την Πορτογαλία, αλλά λατρεύω την Ελλάδα.

Λάμπρος: Εγώ είμαι ο Λάμπρος και είμαι κωμικός και διάφορα άλλα. Ασχολούμαι και εγώ στο behind the scenes κομμάτι της δημιουργίας παραστάσεων για βρέφη και φέτος ανέλαβα την πρώτη μου σκηνοθεσία στην παράσταση «Η Βασίλισσα των Πάντων».

Σάρα: Με τον Λάμπρο γνωριστήκαμε στην Ολλανδία, στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Εράσμους…

Λάμπρος: … ένα σατανικό πρόγραμμα της Ε.Ε που στόχο έχει να δημιουργήσει ζευγάρια από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Γονείς γίναμε με τον γνωστό τρόπο. Ήμασταν μια μέρα στο σπίτι και ήρθε ένας πελαργός και μας άφησε ένα παιδί.

Σάρα: Και μετά άλλο ένα.

  1. Πώς βιώσατε τα πρώτα χρόνια της γονεϊκότητας και πώς αυτή επηρέασε τη δουλειά σας ως καλλιτεχνών;

Λάμπρος: Τα πρώτα χρόνια είναι μια μεγάλη πρόκληση. Αλλά όταν αυτά τα χρόνια πέφτουν μαζί με lockdown τότε μιλάμε για άλλη πίστα. Νιώθεις τυχερός που έχεις την ευκαιρία να χαρείς τα παιδιά σου και ταυτόχρονα θες να πας στα σχολεία και να πεις σας παρακαλώ ανοίξτε, πάρτε το παιδί μου για λίγες ώρες.

Σάρα: Η μητρότητα επηρέασε πολύ την καριέρα μου. Η πρώτη παράσταση στην οποία ήμουν συν-δημιουργός έκανε πρεμιέρα όταν η πρώτη μου κόρη ήταν τριών μηνών. Επίσης,  «Η Βασίλισσα των πάντων» προέκυψε από μια κατάσταση της καθημερινότητας που είχα με τη δεύτερή μου κόρη. Όταν ήταν 5 μηνών προσπάθησα να την ψυχαγωγήσω και δεν είχα τίποτα από παιχνίδια οπότε το έκανα με ότι έβρισκα γύρω μου. Τα σκουλαρίκια μου, ένα μαντίλι που φορούσα, ένα καπέλο.

  1. «Η Βασίλισσα των πάντων», λοιπόν, έγινε η τελευταία σας δουλειά για μωρά και πολύ μικρά παιδάκια και παρουσιάζεται φέτος στη Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο! Ποιο είναι το κοινό στο οποίο απευθύνεστε και πώς το προσεγγίζετε;

Σάρα: Το κοινό της παράστασης είναι μωρά από 10 μηνών και παιδιά έως τριών ετών και οι οικογένειές τους. Ο ρόλος της οικογένειας στην παράστασή μας είναι πολύ σημαντικός γιατί όσο πιο ενεργά συμμετέχουν οι γονείς τόσο πιο πολύ ευχαριστιούνται τα μωρά την παράσταση. Είναι μια εμπειρία που μοιράζονται τα παιδιά με τους συγγενείς τους και με εμάς.

Λάμπρος: Η προσέγγιση γίνεται με πάρα πάρα πολλά και διαφορετικά πράγματα. Βασίζεται σε μια πολύ γλυκιά ιστορία που έχει γράψει η Σάρα και έχει πολλά οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα όπως υφάσματα, κουτιά που βγαίνουν μέσα από κουτιά που βγαίνουν μέσα από κουτιά, live μουσική με κάθε λογής περίεργα μουσικά όργανα από όλον τον κόσμο, φούσκες, κομφετί, περίεργα ζωάκια και η κάθε οικογένεια παίρνει και μια τσαντούλα με αντικείμενα όπως κουδουνάκια, σουπλά κ.ά. που χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια της παράστασης για να βοηθήσει τη Βασίλισσα στην αποστολή της. Γενικά είναι λίγο υπερπαραγωγή.

  1. Τι έχετε να μας πείτε για τις αντιδράσεις του κοινού σας, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την παράσταση; Εσείς τι θέλετε να αποκομίσουν τα πιτσιρικάκια;

Σάρα: Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις την έκπληξη στα μάτια τους, να ακούς τα «ουάου» όταν κάτι τους εντυπωσιάζει. Η αγαπημένη μου αντίδραση με αυτή την παράσταση είναι όταν τα παιδιά μένουν στο τέλος και ζητάνε να γνωρίσουν τη Βασίλισσα. Νιώθω πολύ ξεχωριστή.

Λάμπρος: Μια αντίδραση που μου αρέσει εμένα είναι όταν οι γονείς ξαφνιάζονται που το παιδί τους κάθισε για 45 λεπτά προσηλωμένο παρακολουθώντας την παράσταση. Είναι όντως μεγάλη έκπληξη για έναν γονιό γιατί τα μωρά δεν σταματάνε ούτε στιγμή στην κανονική ζωή.

Σάρα: Σχετικά με το τι θέλουμε να αποκομίσουν τα πιτσιρίκια, ο βασικός μας στόχος είναι να δώσουμε την ευκαιρία στα πολύ μικρά παιδιά και μωρά να απολαύσουν το θέατρο. Επίσης, να δώσουμε στους γονείς μια ωραία δραστηριότητα που μπορούν να κάνουν με τα παιδιά τους.

Λάμπρος:  Όταν γίναμε και εμείς γονείς καταλάβαμε ότι για τις πολύ μικρές ηλικίες δεν υπήρχαν πολλές επιλογές. Μπορείς να πας με το παιδί σου στο πάρκο ή σε έναν παιδότοπο, αλλά τα πιο πολλά θεατρικά ξεκινάμε από μεγαλύτερες ηλικίες.

Σάρα: Τα μωρά θέλουν να έρθουν σε επαφή με νέα πράγματα, να βιώσουν νέες εμπειρίες και πάνω από όλα να ψυχαγωγηθούν όπως εμείς.

  1. Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με τον σολίστα των κρουστών Σόλη Μπαρκή και για τη σημασία της μουσικής, μα και του χορού, στη δουλειά σας.

Λάμπρος: Ο Σόλης είναι ο άνθρωπος ορχήστρα. Είναι ένα show από μόνος τους. Παράγει μουσική από τα πιο περίεργα πράγματα. Από μια μεταλλική γραβάτα, από ένα πήλινο μπολ, από το κεφάλι του. Σε κάθε παράσταση φέρνει πάνω από 25 όργανα.

Σάρα: Η μουσική σε αυτή την παράσταση είναι απίστευτα σημαντική καθότι η ιστορία δεν έχει σχεδόν καθόλου κείμενο πέρα από την αφήγηση του Λάμπρου. Και το γεγονός ότι είναι live μουσική δίνει μια τελείως άλλη διάσταση στην παράσταση και τη συναναστροφή με το κοινό.Βασίλισσα των πάντων

  1. Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες του βρεφικού θεάτρου σε σχέση, για παράδειγμα, με το παιδικό θέατρο;

Σάρα: Τα παιδιά παρακολουθούν ιστορίες. Τους αρέσει να βλέπουν καλούς και κακούς χαρακτήρες, προβλήματα, λύσεις, τιμωρίες και ανταμοιβές. Τα παραμύθια παίζουν μεγάλο ρόλο στη ζωή των παιδιών. Τα μωρά από την άλλη δεν καταλαβαίνουν την περιπλοκότητα τέτοιων αφηγήσεων. Βιώνουν κάθε στιγμή της παράστασης ανεξάρτητα από το τι έχει προηγηθεί και το τι θα έρθει μετά. Οι παραστάσεις για μωρά είναι πολύ ποιητικές. Βασίζονται σε σχήματα, υφές, χρώματα και συναισθήματα.

Λάμπρος: Είναι διαφορετικές και από πλευράς εμπειρίας. Τα μωρά δεν κάθονται σε καρέκλες θεάτρου αλλά σε μαξιλάρες πολύ κοντά στη σκηνή. Πρέπει να φέρεις την παράσταση κοντά τους. Να βάλεις μια διάρκεια που είναι ιδανική. Να βρίσκεις συνεχώς τρόπους να τους κρατάς την προσοχή.

  1. Τα παιδιά σας έρχονται στην παράσταση; Και τι σας λένε; Σας δίνουν ιδέες και για άλλες, μελλοντικές, δουλειές; 

Σάρα: Όταν δημιουργήσαμε την πρώτη μας παράσταση βρεφικού θεάτρου η πρώτη μας κόρη ήταν παρούσα σε κάθε μια από τις 24 παραστάσεις που κάναμε.

Λάμπρος: Και ήταν και το «πειραματόζωο» καθώς πολλά από τα πράγματα τα δοκιμάζαμε με εκείνη ως κοινό για να δούμε αν δουλεύουν.

Σάρα: Όταν είναι τα παιδιά μας στην παράσταση χαίρομαι απίστευτα. Τους αρέσει πάρα πολύ να είναι στο θέατρο και δίνουν συνεχώς ιδέες για την παράσταση. Που σχεδόν πάντα είναι ακραία δύσκολες να γίνουν.

Λάμπρος: Ναι, ανέφερα στην αρχή ότι η παράσταση είναι υπερπαραγωγή αλλά σίγουρα μπροστά στις ιδέες που λένε τα παιδιά μας είναι φτωχή.

«Η Βασίλισσα των πάντων» παίζεται στην ευρύχωρη αίθουσα «Πολυχώρος» της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο. Ο χώρος λειτουργεί ως αμιγής με χωρητικότητα 50%. Ανάμεσα στις οικογένειες τηρούνται επαρκείς αποστάσεις, οι θέσεις απολυμαίνονται και η αίθουσα αερίζεται με νωπό αλλά και με φυσικό αέρα πριν από κάθε παράσταση.Βασίλισσα των πάντων

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ / ΧΟΡΕΥΤΡΙΑ: Σάρα Τοσκάνο
ΜΟΥΣΙΚΟΣ: Σόλης Μπαρκί
ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ: Στέφανος Τορπόγλου
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ: Γιώργος Ψυχράμης
ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Λάμπρος Φισφής
ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΣ / ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ: Χριστίνα Κωστέα
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ / ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΥ: Ρενάτα Γκίκα
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ / ΒΙΝΤΕΟΓΡΑΦΙΑ: Απόστολος Ζυγούρης
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΦΙΣΑΣ / ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΑ: Μυρτώ Δεληβοριά
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Λάμπρος Φισφής
Με τη Σάρα Τοσκάνο και τον Σόλη Μπαρκί

Μέρες και ώρες παραστάσεων: 12 & 26 Δεκεμβρίου, 12:30, Χριστουγεννιάτικες παραστάσεις: Σάββατο 11 & 25 Δεκεμβρίου, 12:00 και Δευτέρα 27, Τρίτη 28, Τετάρτη 29 & Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, 12:30

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
€ 18 (παιδί + 1 συνοδός)
€ 26 (παιδί + 2 συνοδοί)
€ 10 επιπλέον παιδί 
https://www.ticketservices.gr/event/mmb-vasilissa-ton-panton/?lang=el

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ticketservices
Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), Δε-Πα, 9:00 – 17:00, Σα 10:00 – 14:00
Ηλεκτρονικές αγορές: www.ticketservices.gr. Τηλεφωνικές αγορές 210 72 34 567
Πληροφορίες την ημέρα των παραστάσεων στο 210 72 82 554
Τα Εκδοτήρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο θα παραμείνουν κλειστά και τις μέρες των παραστάσεων.

Leave a Reply